• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом
Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Щороку 14 листопада відмічається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.

Цукровий діабет – це захворювання обміну речовин різної етіології, яке характеризується хронічною гіперглікемією (підвищенням рівня цукру в крові), що виникає внаслідок порушення секреції чи дії гормону інсуліну або обох чинників одночасно (ISPAD, 2000).

Захворювання характеризується хронічним перебігом і порушенням усіх видів обміну речовин: вуглеводного, жирового, білкового, мінерального і водно-сольового.

Діабет — один із провідних чинників ризику передчасної захворюваності і смертності, оскільки воно часто призводить до ампутації кінцівок, втрати зору, ниркової недостатності і провокує серцево-судинні захворювання.

Статистика

Цукровий діабет набув масштабів глобальної епідемії: за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 347 млн. чоловік у світі хворі на діабет , а до 2030 року їх кількість може перевищити 530 млн.

В Україні показники захворюваності на цукровий діабет серед дітей, у порівнянні з іншими країнами світу, оцінюються як середні (7-19 на 100 тис. на рік). За останні 9 років в Україні кількість дітей з цукровим діабетом у віці до 6 років збільшилася вдвічі. Також почали діагностувати і так званий неонатальний діабет, який виявляють у малюків до року.

Найвищі показники реєструються в Скандинавських країнах (більше ніж 20 на 100 тис. на рік), а найнижчі – в Чилі, Мексиці, Китаї (менше ніж 8 на 100 тис на рік).

Типи діабету в дітей

На відміну від дорослих, у дітей найчастіше виявляють діабет першого типу (інсулінозалежний). Тобто це захворювання розвивається внаслідок руйнування ?-клітин підшлункової залози, які виробляють інсулін. І для того, щоб ці діти почувалися нормально, і у них не виникало ускладнень, їм щодня слід вводити певну кількість інсуліну. Доза кожному підбирається індивідуально і вона залежить від багатьох чинників: кількості спожитих вуглеводів, рівня цукру в крові, віку, способу життя, ваги, тривалості захворювання тощо.

Значно рідше у дітей виявляють діабет другого типу (інсулінонезалежного), коли контролювати рівень цукру можна за допомогою таблеток, дієти. Тобто, інсуліну виробляється стільки, скільки потрібно, але рецептори клітин не реагують на нього і в результаті не вбирають всередину глюкозу з крові.

У дітей цукровий діабет другого типу розвивається на тлі ожиріння, зазвичай у період статевого дозрівання. Ознаки цукрового діабету у дітей ті ж, що і в дорослих. При цьому в дитини вище ризик розвитку атеросклерозу, артеріальної гіпертензії, жирової дистрофії печінки.

Цей тип діабету, тривалий час не має явних симптомів. Сьогодні в Україні діабет другого типу діагностовано у 50 дітей, хоча насправді таких хворих діток є значно більше. Його небезпека полягає у тому, що він значно швидше, ніж перший тип, дає ускладнення. Класичним симптомом діабету другого типу є надмірна вага. Тому всім повненьким дітям слід раз на рік здавати аналіз на визначення рівня цукру.

Окремо виділяють таке поняття як неонатальний цукровий діабет, який виявляють у немовлят до півроку, найчастіше, до трьох місяців. Це єдиний тип діабету, від якого дитину можна повністю вилікувати, і в майбутньому вона буде цілком здоровою. Неонатальний діабет доволі часто буває транзиторний (тимчасовий): є підвищений рівень цукру, є симптоми, характерні для цього захворювання, іноді доводиться навіть вводити інсулін, але згодом діабет зникає. Це не є стовідсоткова класична форма діабету. Після відповідного лікування ці дітки надалі можуть бути абсолютно здоровими.

Причини розвитку цукрового діабету І типу

Вважається, що схильність до цього захворювання може передаватися спадково, а проявиться воно чи ні, залежатиме від способу життя людини.

Виникнення цукрового діабету у дітей, можуть спровокувати: відсутність грудного вигодовування, погана екологія, неправильне харчування тощо.

