• Українська
  • English
Особливості харчування пацієнтів при алергодерматозах
Особливості харчування пацієнтів при алергодерматозах

Особливості харчування пацієнтів при алергодерматозах

Алергічні дерматози на сьогодні є найбільш поширеною групою захворювань шкіри – у структурі дерматологічної захворюваності вони складають від 20 до 43%.

Окрім генетичної схильності, у розвитку й перебігу алергодерматозів мають значення розлади імунологічної реактивності, порушення функції центральної та вегетативної нервової системи, дисфункція шлунково-кишкового тракту, наявність вогнищ хронічної інфекції тощо.

Провокуючими чинниками розвитку й загострень є вживання трофалергенів, контакт з побутовими алергенами, прийом лікарських засобів, укуси комах, вплив аероалергенів, психоемоційне напруження, постінфекційна астенізація тощо. Тому одним із основних принципів лікування алергічних захворювань шкіри, у тому числі й атопічного дерматиту, є виключення різноманітних алергенів – респіраторних (що потрапляють через дихальні шляхи) та харчових. Саме харчові алергени можуть спровокувати появу алергічного захворювання, а також спричинити його загострення. Слід пам’ятати про індивідуальний підхід до вибору продуктів харчування та можливість розвитку алергічної реакції практично на будь-який харчовий продукт.

Зважаючи на склад харчових продуктів, вміст у них екстрактивних компонентів та сучасні дані щодо реакції пацієнтів та харчові продукти, розроблено рекомендації щодо дієтичного харчування хворих на алергічні захворювання шкіри, у тому числі, й атопічний дерматит.

Хворим на алергодерматози рекомендовано:

Хліб і хлібні вироби: хліб житній, український, сухарі з цих сортів хліба.

Круп’яні та мучні вироби: каші, зварені на воді, із вівсяної, гречаної і рисової круп.

М’ясо, м’ясні продукти та страви з них: варена нежирна яловичина, телятина, яловича печінка.

Риба: риба річна відварна.

Молоко і молочні продукти: всі продукти з кислого молока без додавання цукру і пряностей (кефір, кисляк, сметана, сир).

Овочі: всі овочі (сирі і варені), салат, петрушка, кріп, цибуля (свіжа зелена), редька, горошок.

Супи: супи на овочевому відварі з різними овочами, пісні борщі з відварним м’ясом.

Жири: масло вершкове, олія рослинна.

Напої: свіжоприготовані овочеві і фруктові соки без додавання цукру, трав’яний чай без цукру.

Фрукти: яблука (зелені сорти), вишня, черешня, груша, слива, аґрус. Сухофрукти (яблука, чорнослив).

Хворим на алергодерматози не рекомендовано:

Хліб і хлібні вироби: хліб білий, пшеничний, всі вироби з білої муки і здобного тіста, вафлі, печиво.

Круп’яні та мучні вироби: пироги, запіканки, вермішель, макарони, солодкі каші на молоці.

М’ясо, м’ясні продукти та страви з них: копченості і смажене м’ясо, страви з м’ясних консервів, ковбаси, сосиски, м’ясо птиці, дичина, всі м’ясні бульйони.

Риба: риба смажена, солена, копчена, маринована, рибні бульйони та рибні консерви.

Молоко і молочні продукти: творожна (сиркова) солодка маса, солодкі сирки, свіже молоко і всі страви з нього, різні сири.

Овочі: всі овочеві консерви, помідори, огірки і капуста мариновані.

Супи: капусняк, борщі і супи на м’ясному або рибному бульйонах, супи з макаронними виробами.

Жири: яловичий, свинний та баранячий жири, маргарин.

Напої: консервовані фруктові соки, компоти, пасти, киселі, кава, какао, міцний та солодкий чай, морозиво, солодка газована вода.

Фрукти: смородина, полуниця, малина, диня, апельсини, лимони, мандарини, абрикоси, персики, виноград, мариновані фрукти, компоти із свіжих фруктів із додаванням цукру

Інше: жувальна гумка, горіхи. Повністю виключити із раціону яйця і страви з них, всі соуси, шоколад, всі цукерки (шоколадні, смоктальні з начинкою).

Дієта повинна відповідати наступним вимогам:

– харчування повинно бути 4-х або 5-ти разовим;

– їжа повинна бути теплою (не гарячою і не холодною);

– прийом призначених лікарем медикаментів повинен проводитися строго у відповідності до вказівок лікуючого лікаря;

– тривалість застосування дієти повинна бути не менше року, після чого до неї можна буде вводити, з дозволу лікуючого лікаря, свіже молоко, вживання фруктів, круп’яних та мучних виробів.

 Дотримуйтесь дієти і будьте завжди здоровими!

Матеріал підготувала: Карвацька Юлія – асистент кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету.

Корисно знати