29 травня — Всесвітній день здорового травлення (World Digestive Health Day). Неправильне харчування та пов’язане з ним порушення роботи органів травлення – причина захворювань шлунково – кишкового тракту.
Головна мета цього дня – привернути увагу суспільства до проблем травлення.
«Ми не для того живемо, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити»
Сократ, давньогрецький філософ
Від гастроентерологічних захворювань страждають всі вікові групи населення. Більшість із них — це працездатні люди. В майбутньому, за прогнозами ВОЗ, хвороби органів травлення будуть займати одне із провідних місць у структурі захворюваності населення.
Причини гастроентерологічних захворювань різні: неправильне харчування, продукти низької якості, шкідливі звички та стреси.
Для збереження здоров’я травної системи необхідно дотримуватися режиму харчування, займатися помірною фізичною активністю, уникати нервового напруження та стресів.
Правильне харчування здатне подарувати людям здоров’я, красу і довголіття. Стабільна робота шлунково-кишкового тракту, повноцінне засвоєння усіх корисних речовин і елементів, швидкий і правильний процес обміну речовин в організмі – залог і гарантія міцного здоров’я та високого імунітету.
Щоб бути здоровим багато років, необхідно дотримуватися основних принципів та постулатів здорового харчування:
- Поживні речовини легше засвоюються, якщо їхнє джерело – рослинна їжа, а не продукти тваринного походження.
- Натуральні вітаміни більш корисні, ніж синтетичні.
- Правильне харчування зміцнює імунітет.
- Щоб не завдати шкоду організму дієта повина бути направлена на здорове харчування, а не обмеження в їжі.
- Здорова їжа – оберіг від передчасного старіння, серцево-судинних, онкологічних, шлунково-кишкових захворювань, гіпертонії тощо.
- Продукти корисніше варити, тушкувати та запікати. Від смаження та копчення краще відмовитись або скоротити вживання такої їжі до мінімуму.
- У добовому раціоні повина бути обов’язкова присутність пісного м’яса, риби, яєць, молока та кисломолочних продуктів. Тваринний білок повинен містити не менше 60% від добової кількості білка.
- Оптимальна кількість жирів – 0,8 – 1,0 г на кг ваги на добу. У раціоні від загальної кількості жирів має бути 30 – 35% рослинних олій для приготування їжі та додавання до салатів.
- Бажано обмежити кількість вуглеводів до 3 -3,5 г на 1 кг ваги на добу, насамперед за рахунок простих: цукор, солодощі.
- Кількість прийомів їжі протягом дня не менше 4 – 5 разів (3 основні прийоми їжі та 2 додаткові, представлені свіжими фруктами та овочами, краще у сирому вигляді). Основна калорійність раціону має припадати на першу половину дня.
- Інтервали між їдою не повинні перевищувати 3,5 – 4 години.
- Кількість вільної рідини не менше 1.5 л на добу (за відсутності протипоказань). Пити та використовувати для приготування їжі краще бутильовану або фільтровану вдома воду. Оптимальне співвідношення між твердою та рідкою частинами їжі під час одного прийому має бути не менше 2:1. Останній прийом рідини – за 1 – 1,5 години до сну.
- Останній прийом їжі – за 2,5 – 3 години до сну.
- Харчування має бути максимально різноманітним. У шлунково-кишковому тракті людини є достатня кількість ферментів, здатних розщепити різні продукти.
- Потрібно любити себе і свій організм. Намагайтеся більше рухатись, гуляти на свіжому повітрі. У Вашому раціоні повина бути тільки здорова їжа, яку необхідно споживати у малих кількостях, і тільки тоді, коли Ви будете реально голодні.
Дотримання основних правил здорового харчування сприяє значному покращенню самопочуття, збалансуванню психічного і фізичного здоров’я, продовженню тривалості життя.
Матеріал підготувала: Ельвіра Ясинська, доцент кафедри Соціальної медицини та ООЗ.