• Українська
  • English
Вплив вживання наркотиків на перебіг дерматозів
Вплив вживання наркотиків на перебіг дерматозів

Вплив вживання наркотиків на перебіг дерматозів

Відомо, що вживання наркотичних речовин призводить до розвитку толерантності до останніх.

Із збільшенням толерантності неухильно зростає і кількість наркотику, яка потрібна для досягнення попереднього ефекту. А будь-який наркотик – це активна хімічна речовина, яка вступає в хімічні реакції з компонентами клітини і руйнує їх. Немає такого органу, такої системи, які не страждали б від наркотику – страждає весь організм, зокрема й шкіра як найбільший його орган.

Крім прямого руйнування організму вживання наркотиків сприяє погіршенню перебігу захворювань шкіри в т.ч. зараженню ВІЛ інфекцією з специфічними дерматологічними проявами СНІДу.

У своїй більшості наркотики, будучи стимуляторами, мають адреналіноподібну дію – у випадку стресу мобілізують всі резерви організму. І якщо стрес триває довго, настає виснаження. Щоб переробити і нейтралізувати токсини, організму потрібно багато енергії, і він починає витрачати запаси жиру, білка, які вкрай необхідні для нормального функціонування шкіри та її відновлення в процесі таких дерматозів як псоріаз, червоний плоский лишай, алергодематози, піодермії, туберкульоз, червоний вовчак та ін. 

Страждає і печінка, яка не встигає синтезувати білок в потрібній кількості, виконувати детоксикаційну функцію та утворювати активні форми лікарських препаратів, зменшуючи таким чином їх ефективність в лікуванні дерматозів.

Окрім цього, за рахунок порушення гемопоезу та спазму судин шкіри розвивається анемія, що обмежує нормальну трофіку хворої шкіри та погіршує доставку лікарських препаратів системної дії.

При вживанні ін’єкційних форм наркотиків часто розвиваються флебіти,  що може викликати або ж ускладнювати перебіг мікробної екземи.

Через зниження імунітету у споживачів наркотиків розвивається так звана опортуністична інфекція, а також відмічена менша ефективність дії засобів етіотропної терапії в лікуванні піодермій, вірусних дерматозів та мікозів.

Розчухи – як прояв психозу, що супроводжується зоровими, слуховими та тілесними галюцинаціями, обтяжують перебіг навіть таких дерматозів, що зазвичай не супроводжуються цією скаргою, створюючи таким чином порочне коло та сприяючи приєднанню крізь пошкоджені шкірні покриви вторинної інфекції.

На фоні імунодефіциту у споживачів наркотиків частіше розвиваються злоякісні новоутворення шкіри.

Матеріал підготувала: к.мед.н., асистент кафедри дерматовенерології Шуленіна Олександра Валеріївна.

Корисно знати