• Українська
  • English
Атипові форми псоріазу
Атипові форми псоріазу

Атипові форми псоріазу

Щорічно наприкінці жовтня медична спільнота відзначає Міжнародний день псоріазу.

Псоріаз – це одне з найбільш поширених захворювань шкіри, на яке страждає від 1,5% до 5% населення світу, а в Україні – нині зареєстровано біля 1 млн. осіб., хворих на псоріаз.

Нині встановлено, що псоріаз – це полісистемне, генетично детерміноване, хронічне, рецидивуюче захворювання організму мультифакторної природи, що характеризується імунозалежним запаленням, доброякісною гіперпроліферацією епідермальних клітин з аномальною їх диференціацією та супроводжується папуло-сквамозними висипаннями, стадійністю, тяжкістю перебігу та можливим залученням до патологічного процесу опорно-рухового апарату, внутрішніх органів.

Захворювання може виникати як в дитячому, так і в дорослому віці, характеризується тривалими рецидивами із частковою чи повною втратою працездатності та соціально-психологічною дезадаптацією пацієнтів.

Без лікування або за неналежного лікування псоріаз стає причиною ураження суглобів, внутрішніх органів, тому важливою задачею сучасної медицини є рання діагностика дерматозу та своєчасно розпочате лікування пацієнтів. Разом з тим, в останні роки відзначається збільшення частки хворих із атиповим клінічним перебігом псоріазу, що утруднює своєчасну діагностику даного захворювання.

Класифікація псоріазу (за МКХ-10)

Відповідно до Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ-10) виділяють:

L40 Псоріаз (МКХ-10)

L40.0 Псоріаз звичайний (вульгарний): Монетоподібний псоріаз. Бляшкоподібний псоріаз.

L40.1 Генералізований пустульозний псоріаз: Імпетиго герпетиформне. Хвороба Цумбуша.

L40.3 Псоріаз долоней і підошов.

L40.4 Псоріаз краплеподібний.

L40.5 Псоріаз артропатичний (М07.0 – М07.3*, М09.0*).

L40.8 Інший псоріаз: Згинальний інверсний псоріаз.

L40.9 Псоріаз невизначений.

Типові клінічні ознаки псоріазу

Типовим первинним елементом шкірного висипу для звичайного (вульгарного) псоріазу є плоска запальна папула, яка характеризується наступними ознаками:

– рожево-червоне забарвлення різної інтенсивності;

– чіткі краї, округла чи овальна форма;

– поверхня плоска, дещо припіднята над рівнем здорової шкіри;

– елементи висипки при пальпації помірно щільні;

– поверхня папули вкрита сріблясто-білими, дрібнопластинчастими лусочками, які легко відлущуються.

На свіжих елементах висипки лусочки розташовуються в центрі, залишаючи вільним вузький яскравий периферійний край.

Типовою локалізацією висипки при псоріазі є розгинальні поверхні кінцівок (особливо в ділянці ліктьового й колінного суглобів), волосиста частина голови, особливо по краю росту волосся (так звана «псоріатична корона»).

Залежно від розмірів висипки розрізняють наступні клінічні форми псоріазу:

-крапкоподібний псоріаз (папули розміром 1-3 мм);

-краплеподібний псоріаз (папули розміром від 3-4 мм до розмірів сочевиці);

– нумулярний псоріаз (папули з монету різних розмірів);

-бляшковий псоріаз (папули розміром 6-7 см);

-великобляшковий псоріаз (папули розміром з долоню – до 15 см і більше);

-дифузний бляшковий псоріаз (суцільні зливні вогнища, які охоплюють окремі ділянки тіла);

-універсальний псоріаз або псоріатична еритродермія (ураження практичного всього шкірного покриву).

Простий (вульгарний), або бляшковий псоріаз є найбільш поширеною формою захворювання, яку реєструють у 80-90% пацієнтів. Бляшковий псоріаз залежно від роміру висипки розділяють на монетоподібний псоріаз та бляшкоподібний псоріаз. Характерними елементами висипу при бляшковому псоріазі є еритематозні бляшки (папули розміром з долоню і більше) з чіткими краями, різко розмежовані з інтактною шкірою, розміром від одного до декількох сантиметрів, кількість елементів висипки – від кількох бляшок до численних розповсюджених уражень, які охоплюють майже всю поверхню тіла. Бляшки найчастіше розташовані на розгинальних поверхнях кінцівок (лікті і коліна), волосистій частині голови, тулубі, сідницях.

