Холодний період часу – це період, коли наша імунна система піддається справжній перевірці на міцність, а кількість людей, які хворіють на гострі респіраторні інфекції, різко збільшується.
Варто зазначити, що більшість мікроорганізмів і вірусів зокрема дуже добре почуваються навіть при низьких температурах. Також в цей період існує багато інших факторів, які сприяють зниження опірності нашого організму.
Що знижує імунітет:
- нездоровий спосіб життя;
- хронічний стрес;
- хронічне недосипання;
- незбалансоване харчування, дефіцит вітамінів та мікроелементів в їжі;
- відсутність достатнього фізичного навантаження;
- зайва вага;
- літній вік;
- інфекції, що викликають імунодефіцитні стани;
- шкідливі звички.
Як зміцнити імунітет: практичні поради
- Регулярно споживайте велику кількість овочів та фруктів.
- Спіть достатньо, намагайтеся лягти спати до 11 вечора.
- Уникайте тривалого стресу, намагайтеся мінімізувати дію стресу.
- Відмовтесь від шкідливих звичок, зокрема паління.
- Якщо вживаєте алкоголь, дотримуйтеся добового ліміту.
- Регулярно виконуйте фізичні вправи.
- Підтримуйте вагу тіла в межах норми.
- Намагайтеся уникати інфекції, мийте руки та готуйте їжу відповідально.
Продукти, що підвищують імунітет
Для зміцнення імунітету у дорослих і дітей необхідно правильно харчуватися! Намагайтеся щоденно їсти овочі та фрукти у кількості до половини об’єму вашої тарілки. До складу овочів та фруктів входять вітаміни, зокрема вітамін А, С та Д, також мінерали, такі як цинк.
- Кольорові овочі та фруктибагаті на антиоксиданти, речовини, що захищають організм від дії шкідливих речовин.
- Клітковина, що міститься в овочах, фруктах, зернових, горіхах і насінні, є запорукою здорового кишківника та життєздатності «дружньої» мікрофлори всередині нього. Можна придбати клітковину, наприклад, із кунжуту чи льону.
- Пийте ягідні та трав’яні чаї. Шипшиновий чай, багатий на вітамін С, буде особливо корисний.
- Споживайте сухофрукти, наприклад, курагу чи сушені яблука.
- Правильно замороженні ягоди– чудове джерело корисних речовин для укріплення імунітету восени та взимку.
- Риба– джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот – також є важливим компонентом здорового харчування. Практикуйте принаймні двічі на тиждень «рибні дні». Рослинне джерело деяких омега-3 поліненасичених жирних кислот – це олія льону.
- Темно-зелені овочі – кейл, мангольд, шпинат, руккола, брюссельська капуста, брокколі. Вони містять безліч корисних фітонутрієнтів, клітковину, вітамін А, магній, фолієву кислота і багато іншого.
- Яйця — такий універсальний і корисний продукт, який потрібно мати під рукою для швидкого приготування їжі і перекусу. Вони є джерелом вітаміну В12. Також в них є трохи вітаміну В і А і білок, а деякі збагачені жирними кислотами омега-3, важливими для збалансованої імунної функції.
- Здавна-давен наші бабусі й дідусі вживали часник і цибулю, щоб не захворіти. Така дієта має сенс, оскільки до складу цих продуктів входять фітонциди, що допомагають боротися з патогенами. У східній кухні з цією ж метою використовували куркуму, імбир.
Вітаміни, що підвищують імунітет
- вітамін С;
- вітамін А;
- вітамін Д;
- вітамін Е;
- вітаміни групи В, зокрема, В6 та фолієву кислоту;
- варто, щоби до складу вітамінно-мінерального комплексу входили цинк, селен, залізо, мідь;
Бережіть себе і дбайте про своє здоров’я та імунітет!
Матеріал підготувала асистент кафедри інфекційних хвороб
та епідеміології, доктор філософії Тетяна КОЛОТИЛО.