• Українська
  • English
Як попередити інсульт
Як попередити інсульт

Як попередити інсульт

Ішемічний інсульт розвивається внаслідок локальної артеріальної оклюзії,

що спричинює недостатнє надходження кисню, глюкози та порушує обмінні процеси в мозку. У тканині, що кровопостачається з ураженої судини, протягом декількох хвилин відбувається загибель нейронів і формується ділянка інфаркту. Клінічно у хворого розвиваються паралічі, оніміння, порушення мовлення, оніміння тіла тощо.

Профілактика, тобто попередження інсульту включає кілька напрямків, а саме:

  • постійний контроль за судинними факторами ризику;
  • постійний контроль за реологічними властивостями крові.
  • модифікація способу життя;

Якщо раніше пацієнтам рекомендували підтримувати рівень АТ не вищий за 140/85 мм рт. ст., то сьогодні знову знизилася планка цільового артеріального тиску — тепер це 120/80 мм рт.ст., тобто ідеться про його нормалізацію шляхом змін способу життя та призначення агресивної гіпотензивної терапії.

За новими рекомендаціями, регулярний контроль рівня глюкози крові не знижує ризик виникнення інсульту, однак запобігає розвитку інших супутніх захворювань. Виконання чинних рекомендацій щодо контролю рівня АТ та глікемії більш доцільне в пацієнтів із цукровим діабетом та транзиторними ішемічними атаками. Оптимальний рівень глюкози в крові становить 3,3 – 5,5 ммоль / л. Для підтримки нормальної концентрації цукру необхідно дотримуватися дієти і приймати певні групи препаратів. У осіб з цукровим діабетом необхідно більш інтенсивно знижувати АТ

Необхідно проводити регулярний контроль за рівнем холестерину в крові. Цільове значення холестерину плазми крові прийняте на рівні 3,9 ммоль/л. Чим вищий рівень холестерину крові, тим вищий ризик розвитку ішемічної хвороби. Корекцію рівня холестерину варто здійснювати зміною, в першу чергу, раціону харчування, а потім призначенням статинів, однак прийом статинів значно знижує ризик виникнення інсульту.

Регулярна фізична робота знижує ризик розвитку інсульту, особливо при нормальних вазі, рівні АТ, холестерину та глюкози. Фізична активність у вільний час (від 2 до 5 годин на тиждень) значно знижує ймовірність розвитку захворювання.

Паління є фактором ризику виникнення інсульту, що підвищується в 6 разів, порівняно з тими, хто кинув, а при зникненні цієї звички знижується на 50 %. Помірне вживання алкоголю (наприклад, 2 склянки вина на день) знижує ризик розвитку інсульту, але зловживання алкоголем підвищує можливість виникнення як ішемічного, так і геморагічного інсульту.

Корекція раціону харчування – найголовніше виключити надмірну кількість кухонної солі (не більше5 гна добу) і насичені жири. Регулярно і щодня їсти фрукти і овочі. Не менш виражений ефект спостерігається при вживанні нежирних сортів риби. Регулярне надходження в організм фолієвої кислоти (що міститься в зернових продуктах) значно скорочує летальність при інсульті.

Відомо, що гормональні препарати погіршують реологічні властивості крові, у зв’язку з чим їх прийом небажаний. Значно збільшує ризик інсульту тривалий (понад 5 років) прийом естрогенів. Відмова від замісної гормональної терапії в пост менопаузі знижує ризик інсульту.

Постійний контроль за реологічними властивостями крові включає виконання аналізу крові – коагулограми та проведення антитромботичної терапії, яка зменшує ризик інсульту на 20-25%.

На сьогоднішній день, широко поширений прийом аспірину, особливо особам з порушенням ритму серця, стенозом сонної артерії. Проте слід пам’ятати про одне з найсерйозніших ускладнень від тривалого прийому препарату – це шлунково-кишкові кровотеча, щоб їх уникнути рекомендується використовувати антацидні засоби.

Важливо пам’ятати, що первинна профілактика буде ефективною, якщо дотримуватися здорового способу життя та проводити профілактичні огляди лікаря, який правильно оцінить ризики інсульту саме у вас та призначить профілактичне лікування.

Матеріал підготувала: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім.. С.М. Савенка Інна Кривецька.

Корисно знати