Псоріаз долоней та підошов уражає близько 10% хворих на псоріаз, може мати широкий діапазон проявів і характеризується переважним ураженням долоней і/або підошов, шкіра на яких червоніє, потовщується, покривається тріщинами і лусочками. По краю долонь і підошов зазвичай видно чіткі обриси псоріатичних бляшок.

Псоріаз нігтів (псоріатична оніходистрофія) – характерний прояв псоріазу,AA  який може спостерігатися при всіх клінічних варіантах псоріазу. Ураження нігтів при псоріазі включають: симптом точкового заглиблення, оніхолізис, піднігтевий гіперкератоз, симптом масляної краплини і дистрофія нігтьової пластинки.

Атипові клінічні форми псоріазу

Інверсний (інтертригінозний) псоріаз характеризується атиповою локалізацією, тобто появою елементів висипу на згинальних поверхнях кінцівок, у паховій ділянці, промежині, в ділянці геніталій та ін. і зазвичай спостерігається при ендокринній патології (порушення функції щитоподібної залози, цукровий діабет, ожиріння та ін.).

Пустульозний псоріаз характеризується значною нейтрофільною інфільтрацією рогового шару епідермісу, що клінічно проявляється поверхневими пустулами (гноячками). Пустульозний псоріаз може бути розповсюдженим або локалізованим. Гострий розповсюджений варіант пустульозного псоріазу ще називають хворобою Цумбуша – це рідкісний, тяжкий варіант псоріазу, який супроводжується лихоманкою та інтоксикацією, розвитком розповсюджених пустул на тлі еритеми. Елементи, які характерні для вульгарного псоріазу, можуть спостерігатися до, під час або після розвитку гострого пустульозного псоріазу. Існує також локалізований варіант пустульозного псоріазу (тип Барбера) з формуванням пустул на долонях і підошвах, з елементами класичного бляшкового псоріазу або без цих ознак.

Ексудативний псоріаз виникає у хворих на тлі порушеної мікроциркуляції, серцево-судинної патології чи венозного застою у нижніх кінцівках і проявляється утворенням сірувато-жовтих лусочко-кірочок, які нашаровуються на поверхні папул.AA 

Екземоподібний псоріаз характеризується ексудацією папул з утворенням вологої мокнучої поверхні та рихлих лусочко-кірочок.

Фолікулярний псоріаз проявляється дрібними конусоподібними (гострокінцевими) папулами, які розміщені у вустях сально-волосяних фолікулів.

Плямистий псоріаз – рідкісний прояв псоріазу з незначною інфільтацією папул чи морфологічними елементами висипу у вигляді плям, вкритих тонкими сіруватими лусочками, які нагадують прояви токсикодермії.

Себорейний псоріаз – себорейна форма бляшкового псоріазу має таку назву через його схожість із себорейним дерматитом за місцем розташування (як правило, на волосистій частині голови, обличчі, зокрема в ділянці носогубної складки) та морфологічними ознаками елементів висипу (плоскі, ледь припідняті папули у вигляді плям, вкриті сірувато-жовтими лусочками, які мають «масний» вигляд).

Папіломатозний (бородавчастий) псоріаз характеризується значною інфільтрацією та бородавчастими розростаннями на поверхні папульозних елементів висипки.

Рупіоїдний псоріаз проявляється масивними пошарованими лусочко-кірками, які припіднятв над поверхнею папул у вигляді «мушлі» раковин.


Діагностика псоріазу

У плані діагностики псоріазу важливими критеріями є наявність псоріазу серед близьких родичів, а також встановлення при клінічному обсеженні елементів висипу характерної для псоріазу псоріатичної тріади – ряду феноменів, які послідовно з’являються при пошкрібуванні папул. До них відносять:

1. Феномен «стеаринової плями» – при пошкрібуванні папули лусочки знімаються «стружкою», що нагадує стеарин.

2. Феномен «термінальної плівки» – поява вологої блискуючої поверхні після видалення лусочок, яка нагадує поліетиленову плівку.

3. Феномен «точкової кровотечі» («кров’яної роси») – крапельна кровотеча, що виникає при подальшому пошкрібуванні елементу висипки.

Характерною клінічною ознакою псоріазу є також симптом Кебнера – поява характерного псоріатичного висипу в місцях травмування або подразнення шкіри.

Важливим діагностичним критерієм псоріазу є ураження нігтів, на поверхні яких з’являються точкові заглиблення (симптом “наперстка”), нігтьові пластинки мутніють, стоншуються або товщають, на них видно поздовжні або поперечні борозенки.

Матеріал підготувала: Денисенко Ольга – професор, завідувач кафедри дерматовенерології.

Корисно знати