• Українська
  • English
Артеріальна гіпертензія
Артеріальна гіпертензія

Артеріальна гіпертензія

З артеріальною гіпертензією, або підвищеним тиском, при досягненні певного віку доводиться стикатися багатьом.

Якщо артеріальну гіпертензію не лікувати, з часом вона може призвести до незворотного ураження кровоносних судин і внутрішніх органів.

Що таке артеріальна гіпертензія?

Симптоми артеріальної гіпертензії
Артеріальну гіпертензію називають тихим убивцею, тому що це захворювання може роками перебігати безсимптомно. За різними оцінками, кожна третя людина не знає про те, що у нього підвищений артеріальний тиск.
При відсутності відповідного лікування, хвороба непомітно пошкоджує серце, кровоносні судини, нирки і головний мозок (так звані органи-мішені).
Артеріальна гіпертензія збільшує ризик розвитку інфаркту міокарда в 3-4 рази,а інсульту – в 7 разів.
Нормальний артеріальний тиск
Артеріальний тиск вважається нормальним, коли не перевищує величини 120/80 мм рт. ст.
Тут перша цифра – це систолічний артеріальний тиск, зване також «верхнім». Він відображає тиск в артеріях, який створюється при скороченні серця та викиду крові.
Друга цифра – це діастолічний артеріальний тиск, званий ще «нижнім», який відображає тиск в артеріях в момент розслаблення серця і наповнення його кров’ю.
Причини артеріальної гіпертензії
У більшості випадків причини артеріальної гіпертензії невідомі. Тому лікарі називають цю хворобу первинною або есенціальною гіпертензією. У деяких випадках до підвищеного артеріального тиску призводять захворювання нирок або наднирників. 
Прегіпертензія
У багатьох людей артеріальний тиск лише трохи перевищує норму, перебуваючи в межах 120-139 мм рт. ст. (Систолічний) і 80-89 мм рт. ст. (Діастолічний). Однак при цьому ризик хвороб серця підвищується в 2 рази. Такий стан називається прегіпертензією.
Як правило, для нормалізації артеріального тиску достатньо почати вести здоровий спосіб життя.
Небезпечний рівень артеріального тиску
Діагноз артеріальної гіпертензії встановлюється, коли артеріальний тиск перевищує величини 140/90. При цьому симптоми можуть повністю бути відсутніми.
Якщо артеріальний тиск перевищує 180/110, може виникнути гіпертонічний криз. У такому випадку потрібно трохи відпочити і знову виміряти артеріальний тиск. 
Гіпертонічний криз може призвести до інфаркту, інсульту, пошкодження нирок і втрати свідомості. Цей стан зазвичай супроводжується сильним головним болем, задишкою, відчуттям тривоги, також можлива кровотеча з носа.
Хто страждає артеріальною гіпертензією?
До 45 років артеріальна гіпертензія частіше спостерігається у чоловіків, ніж у жінок. З віком це співвідношення змінюється, і після 65 років це захворювання частіше спостерігається у жінок.
Ризик артеріальної гіпертензії підвищується, якщо цією хворобою страждає хтось з найближчих родичів.
Крім того, підвищений артеріальний тиск часто спостерігається при цукровому діабеті (артеріальною гіпертензією страждає близько 60% хворих на діабет).
Артеріальна гіпертензія і вживання солі
Натрій – основний компонент харчової солі – може підвищувати артеріальний тиск. Він сприяє утриманню в організмі рідини, що призводить до збільшення навантаження на серце.
Американська асоціація серця рекомендує вживати не більше 1,5 г солі в день. Щоб не перевищувати цю норму, перш за все, необхідно обмежити готові до вживання продукти, так як з ними в організм надходить більше 75% натрію. Особливо багато солі міститься в консервах і різних нарізках.
Артеріальна гіпертензія і стрес
Стрес може викликати короткочасне підвищення артеріального тиску, але безпосереднього зв’язку між стресом і захворюваністю артеріальною гіпертензією не виявлено.
Тим не менш стрес впливає на інші фактори ризику артеріальної гіпертензії. Наприклад, стрес сприяє надмірному вживанню алкоголю, паління та нездорового харчування, що підвищує ризик розвитку артеріальної гіпертензії і захворювань серця в цілому.
Артеріальна гіпертензія і надлишкова вага
Зайва вага утрудняє роботу серця і підвищує ризик артеріальної гіпертензії. Тому дієти, які сприяють зниженню артеріального тиску, зазвичай низькокалорійні. Вони передбачають зменшення вживання продуктів, що містять жири і цукор, а також збільшення споживання фруктів, овочів, харчових волокон і білка.
Для профілактики і лікування підвищеного артеріального тиску зниження ваги всього на 3-4 кг може дати виражений позитивний ефект.
Артеріальна гіпертензія і алкоголь
Надмірне вживання алкоголю підвищує артеріальний тиск. Американська асоціація серця рекомендує обмежитися двома порціями алкоголю в день – для чоловіків і однієї – для жінок.
Під порцією алкоголю мається на увазі 1 пляшка пива (330 мл), або 1 келих вина (150 мл), або 50 мл міцного спиртного напою.
Артеріальна гіпертензія і кофеїн
Кофеїн справляє на організм тонізуючий ефект. Логічно припустити, що він сприяє підвищенню артеріального тиску. Однак наукові дослідження не показали взаємозв’язку між вживанням кофеїну і ризиком розвитку артеріальної гіпертензії.
У відповідності з рекомендаціями Американської асоціації серця, можна сміливо випивати 1-2 чашки кави в день.
Артеріальна гіпертензія і вагітність
Іноді в другій половині вагітності може спостерігатися гестаційна гіпертензія. Без відповідного лікування гіпертензія такого типу може призвести до серйозного ускладнення – прееклампсії, яка загрожує життю і матері, і дитини. При цьому вражається головний мозок і нирки матері, а дитина не отримує достатньої кількості кисню.
Після народження дитини артеріальний тиск матері зазвичай нормалізується.
Артеріальна гіпертензія і прийом ліків
Деякі ліки, наприклад, антигістамінні засоби, що застосовуються при лікуванні застуди та грипу – сприяють підвищенню артеріального тиску.
До таких ліків також відносяться нестероїдні протизапальні засоби, стероїди,препарати для схуднення, контрацептиви і деякі антидепресанти.
Якщо у вас підвищений артеріальний тиск, обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем, які ліки вам можна приймати, а від яких краще відмовитися.

«Реакція на білий халат»

У деяких людей артеріальний тиск буває підвищеним, тільки коли його вимірюють у лікаря. Це пояснюється тим, що вони занадто нервують.

Для того, щоб отримати точні цифри вашого артеріального тиску, найкраще вимірювати його вдома, в спокійній обстановці, і записувати отримані значення, а потім обговорити їх з лікарем.
Артеріальна гіпертензія і діти
Хоча підвищеним артеріальним тиском найчастіше страждають дорослі, це захворювання зустрічається і у дітей.
Нормальний артеріальний тиск змінюється залежно від статі та віку дитини, а також від його ваги.
Як і у дорослих, ризик розвитку артеріальної гіпертензії у дітей підвищується, якщо у них є надмірна вага, і якщо в родині вже були випадки захворювання на артеріальну гіпертензію.

Хворі зі стійким підвищенням артеріального тиску мають лікуватись постійно медикаментозними засобами під постійним контролем лікарів, обов?язково пам?ятайте, що самолікування може призвести до незворотніх наслідків

Матеріал підготувала: дщоцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології, профілактики хвороб- Каушанська О.В

Корисно знати