• Українська
  • English
День медичної сестри
День медичної сестри

День медичної сестри

День медичної сестри відзначається з моменту об’єднання сестер милосердя

із 141 країни у професійну суспільну організацію — Міжнародну раду медичних сестер (International Council of Nurses, ICN), яка прийняла рішення святкувати це свято у день народження Флоренс Найтінгейл.

Флоренс Найтінгейл, знаменита англійська медична сестра, яка народилася 12 травня 1820 року в сім’ї багатих аристократів – англійців на віллі у Флоренції в Італії і була названа на честь міста свого народження. Вона отримала шикарну освіту для жінки її часу: прекрасно знала літературу, володіла п’ятьма іноземними мовами, вивчала математику, історію, філософію, займалася мистецтвом та музикою.

Флоренс Найтінгейл створила першу в історії організацію сестер милосердя. Під час Кримської війни 1853 — 1856 років вона кожного дня рятувала десятки і сотні життів. Перша асоціація, коли ми чуємо про Міжнародний день медичної сестри, що це свято, пов’язане з роботою санітарок під час війни.

У склад медсестер тоді входили не тільки англійці, але і монахині, які добровільно відправлялися на службу. Серед сестер милосердя часто можна було зустріти дам високого походження. Кримська війна зробила Флоренс національною героїнею. Солдати, які повернулися з фронту, розповідали про неї легенди, називаючи її «леді зі світильником», тому що по ночах вона з лампою в руках, як добрий світлий ангел, сама обходила палати з хворими.

Повернувшись в Англію в кінці 1855 р., Ф. Найтінгейл організувала збір коштів з метою створення школи для підготовки сестер милосердя, яка була відкрита у шпиталі Сент-Томас в Лондоні 26 червня I860 р. ЇЇ вважають основоположницею медсестринства.

У 1912 році Ліга Міжнародного Червоного Хреста і Червоного напівмісяца затвердила медаль імені Флоренс Найтінгейл – найвищу нагороду для сестер милосердя в усьому світі. Тепер кожних два роки 12 травня кращі із кращих» нагороджуються 50 медалями.

Медичні сестри є надійними помічниками лікарів і разом з ними ведуть хворого від початку перебування його в лікарні до самого одужання. Вони складають багаточисельну категорію працівників охорони здоров’я, так як в лікувальній практиці більшість медичних послуг надається виключно сестринським персоналом. Ті рішення, які медична сестра приймає кожного дня, тісно пов’язані з результативністю і ефективністю всієї системи охорони здоров’я.

Сьогодні до цього свята Міжнародна Рада підготувала тему «Медичні сестри – рушійна сила змін по наданню ефективної і економічної медичної допомоги», яка відображає турботу Міжнародної Ради для укріплення системи охорони здоров’я в усьому світі. Ми усвідомлюємо, що здоров’я не может бути збережено без участі медичних сестер на всіх рівнях охорони здоров’я.

Матеріал підготувала головний куратор медичного факультету №4, кандидат біологічних наук Світлана Семененко.

Корисно знати