• Українська
  • English
Коронавірус та шлунково-кишковий тракт

Коронавірус та шлунково-кишковий тракт

Всесвітня організація охорони здоров’я 11 березня 2020 року визнала Covid-19 пандемію. Кількість людей, що перехворіли на Covid-19 становить понад 90 млн осіб. Інфекція уражає переважно верхні дихальні шляхи та респіраторний тракт і найбільш поширеним клінічним проявом є двобічна пневмонія. І якщо на початку пандемії, перші симптоми були втрата нюху та смаку, то надалі дедалі частіше переважали розлади шлунково-кишкового тракту. Найчастіші скарги діарея, нудота, блювання, біль в животі, зниження апетиту.

Також необхідно зазначити, що при коронавірусній хворобі загострювались уже наявні гастроентерологічні хвороби. У більшості випадків шлунково-кишкові симптоми COVID-19 випереджали появу респіраторних проявів або виникали одночасно з ними, проте повідомлялося також про хворих, у яких симптоми з боку травного тракту були єдиними проявами інфекції.

Також були свідчення, що наявність ураження травної системи часто асоціювалась з більш важким перебігом захворювання. Окрім перелічених скарг,  у пацієнтів із COVID-19 спостерігалося ураження печінки та підвищення печінкових ферментів в аналізі крові. Більшість уражень печінки були тимчасовими і мали перебіг у легкій формі, проте відзначено випадки тяжкого ураження печінки. Частота уражень печінки була вищою у пацієнтів із тяжким ступенем перебігу COVID-19.

Дослідження виявили наявність РНК-вірусу в  калі хворих на COVID-19 навіть після відсутності виділення вірусу з верхніх дихальних шляхів. Це дозволило припустити, що кишечник може бути резервуаром для розмноження вірусу, що зумовлює не тільки фекально-оральний шлях його розповсюдження (немиті руки), але й велике вірусне навантаження і враженість імунної відповіді в одного й того ж пацієнта в період хвороби. Діарея спостерігалась двох видів – рання, до початку терапії антибіотиками, та пізня, на тлі лікування. Середня тривалість симптомів становила 4 дні, діапазон – від 1 до 9 днів, і у більшості пацієнтів діарея припинилася самостійно, без медикаментозного лікування. Основна порада у випадку діареї – не займайтесь самолікуванням. Основні напрямки лікування у випадку діареї це адекватна регідратаційна терапія (чай, компот, спеціальні сольові розчини). Протипоказано застосовувати протидіарейні препарати, оскільки у випадку вірусної причини – діарея є основним механізмом захисту. Доцільний прийом ентеросорбентів.

Переважна більшість людей повністю одужують після перенесеної коронавірусної хвороби, однак є певний відсоток хворих, котрі навіть після негативного тесту страждають на постковідний синдром. Згідно з визначенням ВООЗ, постковідний синдром – це стан після COVID-19, що виникає у людей із ймовірно або підтверджено перенесеною інфекцією SARS-CoV-2, який зазвичай проявляється через 3 місяці від початку COVID-19 симптомами, які неможливо пояснити іншими причинами, та триває щонайменше 2 місяці. Найбільш поширеними ознаками та симптомами, що залишаються навіть після одужання, є відчуття втоми, проблеми з концентрацією уваги та пам’яттю, втрата запаху та смаку, задишка, підвищення до незначних цифр температури, біль у суглобах та прояви ураження шлунково-кишкового тракту.

Варто пам’ятати, діарея, нудота, блювання, біль в животі, зниження апетиту, ураження печінки трапляється при захворюваннях підшлункової залози, колітах, гепатитах та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Тому кожен індивідуальний випадок потребує консультації фахового спеціаліста.

Гончарук Людмила, лікар-гастроентеролог, кандидат медичних наук,

доцент кафедри внутрішньої медицини

 

 

 

 

Корисно знати