• Українська
  • English
Ускладнення на нирки після грипу
Ускладнення на нирки після грипу

Ускладнення на нирки після грипу

Сезонний грип – щорічне захворювання в епідемічний період, викликане типовими штамами вірусу грипу, які зустрічаються серед людей. У країнах північній півкулі сезон грипу зазвичай триває 3 місяці і припадає на період з жовтня до квітня, натомість у країнах південної півкулі – з травня до вересня.

 

Всі віруси, в тому числі грип, викликають зниження імунітету. Ця їх особливість пояснює, чому ГРВІ так часто провокує розвиток ускладнень на різні органи, особливо чутливі до вірусних інфекцій, зокрема нирки. Спочатку хвороба не привертає увагу – людина відчуває слабкий ниючий біль в попереку, але потім з’являються й інші симптоми – порушення сечовипускання, набряки, тощо.

Найбільш частими проявами запального процесу видільної системи є такі симптоми, як:

  • колючий або ниючий біль у поперековій ділянці спини;
  • рідше – біль внизу живота;
  • відчуття ознобу без видимих на те причин;
  • підвищення температури тіла;
  • помутніння сечі, зміна її кольору;
  • може спостерігатися головний біль, відчуття втоми (в результаті інтоксикації);
  • припухання повік (особливо помітно вранці, після сну);
  • часте сечовипускання, іноді – часті позиви, не пов’язані з наповненням сечового міхура (тобто в туалет хочеться часто, але при цьому виділяється мало сечі);
  • біль при сечовипусканні;
  • підвищення артеріального тиску (нирки синтезують гормон ренін, а наднирники – альдостерон, які відповідальні за контроль артеріального тиску).

Дані симптоми можуть спостерігатися разом або окремо. Ступінь їх прояву залежить від форми, стадії захворювання, локалізації інфекції у сечовидільній системі.

При появі яких-небудь з вище перелічених симптомів слід відвідати лікаря для діагностики захворювань нирок, особливо якщо до цього ви перехворіли грипом або іншим інфекційним захворюванням.

Найчастіше грип може ускладнитися розвитком гломерулонефриту або пієлонефриту.

Гломерулонефрит (ГН) являє собою гетерогенну групу захворювань, що характеризуються запальним процесом, що вражає виключно, або головним чином, ниркові клубочки. Зміни з боку інших структур нирок (канальців, строми та судин) мають вторинний характер і є наслідком розладів (головним чином протеїнурії), спричинених порушенням функції ниркових клубочків. Основою для запального процесу є порушення імунологічних процесів. У перебігу ГН можливі загострення, рецидиви і ремісії.

Пієлонефрит (ПН) – неспецифічне мікробно-запальне захворювання нирок з переважним вогнищевим інфекційно-запальним ушкодженням тубулоінтерстиційної тканини, пов’язане з інфекцією сечових шляхів, що потрапляє в нирки гематогенним, лімфогенним чи висхідним шляхом. Запальний процес локалізується в мисково-чашковій системі нирки і в її тубуло-інтерстиціальній зоні.

Що робити, якщо ви помітили симптоми запалення нирок?

По-перше, знайдіть час для візиту до лікаря. Можливо, буде потрібно довготривале лікування. По-друге, не займайтеся самолікуванням, згаяний час може обернутися проти Вас розвитком загрозливого ускладнення – нирковою недостатністю.

Матеріал підготував: доцент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини, к.мед.н. Безрук В.В.

Корисно знати