Цукровий діабет І типу – це автоімунне захворювання, тобто, коли організм знищує свої ж клітини підшлункової залози. Тобто є спдакова схильність, а для для того, щоб розпочався цей автоімунний процес, мусить бути поштовх. Найчастіше це будуть вірусні захворювання (грип, краснуха тощо) або стресова ситуація.

Від моменту дії пускового чинника до початку захворювання мусить пройти певний час, як правило, місяць-півтора до клінічних проявів.

Нерідко це захворювання діагностують у дітей, батьки яких не хворіли на цукровий діабет.

Коли хтось із батьків має це захворювання, то існує значно більша ймовірність того, що й діти хворітимуть. Якщо хворий батько, ризик розвитку даного захворювання становить 5%, коли мати – 3-4%, коли обоє батьків – 30-40%. Однак часто у родинах, де є хворі батьки, діти можуть народитися здоровими.

Клінічні прови

  • Сильна спрага без причини. Малюк постійно хоче пити — незалежно від сезону і часу доби.
  •  Дитина часто ходить в туалет «по маленькому». Число сечовипускань у дітей, хворих на цукровий діабет, коливається від 10 до 20 разів на добу. Часто спостерігається енурез (нетримання сечі вночі). Пояснюється це особливістю глюкози «притягати» до себе воду, в результаті чого обсяг сечі збільшується, і з сечею організм виділяє зайвий цукор.
  •  Суха шкіра, сухість слизових оболонок. В організмі дитини через хворобу зосереджується великий об’єм води. Звідки вона надходить? Крім того, що дитина багато п’є, міжклітинний простір шкірних покривів і слизових також виділяє рідину, яка спочатку потрапляє в кров, а потім виділяється з сечею.
  •  Дитина помітно втрачає у вазі. Клітини, недоодержуючи глюкозу, позбавляються повноцінного харчування та енергії.
  •  У дитини псується зір. Зайвий цукор може залишатися в організмі не тільки у вигляді жиру — він може накопичуватися в нирках, кровоносних судинах і кришталику ока, через що відбувається його помутніння і гострота зору падає.
  •  Постійна слабкість і швидка втомлюваність. Зростаючому організму не вистачає енергії: таким дітям тяжко дається навчання, вони відстають у фізичному розвитку від однолітків, у них часто болить голова.

Наведені вище ознаки характерні для першого типу цукрового діабету. Хворий легко зможе назвати день, коли з’явилися вищеперераховані скарги.

Розвиток вторинних симптомів відбувається впродовж усього життя. Вони властиві всім типам цукрового діабету. У першу чергу до них відносяться проблеми зі шкірою. При цукровому діабеті характерні тривалі шкірні захворювання, а осередки їх прояву схильні до нагноєння. 

На сучасному етапі кожна людина повинна звертати увагу на всі ознаки даного захворювання, та при їх появі, вчасно звернутися за допомогою до лікаря-ендокринолога. Якщо уважно поставитися до стану свого здоров’я, то є можливість уникнути ускладнень, які можуть розвинутися і бути небезпечними для життя. 

Лікування

Лікування здійснюється шляхом правильно організованого харчування, призначення комплексу лікарських препаратів у поєднанні з інсулінами, дотримання режиму гігієни. 

У лікувальному харчуванні повинні міститися вуглеводи, жири, білки, вода, вітаміни і мінеральні речовини у певних кількостях і співвідношеннях. Це сприятиме нормалізації обмінних процесів, усунення симптомів захворювання і забезпечує нормалізацію росту і розвитку дитини. При складанні дієти повинен враховуватися вага, зріст, клінічна форма хвороби і ступінь її тяжкості.

Не діагноз, а спосіб життя

Діти з цукровим діабетом, можуть жити повноцінним життям. У майбутньому вони можуть обрати будь-яку професію, при але дотримуватися особливого спосібу життя. Іншими словами, періодично визначати рівень цукру крові та вводити відповідну кількість інсуліну.

Матеріал підготувала: асистент кафедри педіатрії та медичної генетики Мар’янаРизничук

 

Корисно знати