• Українська
  • English
ТУБЕРКУЛЬОЗ – РЕАЛЬНА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ВАГІТНИХ
ТУБЕРКУЛЬОЗ - РЕАЛЬНА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ВАГІТНИХ

ТУБЕРКУЛЬОЗ – РЕАЛЬНА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ВАГІТНИХ

Частота виникнення туберкульозу у вагітних залежить від його поширеності в популяції та регіоні.

В останні роки відзначається помітне зростання загальної захворюваності на туберкульоз на території України, що обумовлює збільшення частоти розвитку цієї патології у вагітних. Найбільш частою формою туберкульозу є туберкульоз легенів. Захворювання виявляють приблизно у 0,3% вагітних.

Вагітність несприятливо впливає на перебіг активного туберкульозу легенів, викликаючи загострення процесу, що найбільш часто спостерігається при гематогенному, дисемінованому, інфільтративному, фіброзно-кавернозному туберкульозі.

У більшості хворих, у яких туберкульозний процес знаходиться у фазі ущільнення, загострення під час вагітності не відзначаються. У 50% хворих жінок туберкульоз протікає безсимптомно, у решти основними проявами захворювання бувають субфібрилітет, кашель, пітливість і невелике збільшення маси тіла. У вагітних, хворих на туберкульоз, часто відбуваються передчасні пологи, причинами чого є специфічна інфекція, інтоксикація та хронічна гіпоксія. У них частіше, ніж у здорових вагітних, спостерігаються гестоз.

Інші форми туберкульозу – туберкульоз нирок, кісток, туберкульозний менінгіт – у вагітних спостерігаються вкрай рідко. У зв’язку з успішним лікуванням туберкульозу нирок антибактеріальними препаратами можливе збереження вагітності.

При проведенні відповідної специфічної терапії погіршення перебігу захворювання не спостерігається. Вагітність і пологи в цих умовах протікають нормально, діти народжуються здоровими. При нирковій недостатності вагітність необхідно перервати. Після нефректомії з приводу туберкульозу нирки при наявності здорової, нормально функціонуючої другої нирки вагітність не протипоказана. 

Матеріал підготувала: доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ Бирчак І.В.

Корисно знати