• Українська
  • English
Дві протилежні сторони соцмереж – коментар фахівця
Дві протилежні сторони соцмереж – коментар фахівця

Дві протилежні сторони соцмереж – коментар фахівця

Українців усе більше й більше захоплюють соціальні мережі. В Інтернеті вони знаходять все те, чого, на жаль, дедалі менше залишається в традиційних засобах інформації і спілкування, – відсутність контролю і можливість вільного обміну думками.

 

Як бачимо, у сучасному світі соціальні мережі вже здобули просто колосальну популярність. Одні шукають друзів, інші просто «вбивають» час, причому найчастіше – це робочий час. Найбільшим плюсом будь-якої соціальної мережі є те, що вона дає можливість контактувати з людьми, яких побачити особисто можливості немає. Це і родичі, що виїхали за кордон, і друзі, які після університету роз’їхалися по містах і селах нашої неосяжної батьківщини. Звичайно, налагодити який-небудь контакт з ними можна, та це вкрай складно. Саме цим і пояснюється колосальна популярність цих мереж.

Позитивні аспекти соціальних мереж

Перш за все, звичайно, це безмежне спілкування. Розмовляти з друзями з усієї земної кулі можна, не виходячи з дому, обмежує тільки вартість інтернет-трафіку. Вже складно уявити, як підтримувати контакти з багатьма знайомими без допомоги соціальних мереж, а добре збудовані взаємини з людьми завжди допомагають і в житті, і в роботі.

Неможливо уявити собі соціальні мережі й без додаткових функцій, таких як групи, новини, можливість додавання фото-, відео- і аудіоматеріалів, оповіщення про дні народження друзів, численні програми та багато інших.

Завдяки зростаючій популярності дані мережі стали справжнім трендом. Мало того, що бути їх користувачем просто-напросто модно – мережі дозволяють учасникам завжди залишатися в курсі, що відбувається. Самі подумайте, скільки новин ми отримуємо саме з них. Хтось одружився, розлучився, народив дитину, потрапив до лікарні, поїхав відпочивати … треба бути «в темі».

Соціальні мережі використовуються в якості інструменту для саморозвитку, вивчення іноземних мов, читання цікавих книг, прослуховування музики. В цьому відношенні потенціал таких майданчиків нескінченний.

Соціальні мережі стають місцем навчання, пошуку наукової та іншої літератури. З допомогою соцмереж можна розвивати свій бізнес, наприклад, створити свій інтернет-магазин. Провести піар-кампанію важко, але головне – почати. І ні в якому разі не пасувати перед труднощами.

Такі майданчики є потужним джерелом корисної інформації. Кожен користувач знайде свої плюси в соціальних мережах. Самовдосконалення, розвиток бізнесу, заробіток – це головні їх переваги.

Завдяки соціальним мережам людина відчуває себе частиною суспільної групи, не зобов’язаним при цьому докладати для цього якісь зусилля. Звичайно, часто це всього лише видимість, а користувач з кількома сотнями віртуальних друзів може бути в реальному житті абсолютно самотнім і нічого, окрім комп’ютера, не бачити … Але цього вже ніхто напевно не знає.

Проте вже давно відмічено: там, де популярність та гроші, там і шахраї. На жаль, соціальні мережі не позбавлені такого недоліку. Як тільки сервіси стали популярними, натовпи шахраїв почали свою «темну справу». Найменше, що може втратити користувач соціальної мережі – це свою сторіночку. У гіршому разі, можна втратити конфіденційну інформацію і стати розсадником вірусів для всіх своїх друзів і не тільки.

Негативні аспекти соцмереж:

Однак за привабливістю соціальних мереж ховаються деякі небезпеки, про які треба знати. Найважливіший недолік соціальних мереж – публікація у вільному доступі особистої інформації про людину. Більшість мереж збирають значно більше даних, аніж фактично потрібно для реєстрації.

