• Українська
  • English
“Допомагають адаптуватися викладачі і куратори”
Допомагають адаптуватися викладачі і куратори

“Допомагають адаптуватися викладачі і куратори”

Щороку День завоювання друзів відзначають 24 листопада.

Цей день обов’язково проводиться з використанням ідей відомого психолога та письменника Дейла Карнегі. Для молодих людей, які прибувають на навчання з-за кордону до Буковинського державного медичного університету, цей день особливий. Оскільки, перебуваючи далеко від домівки, друзі для них завжди можуть замінити родину. Ми звернулися з питанням налагодження дружніх стосунків до студентів – представників різних спільнот медичного факультету №3.

Лідер індійської спільноти, студент 4 курсу Сундар Мохан:

“Для студентів – громадян Індії пошук друзів під час навчання в Буковинському державному медичному університеті визначається, здебільшого, середовищем проживання і навчання. Зокрема, на молодших курсах студенти більш тісніше здружуються між собою, чому позитивно сприяє компактне проживання їх у гуртожитках № 4, 5, 7. З нового навчального року ще одним позитивом стала можливість проживання дівчат та хлопців в окремих гуртожитках. Далі відбуваються знайомства та товаришування з вихідцями з інших країн, що навчаються на одному курсі, тут неабияк допомагає англійська мова, а по мірі опанування українською з’являються тісніші контакти з українськими студентами. Хоча буває і навпаки – бажання познайомитися з українцями прискорює вивчення української мови”.

Лідер нігерійської спільноти, студент 6 курсу Оабхе Огбілі Бенедікт:

“Нігерійська спільнота є невеликою, тому найтісніші дружні стосунки формуються, в першу чергу, між вихідцями з Нігерії. Студенти, за сприяння деканату, навчаються разом в одній групі, що позитивно впливає на їх успішність. Адаптації в українському середовищі нам допомагають наші викладачі та куратори-наставники”.

Лідер ганійської спільноти, клінічний ординатор Берко Кваме:

“Позитивний досвід знайомств із друзями стають культурні, пізнавальні та наукові заходи, які проводяться в університеті, де мають змогу брати участь іноземні громадяни. Зокрема, це засідання English speaking club, дискусійного наукового клубу, Міжнародного медико-фармацевтичного форуму BIMCO тощо. Цікавим та водночас позитивним досвідом стало спільне проживання студентів-представників ганійської спільноти та студентів-українців у гуртожитку №6. Ганійці безпосередньо познайомилися з побутом, культурою  та особливостями української національної кухні, потоваришували з жителями різних регіонів України, які мешкають у гуртожитку №6”.

Представник йорданської спільноти, студент ІІІ курсу Алі Насер Абузаїд

“Я надзвичайно радий через те, що зумів одразу знайти серед студентів та викладачів справжніх друзів. Для мене це дуже важливо, що за короткий час перебування в Україні я зумів познайомитися із справжніми друзями, які зрозуміють, підтримають та дадуть корисну пораду”.

Представники йорданської спільноти, студенти ІІ курсу 33 групи Салам Мазен Джаміль та Мохаммад Салам Джаміль:

“Коли стало питання нашого навчання в Україні, батьки дуже хвилювалися, адже проживати в іншій країні, з іншими традиціями прогнозувало зміну життя. Проте, хвилювання одразу розвіялися, коли ми зустріли дружну студентську сім’ю медичного університету. Ми знайомилися та подружилися не тільки зі студентами медиками, а і з чудовими молодими, щирими українцями. Котрі готові прийти завжди на допомогу, а це дуже важливо”.

Матеріал підготували: заступники декана медичного факультету №3 Олександр Петришен та Микола Гарас.

Корисно знати