• Українська
  • English
Вплив невагомості на стан людського організму
Вплив невагомості на стан людського організму

Вплив невагомості на стан людського організму

Невагомість – стан тіла, при якому воно рухається тільки під дією сили тяжіння.

Невагомість виникає тоді, коли в тілах, що вільно рухаються, зникають додаткові деформації і взаємний тиск, людина перестає відчувати рух і свою вагу. Це відбувається коли тіло рухається з прискоренням спрямованим  вниз і чисельно рівним прискоренню вільного падіння.

Чи можна створити умови невагомості? Частково можливо дати стверджувальну відповідь. Вага – це сила, з якою тіло тисне на опору чи підвіс. Отже, немає опори – немає й ваги. Короткочасний стан невагомості відчуваємо у момент опускання на гойдалці з верхньої точки, коли літак провалюється у «повітряну яму» у ліфті, що вільно падає. У стані невагомості перебуває будь-яке тіло під час вільного, тобто безопірного падіння. Якщо за звичайних умов не брати до уваги опір повітря, то в невагомості перебуває спортсмен, який  стрибає з вишки, або виконує вправи на батуті. Найвідоміший приклад невагомості – невагомість в умовах космічного корабля.

Причина невагомості  на орбіті полягає в тому, що сила тяжіння надає тілу і його опорі однакове прискорення. Цей  висновок істинний для всіх тіл, які рухаються тільки під дією сили тяжіння.

Людина дуже добре адаптується до різних фізичних умов на Землі, але після тривалого часу перебування у стані невагомості  фізіологічні системи людини починаються змінюватись. У стані невагомості людина зазнає симптомів  синдрому космічної адаптації (космічна хвороба), що проявляється нудотою, запамороченням, млявістю, сильним головним болем. Сильні головні болі в стані невагомості викликає явище мікроскопічної гравітації, оскільки порушується  протікання крові в судинах мозку голови та зменшується доступ кисню. Кров під надмірним тиском надходить у  голову і тим самим викликає приступи  головного болю. Невагомість – пригнічує імунну систему. Зазвичай організм людини при появі певного типу вірусу, активує 99 генів, які в свою чергу, активують захисні Т-клітини – білі клітини крові, щоб знищити вірус. Однак в умовах невагомості активується тільки 8 генів з 99 і захисні функції  організму ослаблюються.

Найзначніші негативні впливи невагомості:

–  атрофія  м язів, зниження м’язової та кісткової маси;

–  перерозподіл  рідини в тілі ;

–  уповільнення серцево-судинної системи;

–  зменшення  виробництва еритроцитів;

–  порушення рівноваги  та ослаблення імунної системи;

– виявлені  деформації очного яблука, зорового нерва і  гіпофіза.

Тривале перебування в  стані невагомості за твердженням європейських біологів  має серйозні наслідки також для живих істот. Найбільше   відмічено  порушення роботи генів, які відповідають за клітинні процеси – метаболізм, імунну реакцію, захист від грибків, реакцію на тепло.

Отже, виходячи зі сказаного вище, можна зробити висновок про те, що  людський організм  зазнає досить суттєвих змін під час перебування в невагомості.                                                                                                           

Матеріал підготував: асистент кафедри біологічної фізики та медичної інформатики Дмитро Остафійчук.

Корисно знати