• Українська
  • English
Покази до видалення  премолярів в практиці лікаря-ортодонта

Покази до видалення  премолярів в практиці лікаря-ортодонта

        Коли потрібно видаляти премоляри ?

         Досить часто видалення постійних премолярів за ортодонтичними показаннями проводиться з метою досягнення стабільного результату лікування і залежить від віку пацієнта, дефіциту місця в зубному ряду, розміру зубів, величини сагітальної щілини і т. д.

   Рішення про видалення премолярів задля подальшого лікування брекет-системою приймається ортодонтом дуже виважено та обережно після ретельного обстеження пацієнта: його огляду, рентгенологічного дослідження і виміру діагностичних моделей щелеп.

   Однією з причин дефіциту місця в зубному ряду є раннє видалення тимчасових зубів за терапевтичними, хірургічними чи іншими показаннями без подальшого дитячого зубного протезування, що призводить до мезіальної міграції бічної групи зубів. Як наслідок, постійним зубам, що прорізуються, найчастіше верхнім іклам, бракує місця в зубній дузі, і вони займають вестибулярне положення.

      Лікування таких пацієнтів передбачає видалення постійних премолярів для створення місця в зубному ряду і переміщення іклів на створений простір.

  Прямі показання до преортодонтичої  екстракції премолярів:

  • скупченість зубів;
  • дистальна оклюзія;
  • перехресна оклюзія;
  • відкритий прикус з протрузією.

    Перед фіксацією брекет-системи премоляри видаляють досить часто, оскільки ці зуби маленького розміру, мають слабку кореневу систему і жувальне навантаження у них незначне.

    Після екстракції премолярів залишаються проміжки, які стягуються під час носіння брекет-системи. Швидкість стягування – приблизно 1 мм на місяць.

   Видаляють премоляри зазвичай за тиждень-два до встановлення брекет-системи.

Які наслідки якщо не видалити премоляри?

   Без екстракції зубів, які необхідно було видалити перед установкою брекетів, ортодонтичне лікування не буде мати сенсу і не принесе потрібного ефекту.

Не видалені зуби можуть спричинювати:

  • скупченість зубів у зубному ряду;
  • руйнування зубів через тиск на них сусідніх;
  • зміну положення зубів.

Підготував асистент кафедри стоматології дитячого віку Олександр ХОМИШИН

 

Корисно знати