• Українська
  • English
Преконцепційний період і щасливе материнство

Преконцепційний період і щасливе материнство

Незважаючи на значні успіхи в розвитку системи планування сім’ї, навіть в розвинених країнах світу близько 50% вагітностей є незапланованими.

Тому центром  із контролю і профілактики захворювань (CDC) і рядом професійних співтовариств рекомендовано розглядати преконцепційну підготовку (ПКП) як невід’ємну  частину надання послуг з охорони здоров’я для всіх жінок дітородного віку.

Преконцепційна підготовка (preconception care) являє собою сукупність заходів, спрямованих на виявлення і модифікацію біомедичних, поведінкових і соціальних ризиків щодо жіночого здоров’я і результатів вагітності шляхом профілактики та / або обмеження / усунення цих чинників до настання вагітності.

Мета ПКП  – знизити ризик несприятливих наслідків для здоров’я жінки, плода та новонародженого за рахунок обстеження подружньої пари, задля поліпшення її здоров’я, усунення можливих факторів ризику і навчання з питань здорової вагітності.

Для жінок, які планують повторну вагітність доцільно уникати інтервалів між вагітностями коротше 6 місяців. Найменші ризики притаманні для повторної вагітності, яка настає не раніше ніж через 18 місяців після попередніх пологів. Особливо важливою є перерва між пологами не менше 18 місяців у жінок, які народили шляхом кесаревого розтину. У таких жінок короткі інтервали між вагітностями зменшують у майбутньому ймовірність пологів природнім шляхом.

Адекватного менеджменту потребують жінки із цукровим діабетом, гіпертонією, психічними захворюваннями та захворюваннями щитоподібної залози. Дані захворювання можуть вплинути на результат вагітності, тому їх слід оптимально лікувати до настання вагітності.

Корекції лікування, до настання вагітності, потребують пацієнти із такими хронічними захворюваннями як тромбофілія (підвищене згортання крові), епілепсія. Жінкам, які отримують терапію акне антибіотиком ізотретиноїном, слід припинити його використання, з огляду на його тератогенні ефекти.

Жінкам репродуктивного віку слід оцінювати імунний статус, а саме, історію вакцинації проти дифтерії, коклюшу і правця, а також кору, епідемічного паротиту, краснухи; гепатит В  і вітряної віспи. Ті жінки, які будуть вагітні під час сезону грипу, повинні проходити щорічну вакцинацію проти грипу.

Суворе дотримання дієти як мінімум за 3 місяці до зачаття потребують жінки із фенілкетонурією  (спадковим захворюванням з порушенням обміну фенілаланіну, що призводить до ураження нервової системи дитини).

Під час консультування перед вагітністю проводиться скринінг на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), а також скринінг на ВІЛ / СНІД та їх лікування.

Важливим на етапі підготовки до вагітності припинити вживати алкоголь, нікотинові продукти і ліки, в тому числі рецептурні опіоїди. Внаслідок куріння під час вагітності  можливі такі ускладнення як допологові кровотечі, затримка росту плода, зниження функції щитовидної залози матері, передчасний розрив плодових оболонок. Діти, народжені від жінок, що палять під час вагітності, схильні до підвищеного ризику астми, дитячих кольок і дитячого ожиріння.

Звертаємо увагу на те, що безпечного рівня або виду вживання алкоголю під час вагітності НЕМАЄ. Вживання алкоголю підчас вагітності призводить до  затримки росту плода, лицьових аномалій, ураження центральної нервової системи, поведінкових розладів та порушення інтелектуального розвитку дитини.

Слід заохочувати прийом фолієвої кислоти жінкам перед вагітністю, щоб знизити ризик дефектів нервової трубки (ДНТ).

Пацієнтів слід обстежити на предмет їх дієти і вітамінних добавок, щоб підтвердити, що вони дотримуються рекомендовані добові норми кальцію, заліза, вітаміну A, вітаміну B 12, вітаміну B, вітаміну D та інших поживних речовин.

Крім вище перелічених напрямів ПКП, спрямованих в основному на благополучний розвиток дитини та профілактику серйозних ускладнень під час вагітності, існує не менш важливий перелік моментів, що стосуються якості життя жінки при вагітності і в післяпологовому періоді. До них відносяться: обстеження молочних залоз з метою виявлення в основному доброякісних процесів, які можуть стати проблемою під час вагітності та годування груддю; діагностика і лікування проблем з попереково-крижовий відділом хребта, заходи, спрямовані на попередження порушень функції м’язів тазового дна.

Крім стандартного, кожна пара може мати свій індивідуальний список завдань (залежить від індивідуальної історії захворювань, генетичних факторів і багато чого іншого), які необхідно зробити для підготовки до вагітності.

Своєчасне звернення до висококваліфіковних спеціалістів допоможе вам зробити перелік заходів щодо підготовки до вагітності  компактним і виконати всі завдання із мінімальними витратами часу і сил. Плануйте без побоювань!

Доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології, к.мед.н. Ліля ЮР’ЄВА

Корисно знати