• Українська
  • English
Стрітення Господнє «Коли зима з весною зустрічається»

Стрітення Господнє «Коли зима з весною зустрічається»

На 40-й день після Різдва, 15 лютого, відзначається одне з найбільших християнських свят – Стрітення Господнє. Урочисто відзначати його почали з кінця V століття.

Свято Стрітення вперше було встановлено церквою у Візантії після Ефеського собору 431 р. Тоді ж була сформована й відповідна іконографічна традиція.

На іконах «Стрітення» зображали Марію з Ісусом-немовлям на руках та Йосифа з голубами, які на 40-й день після народження Спасителя принесли до Храму жертву очищення. Поряд також були зображені пророчиця Анна та праведний старець Сімеон, якому було пророчено, що він помре, лише побачивши, стрітивши Месію. Ця подія символізувала зустріч старого і нового заповітів, двох основних ідей стосовно природи Бога.

В Народні свято Стрітення має дохристиянське коріння та знаменує час, коли зима вперше зустрічається з весною. Його ще називають Зимобор, Стрічення, Стріщення або Громниці.

Вважалося, що зима з весною перетинаються на дорозі та сперечаються, хто ще залишиться в цих краях господарем. Визначали переможця за погодою під вечір: якщо стало холодніше, то зима ще залишиться у своїх володіння, а якщо потеплішало — весна взяла верх і її прихід буде раннім. Назву Громниці свято отримало, бо це був єдиний день зими, коли можна було почути відлуння грому.

Також, прикмети нерідко стосувалися води. Якщо на даху висіли бурульки — їх збивали й розтоплювали у воду. Цю талу воду вважали цілющою, тож її додавали в ліки чи освячували нею обереги, будинки, худобу, подвір’я. Навіть вулики пасічники кропили цією водою.

Жінки раніше готували на Стрітення обрядове печиво у формі жайворонків. Це печиво давали дітям, а ті мали закликати разом із цими птахами весну. Чоловіки, тим часом, ворожили на врожай: ставили на ганок тарілку із зерном та чекали до ранку. Якщо зерно вкрилося росою — значить у наступному році земля буде родюча.

Коли на території сучасної України прийняли християнство — Стрітення Господнє змістило народне свято. Проте, багато традицій залишилися. Наприклад, християни цього дня носять до церкви святити воду. Ще, запалюють свічки, які називаються «громничими.

 

Інформацію підготувала

аситент кафедри фармації, к.фарм.н.

Роксолана Басараба

 

Корисно знати