• Українська
  • English
Секстрансмісивні інфекції – сучасні рекомендації

Секстрансмісивні інфекції – сучасні рекомендації

За даними статистики, щорічно у світі 340 млн осіб у віці 15-49 років заражаються інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) – сифілісом, хламідіозом, гонореєю, трихомонозом, вірусом простого герпесу, папіломи людини та гепатиту. Але сучасна статистика по бактерійних і вірусних ІПСШ, як би не старалися статистики, не показує справжньої картини захворюваності.

Україна посідає одне з лідируючих місць в Європі з поширення ІПСШ та ВІЛ-інфекції. Ці дані вкрай жахливі, оскільки такі наслідки як ерозія і виразки, запалення, пошкодження тканин, зумовлені ІПСШ, знижують фактори захисту організму від зараження ВІЛ. Крім того, вони служать причиною масової міграції в слизові оболонки макрофагів і лімфоцитів, які є джерелом ВІЛ з одного боку, а з іншого – клітинами-мішенями при зараженні цим вірусом. Наявність ІПСШ підвищує ризик інфікування від ВІЛ-інфікованого партнера в 10 разів.

Ризик отримати ІПСШ найбільш високий у містах, серед неблагополучних соціально-економічних груп населення, у молоді.

Секстрансмісивні хвороби спричиняють вкрай негативні наслідки для здоров’я вагітних, їхніх дітей та сім’ї. 25% вагітностей у жінок, які пролікувалися від сифілісу, виявленого на ранніх стадіях, закінчуються мертвонародженням, 14% – смертю немовлят. ІПСШ є основною причиною безпліддя, якого можна уникнути.

Якщо відбулися випадкові статеві контакти і не було вжито заходів індивідуальної профілактики потрібно обстежитися у лікаря. До з’ясування характеру хвороби не вживати антибіотиків, тому що це ускладнює діагностику і сприяє виробленню стійкості мікроорганізмів, погіршуючи можливість лікування. Перше обстеження можна зробити при відсутності будь-яких проявів захворювання через 10-14 днів. У цей час можуть бути виявлені гонококи і трихомонади в мазках, а також отримана інформація про інфікування іншими ХПСШ. Одноразового аналізу недостатньо, тому що прихований період хвороб, що передаються статевим шляхом, може становити від 23 днів до декількох місяців.  Дослідження варто повторити через 2 місяці після підозрілого контакту, коли стає позитивною реакція Вассермана у випадку зараження сифілісом.

Якщо є підстави боятися зараження ВІЛ-інфекцією, то дослідження крові доцільно проводити не раніше ніж через 3-6 місяців після можливого інфікування. Інші хвороби, передані статевим шляхом (герпес, гострокінцеві кондиломи, заразний молюск і т.д.) виявляються тільки за наявності симптомів захворювання.

Асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології, к.мед.н. Гошовська А.В.

Корисно знати