• Українська
  • English
Секрети морських черепах

Секрети морських черепах

16 червня у світі відзначають Міжнародний день морської черепахи або Всесвітній день морської черепахи. Дата для проведення свята вибрана не випадково, адже у цей день народився американський еколог, захисник природи та великий знавець морських черепах Арчі Карр. Саме його зусилля щодо захисту морських черепах і місць їх розмноження привели в 1975 році до створення національного парку Тортугеро (у перекладі – «ловець черепах») в Коста-Риці, а книга «Навітряна дорога» («The Windward Road», 1956 р.), привернула увагу до загрози морським черепахам і привела до створення організації з їх охорони. Проходить цей захід під егідою Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), який є однією з найбільших незалежних міжнародних природоохоронних організацій.

Черепахи найдавніші рептилії на Землі, а перші, відомі науці черепахи, з’явилися 220 млн років тому. Їх розміри були величезні – діаметр панцира сягав 3,6 метра. Сьогодні ж найбільша черепаха – шкіряста черепаха, її розмір (панцир) понад 2 метри в діаметрі, а вага – 500-600 кг, передні ласти, позбавлені кігтів, в розмаху сягають 5 м.

Морські черепахи – дивовижні істоти. Під водою вони можуть затримувати подих на п’ять годин. Морські черепахи відкладають яйця у гніздо, яке вони викопують у піску задніми ластами. Стать морських черепах, як і в багатьох інших черепах, визначається температурою в гнізді. Живуть вони близько 100 років.

Зелені морські черепахи харчуються рослинною їжею та водоростями. Шкіряні і яструбині черепахи харчуються медузами і контролюють їх популяцію. Морські черепахи можуть визначати магнітне поле Землі та використовувати його як компас.

Сьогодні в світі відомо сім видів морських черепах і шість з них знаходяться під загрозою зникнення. Ці істоти по-своєму прекрасні. Морські черепахи незграбні на суші, але витончено ковзають у воді за допомогою ластоподібних передніх кінцівок і обтічного панцира. Морські черепахи в період активності часто спливають на поверхню, щоб подихати. А при зниженому метаболізмі, під час відпочинку деякі види можуть залишатися під водою кілька годин.

Помилково існує думка, що черепахи дуже повільні тварини. Проте це не так – шкірясті черепахи здатні плавати зі швидкістю 35 км/год, хоча на суші вони повільні (до 15 км/год). Черепахи є довгожителями, чимало представників цих рептилій доживають до 100 років, але є й такі, які перетинають рубіж в 250 років. Звичайно, це не могло не зацікавити людину, яка упродовж своєї історії шукає способи подовження віку. Міжнародна команда генетиків з п’яти країн знайшла відповідь на це запитання. Вчені знайшли аж 43 гена, які можуть впливати на тривалість життя черепах. Серед них є ті, які пов’язані з імунною системою і захистом від вірусів, паразитів та інфекцій, є додаткові копії генів, які відповідають за пригнічення злоякісних пухлин. Але найцікавішими є гени, які задіяні у виправленні хімічних пошкоджень і розривів в молекулах ДНК.

Але попри довголіття, більшість видів черепах, зокрема і морських, на межі вимирання. Їх винищують через використання в їжу та народній медицині. Кожна третя черепаха помирає в результаті рибальського промислу. Інших видів цих рептилій виловлюють і продають за копійки.

У дорослих морських черепах є кілька природних ворогів, в основному це великі акули. Риби, собаки, птахи, єноти, краби та інші хижаки полюють на яйця і маленьких черепашок. Стихійні лиха також можуть серйозно вплинути на виживання морських черепах. Наприклад, у 2004 році більш ніж половина гнізд черепах на узбережжі Флориди були змиті ураганами. Популяції морських черепах можуть постраждати також через різкі похолодання.

