• Українська
  • English
Комп ’ютерні технології виявили неочікувану причину розвитку миготливої аритмії
Комп ’ютерні технології виявили неочікувану причину розвитку миготливої аритмії

Комп ’ютерні технології виявили неочікувану причину розвитку миготливої аритмії

Університет Манчестера створив віртуальне серце – комп’ютерну модель анатомічно правильного серця вівці. Модель складається з тонких зрізів серця, які складені в єдину картинку, пише MEDdaily.

Вчені отримали зображення волокнистої структури тканини, сегментів верхніх камер серця. Також в модель включені дані про електричну активність в різних частинах органу. За допомогою тривимірної моделі дослідники спробували вивчити миготливу аритмію.

Даний розлад фіксується приблизно у 1,5% населення Землі. Медики недостатньо знають про аритмію. Нова модель покликана пролити світло і допомогти в створенні більш ефективної терапії.

Взагалі миготлива аритмія спостерігається, коли аномальні електричні імпульси несподівано активізуються у верхній камері серця. Ці імпульси порушують нормальний ритм серцебиття, знижують ефективність роботи органу.

У ході дослідження вчені сфокусувалися на легеневій вені. Вони пропускали через неї та навколишню тканину електричні хвилі, а потім дивилися, як це впливало на все серці. З’ясувалося, що в тканинах серця відмічаються електричні відмінності в залежності від області. Найбільша відмінність була між самою веною і лівим передсердям.

Також відігравала важливу роль волокниста структура. Тут вчені заговорили про анізотропії – неоднаковості властивостей середовища. Наприклад, в лівому передсерді структура волокон більш організована в порівнянні зі складною структурою вени. Раптову зміну провідності на стику лівого передсердя та легеневої вени експерти вважають причиною розвитку аритмії.

Корисно знати