• Українська
  • English
Профілактика раку молочної залози

Профілактика раку молочної залози

20 жовтня  2023 р. відзначається Всеукраїнський день боротьби проти захворювань на рак молочної залози (РМЗ), тому ця важлива тема не може залишатися поза увагою як медиків так і пересічних українок.

Впродовж життя жінки відбуваються різні зміни молочної залози, постійна структурна перебудова внаслідок циклічних процесів в організмі. Стан цього органу залежить від віку, фаз менструального циклу, вагітності і лактації, гормональних особливостей та інших факторів. Оскільки молочна залоза постійно реагує на різні фізіологічні процеси і зовнішні впливи, лікарі дали їй назву «дзеркало жіночого здоров’я». Це пояснює поширеність захворювання раком молочної залози.

Звернімо увагу на кілька фактів:

– 1 із 4 ракових захворювань, діагностованих у жінок, є раком молочної залози;

– кожен рік рівень захворюваності в Україні збільшується приблизно на 1%;
– одна з десяти жінок в Україні має шанс захворіти на рак грудей на будь-якому етапі свого життя;

– кожні 35 – 37 хвилин в Україні одній жінці ставлять діагноз рак молочної залози;

– щогодини одна жінка помирає від раку молочної залози;

– жінки, у яких діагностована хвороба на першій стадії, переживають п’ять років майже в 100%.

Проте рак не з’являється на пустому місці. Виникненню пухлини передує тривалий період передпухлинних станів. Надавши своєчасну допомогу на етапі передпухлинного захворювання (лікування і профілактика), можна позбавити пацієнта від подальшого прогресування патології. Процес переходу з передпухлинного захворювання в злоякісну пухлину проходить кілька етапів і займає від 3 до 20 років.
Мастопатія є найбільш поширеним передпухлинним захворюванням грудей. Всі доброякісні захворювання молочної залози є тією чи іншою мірою факторами ризику з розвитку пухлин. Проліферативні форми мастопатії збільшують ймовірність виникнення раку в 1,5 – 7 разів. Різні форми мастопатії діагностуються в 30 – 80% жінок (залежно від віку). Пацієнти з діагнозом мастопатія становлять до 90% жінок, які звертаються до лікаря-мамолога.

Фактори ризику РМЗ можна об’єднати в 4 групи:

  • сімейний анамнез (спадковий рак);
  • репродуктивні (ендокринні ФР);
  • ФР навколишнього середовища та способу життя;
  • ФР, пов’язані з патологією тканини молочної залози.

На сьогодні не існує достатньо ефективних, доведених сучасною медициною методів профілактики раку молочної залози. Правильне харчування, достатня фізична активність, відсутність шкідливих звичок і мінімально можливий рівень стресу – все це, безумовно, знижує ризики розвитку раку молочної залози у жінок точно так же, як і ризики розвитку, наприклад, серцево-судинних захворювань. Незрівнянно велике значення має поки, що ще дуже слабка в нашій країні культура дотримання графіку профілактичних оглядів жінок у мамолога. Уважне ставлення до свого здоров’я дає можливість діагностувати рак молочної залози на ранній стадії і відсоток одужання досить високий.

Щоб уберегти себе від діагнозу «рак молочної залози 3-4 стадії», необхідно регулярно відвідувати лікаря-мамолога і проходити по його призначенню додаткові методи дослідження: УЗД молочних залоз у жінок до сорока років і мамографію один раз в півтора-два роки у жінок після сорока. Ці скринінгові методи дозволяють виявляти непальповані пухлини.

Необхідно пам’ятати, що початкові стадії раку молочної залози, на жаль, протікають абсолютно безсимптомно і ніяк не турбують жінку. Їх можна виявити тільки за допомогою спеціальних методів дослідження, названих вище.

 

Матеріал підготували:

Марія ПЕРЕПЕЛЮК – к.мед.н., асистент кафедри патологічної фізіології БДМУ

Наталія ЛІСНЯНСЬКА – к.мед.н., доцент кафедри патологічної фізіології БДМУ

 

Корисно знати