Безсумнівно, найбільшою загрозою для морських черепах є діяльність людей. Через сміття, штучне освітлення і нічну активність людей на пляжі самки бувають змушені повернутися в море, не відклавши яйця. Деякі морські черепахи вмирають, проковтнувши пластикове сміття, яке вони приймають за їстівних медуз. Тисячі морських черепах щороку заплутуються і тонуть в сітках риболовних траулерів. Деякі люди незаконно збирають черепашачі яйця для продажу у вигляді афродизіака. Чисельність морських черепах в минулому столітті скоротилася більш ніж на 80% в основному внаслідок торгівлі їх панциром.

Також однією із загроз є скорочення генетичної різноманітності, що може поставити існування цих тварин під загрозу повного вимирання. Вчені зауважили, що 99% всіх дитинчат народжуються самками, що пов’язано з особливістю інкубації їх яєць. Відомо, що якщо температура повітря буде нижчою за 27,7 градуса за Цельсієм, то з яйця вилупиться самець, а якщо вище за 31,5 – самка. Коливання температур у вказаному діапазоні дозволяє досягти різноманітності у співвідношенні черепашок обох статей. Однак останніми роками таких коливань не було, а відбувалося лише підвищення температури повітря.

Дослідники відзначають, що якщо тенденція до глобального потепління збережеться, то популяції морських черепах загрожуватиме повне вимирання у США, а й у всьому світі. Проблем також додає і те, що підвищення температури повітря також веде до розігрівання піску, в який відкладаються яйця, а тому є ймовірність, що дитинчат не буде зовсім.

Окрему загрозу для цих тварин становить забруднення океанів. Дослідники з Великобританії та Австралії пишуть, що молоді черепахи Індійського і Тихого океанів часто поглинають пластик. На цій стадії життя у тварин тільки формується харчова поведінка, тому вони схильні ковтати навіть сміття. Потрапляючи всередину, пластикові відходи викликають розриви, непрохідність або перфорації шлунково-кишкового тракту, що призводить до загибелі тварин у дуже ранньому віці.

В цілому біологи підрахували, що приблизно 61% видів черепах на Землі знаходяться під загрозою вимирання або вже вимерли, і їх зникнення буде мати масштабні наслідки для екосистем, які вимагають додаткового вивчення.

Цікаві факти про морських черепах.

  • Дорослі морські черепахи їдять тільки рослинну їжу, а ось дитинчата і молодняк полюють на всяких рачків та інші дрібниці.
  • Лише один зі ста дитинчат морської черепахи виживає, решта гинуть в перші ж години і хвилини після того, як виберуться з шкаралупи.
  • У морських черепах немає батьківського інстинкту – відклавши яйця на березі, вони відразу назавжди їх залишають.
  • У середньому доросла самка відкладає до тисячі яєць.
  • Коли приходить час відкладати яйця, вони завжди повертаються туди, де самі з’явилися на світ, навіть якщо для цього доводиться подолати тисячі кілометрів.
  • Мігруючи на величезні відстані в океані, морські черепахи завжди безпомилково знаходять потрібне місце, а орієнтуватися їм допомагає магнітне поле Землі.
  • Серед всіх черепах світу тільки у шкірястої немає твердого панцира.
  • Існувати вони можуть тільки в теплих краях, тому живуть вони тільки в морях тропічній та субтропічних зон.
  • Морські черепахи, що живуть в різних місцях, але в аналогічних умовах, все одно починають шлюбний сезон в різний час.
  • Наземні черепахи практично всіх видів поступаються за габаритами своїм морським родичам.
  • У Малайзії є стародавня легенда, яка стверджує, що саме морська черепаха колись створила наш світ!

Загалом черепахи впливають на «здоров’я» чималої кількості різних екосистем, в тому числі пустель, боліт, прісноводних і морських середовищ. Скорочення їх чисельності може мати негативні наслідки для інших видів, в тому числі й для людини.

 

Інформацію підготував к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Андрій МІХЄЄВ

 

Корисно знати