• Українська
  • English
Які мікронутрієнти потрібні навесні
Які мікронутрієнти потрібні навесні

Які мікронутрієнти потрібні навесні

Щоб повернути організм до нормальної життєдіяльності,

навесні необхідно звернути особливу увагу на наступні вітаміни, мікро- і макроелементи:

  • Вітамін А важливий для поліпшення стану шкіри і захисту легенів від простудних захворювань, які часто бувають ранньою весною.
  • Вітамін С потрібен для підвищення імунітету та профілактики кровоточивості ясен.
  • Вітамін D бере участь у засвоєнні кальцію, важливий для відновлення стану нігтів, волосся, кісткової тканини.
  • Вітамін Е надає надає організму життєву енергію і відновлює м’язи.
  • Вітаміни групи В забезпечують тканини киснем, допомагають справитися з втомою, відновлюють нервову систему.
  • Залізо і магній навесні допомагають боротися з швидкою та хронічною втомою. Кальцій і марганець потрібні для профілактики проблем з кістками і зубами. При нестачі цинку страждає імунітет, шкіра і нігті. Калій важливий для профілактики порушень травлення, ритму серцевої діяльності; мідь — для профілактики анемії, поліпшення уваги.

Кращі продукти для весни

На початку весни і раніше не вистачає сонця — основного джерела вітаміну D, а свіжі овочі та фрукти ще не дозріли. Які супер-продукти повинні бути на нашому столі ранньою весною, щоб раціон був збалансованим?

Цитрусові. Завдяки товстій шкірці вміст аскорбінової кислоти (вітамін С) в апельсинах, грейпфрутах, мандаринах, помело зберігається і навесні. Крім вище перерахованого, аскорбінова кислота потрібна для зміцнення судин і поліпшення засвоєння заліза.

Кисломолочні продукти допомагають підтримувати мікрофлору кишечника. Це важливо для правильного засвоєння необхідних компонентів їжі, нормальної роботи імунітету і хорошого стану шкіри. Крім того, кисломолочні продукти є джерелами вітаміну А.

Йогурт, наприклад, вважається найкориснішим з молочних продуктів, оскільки сприяє травленню, підвищує імунітет, веде боротьбу зі шкідливими бактеріями. Бажано вибирати натуральний йогурт, без барвників і ароматизаторів, його можна зробити самому (з молока і йогуртової закваски). Даний продукт використовують не тільки для підвищення імунітету в організмі, його бактеріальні культури стимулюють білі клітини крові (ведуть активну боротьбу з інфекціями), пригнічують розвиток пухлинних клітин. Дві склянки йогурту в день достатньо, щоб організм виробив потрібний для підвищення імунітету інтерферон. У Швейцарії був навіть проведений експеримент, в якому одні пацієнти вживали продукти, що містять живі лактобактерії (Lactobacillus reuteri), спеціальні пробіотики, які стимулюють лейкоцити. Так от, перші мали схильність до захворювань на 33% менше, ніж друга група учасників. Тому, їжте йогурт як можна частіше і привчіть до нього дітей. 

Жирна морська риба. Сардина, сьомга, лосось, норвезький оселедець є джерелами Омега-3 жирних кислот, вітаміну D та селену. Вони необхідні для зміцнення кісток і зубів. Омега-3 знижують ризик захворювань серцево-судинної системи і депресії.

Овочі. Морква, білокачанна капуста (в тому числі, квашена), цвітна капуста і броколі, буряк також можна сміливо віднести до супер-продуктів ранньої весни. Ці овочі — відмінне джерело вітамінів, мінералів, антиоксидантів, харчових волокон. Вони підтримають організм до появи свіжих сезонних овочів і зелені.

В помаранчових овочах міститься велика кількість антиоксидантів. Морква і гарбуз багаті бета-каротином, який зберігає шкіру здоровою, утворюючи бар’єр проти мікробів.

Бобові та крупи. Гречка, вівсянка, перлова крупа, спаржева квасоля є важливими джерелами магнію, кремнію, вітамінів групи В. Вони підтримують нервову систему, допомагають поліпшити вигляд шкіри, волосся і нігтів.

Волокна цільнозернових культур дуже добре додавати в раціон для поліпшення загального самопочуття, зниження ваги, збільшення захисних функцій організму. Борошно і продукти повинні бути саме цільнозерновими, тому що вони проходять мінімальний ступінь обробки, зберігаючи у своїх волокнах все найцінніше. Цільнозерновий хліб приносить величезну користь нашому організму, містить вітаміни групи В, Е, селен, цинк, рослинні естрогени, антиоксиданти та інші корисні елементи. Наукові дослідження довели, що люди, які постійно вживають цільнозернові, менше схильні до серцево-судинних та онкологічних захворювань. Рекомендується приймати цільнозернові продукти під час кожного прийому їжі.

Зелень. На початку весни особливу цінність набувають шпинат, петрушка, кріп, зелена цибуля. Шпинат багатий залізом, кальцієм, бета-каротином, вітаміном К. У листі кропу містяться вітаміни групи В, С, РР, Р, каротин, фолієва кислота, солі заліза, калію, кальцію і фосфору. Тому кріп корисний для шкіри і зору, захищає організм від інфекцій, зміцнює нервову систему, покращує стан волосся і шкіри.

Петрушка багата вітамінами C, В1, В2, К, РР, Е, каротином, містить фолієву кислоту, флавоноїди, солі заліза, фосфору та інші мікроелементи.

У зеленому листі цибулі міститься магній, калій, азот, фосфор, кальцій і цинк, вітаміни А, С, Е, вітаміни групи В.

Часник, цибуля, корінь імбиру також застосовують у боротьбі з інфекціями. Часник, наприклад, завдяки вмісту в ньому алицину, вбиває бактерії і скорочує кількість хворих на застуду на 2/3.

Імбир володіє противірусними, імуностимулюючими властивостями, тому додавайте подрібнений корінь імбиру в чай. 

Гриби ефективні для зміцнення імунної системи, підвищують активність лейкоцитів.

Рослинні олії багаті вітамінами А, Е, D. Крім того, додавання рослинного масла в салати та інші страви необхідно для повноцінного всмоктування жиророзчинних вітамінів, які містяться в інших продуктах.

Цинк також знижує ризик інфекційних захворювань. У великій кількості міститься в червоному м’ясі, горіхах, висівках, пророслих зернах пшениці, гарбузовому насінні. Всі ці продукти незамінні для нашого здоров’я і міцного стійкого імунітету.

Вода займає дуже важливе місце в рейтингу продуктів для підвищення імунітету в організмі. Щоденний обсяг випитої чистої води має становити не менше2,5 л. Таким чином, наш організм зможе підтримувати потрібний відсоток вологи в слизових оболонках тіла, запобігти появі тріщин, через які можуть проникнути патогенні мікроби.

Матеріал підготувала: доцент кафедри клінічної імунології, алеогології та ендокринології Каспрук Н.М.

Корисно знати