Користувачеві здається, що він сам вирішує, що про себе розповідати, а що ні … Але не залишиш же порожніми фотоальбоми. А як не заповнити інтереси? До того ж користувач не може відстежити, чи не виклав фотографію з ним ще хтось …

Так, якщо постаратися, через соціальні мережі можна дізнатися про людину практично все. Відомо про те, коли, з ким і скільки він спілкується. За допомогою програм, котрі по фотографії дозволяють знайти в Глобальній мережі всі матеріали, з ним пов’язані, ми можемо дізнатися про людину набагато більше, ніж він хоче про себе розповідати. Для прикладу, у великій кількості країн соціальні мережі регулярно використовуються поліцією для пошуку інформації.

Абсолютно все, що ми викладаємо в соціальні мережі, залишається там назавжди. Наші коментарі та відмітки на фотографіях залишаються навіть після видалення облікового запису, а часто навіть і цей самий аккаунт видалити не можна! Пошукові машини також зберігають всю інформацію в кеші при індексації, так що бути впевненим у тому, що всі небажані матеріали видалені, не можна.

Реклама – окремий фактор, що говорить проти соціальних мереж. Справа навіть не в тому, що банери і спам дратують: з’явилися нові способи просувати товар. Спеціальні люди реєструються в групах і спільнотах, завойовують там авторитет і потроху просувають свої ідеї серед членів цих груп. Саме від цих людей залежить, чи стане нова марка популярна серед мас. За тим же принципом соціальні мережі використовуються для пропаганди серед молоді, приміром, правоекстремістських ідей.

І, звичайно ж, становлять небезпеку спроби злому профілів у соціальних мережах. Існує кілька типів зломів, але найпоширенішими є так звані Backstabbing і Speer-Phishing. У першому випадку компрометуюча інформація про людину, наприклад фотографії або відео, викладаються у вільний доступ, що може призвести до тяжких наслідків. Наприклад, в 2007 році в США тринадцятирічна дівчинка після такого злому покінчила з собою. А при Speer-Phishing користувача заманюють на спеціальні сайти (зі схожими на адресу соцмережі адресами або пропонують якісь послуги), щоб з їх допомогою отримати паролі користувача.

Важливим є і той факт, що багато користувачів потрапляють в залежність від соціальних мереж. Яскравим проявом цього стає перегляд своєї сторінки в очікуванні нових повідомлень від друзів. Найчастіше, ці дії відбуваються в робочий час, що впливає на працездатність людини і на якість виконуваної ним роботи.

Через те, що в соціальних мережах вистачає непотрібної інформації, час, проведений в Інтернеті, збільшується в кілька разів. Згідно зі статистикою, користувач перевіряє свій профіль кілька разів в день. Все це негативно позначається на самопочутті, фізичному і психологічному здоров’ї. Обсяг інформації негативно впливає на нервову систему, з’являється дратівливість і агресивність.

Залежність від Інтернету і соціальних мереж здатна змінювати гормональний фон людини. Перевіряючи свій профіль, користувач відчуває тривожні почуття, що супроводжується викидом в кров гормону окситоцину.

З часом втрачаються навички реального спілкування. Вирішення всіх питань у режимі онлайн перетворюють людину в асоціальну особистість.

Соцмережі негативно позначаються на мовленні та правописі. Обмежений словниковий запас, мовні та граматичні помилки – все це результат спілкування в Інтернеті.

Залежність, що виникає від необхідності часто перевіряти профіль, є ще одним мінусом. Згідно зі статистикою, частіше вона виникає серед підлітків і являє собою психологічний розлад.

Пропаганда насильства, заборонених ідей, поширення порнографії має місце в соціальних мережах. Незважаючи на моніторинг і блокування подібних сторінок, вони з’являються знову і всіляко приховують свою спрямованість.

Можливість спілкуватися з дорогими і близькими нам людьми на відстані – це велике щастя. Але не потрібно перетворювати спілкування в мережі у маніакальну залежність. Живіть в реальному світі, і нехай віртуальний світ лише допомагає прикрасити ваші будні!

Матеріал підготувала: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка – Юрценюк О.С.

Корисно знати