• Українська
  • English
Спірографія: що це таке та роль в діагностиці ХОЗЛ

Спірографія: що це таке та роль в діагностиці ХОЗЛ

17 листопада – Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень, заснований Глобальною ініціативою по боротьбі проти хронічної обструктивної хвороби легень і проводиться щорічно у всьому світі. Завдяки заходам, які присвячені Всесвітньому Дню ХОЗЛ, велика кількість людей буде знати про симптоми ХОЗЛ і зможе отримати пораду по цьому захворюванню у кваліфікованих спеціалістів.

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) залишається однією з найбільших проблем охорони здоров’я на сьогоднішній день. На ХОЗЛ страждає від 8 до 22% дорослих у віці 40 років і більше. За даними ВООЗ, ХОЗЛ забирає в 2 рази більше життів, ніж рак легенів, і щорічно у всьому світі від цієї патології помиратимуть 10 мільйонів курців.

ХОЗЛ прогресивно знижує можливість пацієнтів дихати й більш ніж половина людей з ХОЗЛ навіть не підозрюють про своє захворювання. Тому, дуже важливою є рання діагностика ХОЗЛ. Чим раніше діагностовано ХОЗЛ і розпочато лікування, тим кращий прогноз.

Діагностування ХОЗЛ має проводитися у пацієнтів, вік яких перевищує 35 років і у тих, які мають чинники ризику (зазвичай паління), а також один або більше наведених симптомів:

  • задишка при фізичному навантаженню;
  • хронічний кашель;
  • хронічне виділення харкотиння;
  • часті «бронхіти» взимку;
  • свистячі хрипи.

Діагноз ХОЗЛ ґрунтується на сукупності клінічних симптомів і підтверджується спірометрією, що фіксує наявність порушення бронхіальної прохідності за обструктивним типом.

Спірометрія є «золотим стандартом» діагностики, оцінки тяжкості і контролю перебігу ХОЗЛ.

Спірографія (спірометрія) – це простий, доступний та неінвазивний метод діагностики поширених захворювань дихальної системи, що оцінює механічну функцію легень, грудної клітки і дихальної мускулатури шляхом вимірювання легеневих потоків та об’ємів.

На основі отриманих даних можна оцінити функцію зовнішнього дихання, встановити тип порушення (обструктивний чи рестриктивний).

Дослідження виконується за допомогою спірографів – це спеціальний діагностичний медичний прилад, за допомогою якого можна визначати різні параметри дихання.

Які бувають спірографи?

  • стаціонарні – володіють максимальною функціональністю і є досить габаритними приладами. Вони обладнані вбудованим термопринтером і клавіатурою, це дозволяє фіксувати діагностичну інформацію для подальшої інтерпретації. Прилади надійні і виключають випадки перехресної інфекції. Стаціонарні спірографи застосовуються в різних медустановах.
  • портативні – це невеликі зручні пристрої, що мають певний обов’язковий набір для проведених вимірювань , а також можливість підключення датчиків SpO2 і під’єднання принтера. Такі прилади з вбудованими акумуляторами особливо зручні для обстежень поза стаціонарними умовами. У продажу є навіть кишенькові моделі, призначені для самостійного застосування пацієнтом.
  • комп’ютерні спірографи – являють собою пристрої, підключені до комп’ютера. Спеціальні встановлені програми дозволяють діагностувати стан легенів, за допомогою пневмотахометрії. Такі спірографи беруть участь не тільки в діагностиці виявлених порушень, але і зберігають отримані показники, частково видають рекомендації.

Переваги спірографії:

  • Зручність і простота проведення дослідження при високій результативності;
  • Можливість проведення комплексного обстеження в стислий термін;
  • Відсутність вікових обмежень та інших протипоказань;
  • Повноцінний візуальний аналіз результатів з використанням кольорових діаграм;
  • Отримання чітких і стійких показників, що характеризують роботу дихальної системи;
  • Рання діагностика з подальшим запобіганням багатьох захворювань;
  • Розмежування різних захворювань, їх стадій і характеру;
  • Безболісність і повна безпека процедури;
  • Спрощення підбору препаратів і методів лікування на основі отриманих даних.

За допомогою спірографічного дослідження можна оцінити як статичні легеневі об’єми, які надають дані щодо життєвої ємності легенів (ЖЄЛ), ємності вдиху, так і динамічні легеневі об’єми: форсовану життєву ємкість легенів (ФЖЄЛ), об’єм форсованого видиху за першу секунду (ОФВ1), співвідношення ОФВ1/ФЖЄЛ, піковий об’єм видиху, миттєві об’єми видиху на рівнях 25, 50, 75% ФЖЄЛ, інші.

На даний час безпосереднє діагностичне значення мають співвідношення ОФВ1/ФЖЄЛ (зменшення якого після прийому бронхолітика нижче 0,7 вказує на наявність бронхообструкції та верифікує діагноз ХОЗЛ) та ОФВ1, зменшення якого (значення після прийому бронхолітика) вказує на тяжкість бронхообструкції (лежить в основі спірометричної класифікації ступеня тяжкості бронхообструктивних порушень).

Отримані спірометричні показники оцінюються шляхом порівняння з належними для кожного хворого, що обраховуються з урахуванням віку, зросту, статі та раси пацієнта.

Для виявлення захворювання на ранніх стадіях спірометрію рекомендовано виконувати при скаргах на хронічний кашель та виділення харкотиння навіть при відсутності задишки.

Інформацію підготували: ас. Дудка Т.В., доц. Дудка І.В.

кафедра внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб.

Корисно знати