• Українська
  • English
Аборт – не метод контрацепції
Аборт – не метод контрацепції

Аборт – не метод контрацепції

Небажана вагітність, аборти і захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ) руйнують здоров’я молодих людей і ставлять під загрозу їхню здатність мати дітей у майбутньому.

Планування родини покликане забезпечити здоров’я жінки для народження бажаних і здорових дітей саме тоді, коли це буде потрібно.

Аборт не повинен бути методом планування родини!!!

Варто не переривати, а попереджувати небажану вагітність. Розумною альтернативою аборту є контрацепція. Ризик, пов’язаний із застосуванням контрацептивних засобів, значно нижчий, ніж ризик, пов’язаний з небажаною вагітністю й абортом. У Нідерландах, Канаді, Англії, США ефективними методами контрацепції користуються 50-70% жінок, при цьому рівень абортів у цих країнах – 3-20 на 1000 жінок у рік.

Сьогодні реальність така, що близько 60% молодих людей мають досвід статевого життя до 18 років. Таким чином, «період небезпеки» небажаної вагітності збільшується, а знання про те, як її уникнути, мають далеко не всі. Це призвело до того, що зараз лікарів не дивує вагітність у дівчаток 13-16 років. Навряд чи знайдеться хоча б одна людина, яка позитивно ставиться до абортів. Але, на жаль, у нашій країні аборт залишається основним способом регулювання народжуваності. Кожний десятий аборт – у молодих жінок до 19 років. Близько 30-50% абортів у жінок старше 19 років – повторні.

Аборт негативно впливає на перебіг наступних вагітностей. Крім того, штучне переривання вагітності часто призводить до дисгормональних станів, що у майбутньому проявляється порушенням менструального циклу, мастопатіями, безплідністю.

Порівняльна характеристика негормональних методів контрацептивів

Метод

Механізм дії методу

Надійність методу

Переваги методу

Недоліки методу

Природні методи

Визначення «небезпечних» і «безпечних» днів менструального циклу за консистенцією шийкового слизу/ чи температурою в прямій кишці (що може бути досить складно)

Низька.

Особливо ненадійні ці методи у молодих жінок, які не народжували, з несталим менструальним циклом

Немає протипоказань до використання

Украй низька надійність (для підвищення надійності – сполучати з бар’єрними чи хімічними методами). Потрібен тривалий період підготовки (8-12 міс.) для оволодіння методом

Перерваний статевий акт

Виведення статевого члена з піхви до того, як відбулась еякуляція (сім’явипорскування)

Низька.

Чоловік повинен мати певні навички, тому що попадання незначної кількості сперми навіть на область зовнішніх статевих органів жінки може стати причиною настання вагітності

Може бути використаний у будь-якій ситуації

При постійному використанні може призвести до сексуальних розладів як у чоловіка, так і у жінки. Не захищає від ЗПСШ

Бар’єрні контрацептиви

Заснований на запобіганні проникнення сперматозоїдів через канал шийки матки у верхній відділ репродуктивної системи завдяки створенню механічної перешкоди – бар’єра (діафрагми, шийкові ковпачки, губки, презервативи)

Досить надійні при правильному використанні

Презерватив простий у використанні, захищає від ЗПСШ та СНІДу

Презерватив може зісковзати чи порватися, можливі алергічні реакції, зниження статевих відчуттів

Хімічні контрацептиви

(сперміциди)

Руйнують сперматозоїди і створюють бар’єр перед шийкою матки

Низька.

Необхідне сполучення з іншими методами (напр., з використанням презерватива)

Знижують ризик ЗПСШ (але не виключають його)

Низька ефективність, обмежений період дії, використання пов’язане зі статевим актом, можуть викликати подразнення статевих органів, необхідне ретельне дотримання інструкції щодо застосування

Хірургічна контрацепція

(стерилізація)

Перев’язка маткових труб у жінок чи висічення сім’явивідних протоків у чоловіків

Практично 100%

Надалі не потрібна будь-яка контрацепція

Операція носить незворотній характер. Не проводиться людям до 35 років або тим, хто має менше двох дітей. Не захищає від ЗПСШ і СНІДу

Внутрішньо маткові засоби чи спіралі (ВМС)

Затруднюють запліднення яйцеклітини і прикріплення її до внутрішньої оболонки матки

Висока.

Друге місце після гормональних контрацептивів

Економічно вигідні, зручні, не вимагають постійного самоконтролю, після їхнього видалення фертильність відновлюється швидко

Підвищує ризик розвитку запальних захворювань органів малого таза, позаматкової вагітності, можливі інтенсивні, тривалі, болючі менструації. ВМС не підходять жінкам, що не народжували, а також тим, хто має кілька статевих партнерів. Не захищає від ЗПСШ.

Гормональна контрацепція. Понад 120 млн. жінок у світі використовують гормональний метод запобігання небажаної вагітності. Сучасні гормональні контрацептиви, залежно від складу і способу їхнього застосування, поділяються на:

а) комбіновані (естроген-гестагенні) оральні контрацептиви;

б) міні-пілі (чисті прогестагени);

в) ін’єкційні (пролонговані)

У кожній таблетці КОК містять два жіночі гормони – естроген і прогестаген.

Слід пам’ятати, що перед застосуванням того чи іншого методу запобігання небажаної вагітності обов’язковий огляд та консультація гінеколога.

Матеріал підготувла:A доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ Світлана Ясніковська.

Корисно знати