• Українська
  • English
Як підтримати свій імунітет?
Імунітет – небезпечна зброя організму

Як підтримати свій імунітет?

Холодний період часу – це період, коли  наша імунна система піддається справжній перевірці на міцність, а кількість людей, які хворіють на гострі респіраторні інфекції, різко збільшується.

Варто зазначити, що більшість мікроорганізмів і вірусів зокрема дуже добре почуваються навіть при низьких температурах. Також в цей період існує багато інших факторів, які сприяють зниження опірності нашого організму.

Що знижує імунітет:

  • нездоровий спосіб життя;
  • хронічний стрес;
  • хронічне недосипання;
  • незбалансоване харчування, дефіцит вітамінів та мікроелементів в їжі;
  • відсутність достатнього фізичного навантаження;
  • зайва вага;
  • літній вік;
  • інфекції, що викликають імунодефіцитні стани;
  • шкідливі звички.

Як зміцнити імунітет: практичні поради

  • Регулярно споживайте велику кількість овочів та фруктів.
  • Спіть достатньо, намагайтеся лягти спати до 11 вечора.
  • Уникайте тривалого стресу, намагайтеся мінімізувати дію стресу.
  • Відмовтесь від шкідливих звичок, зокрема паління.
  • Якщо вживаєте алкоголь, дотримуйтеся добового ліміту.
  • Регулярно виконуйте фізичні вправи.
  • Підтримуйте вагу тіла в межах норми.
  • Намагайтеся уникати інфекції, мийте руки та готуйте їжу відповідально.

Продукти, що підвищують імунітет

Для зміцнення імунітету у дорослих і дітей необхідно правильно харчуватися! Намагайтеся щоденно їсти овочі та фрукти у кількості до половини об’єму вашої тарілки. До складу овочів та фруктів входять вітаміни, зокрема вітамін А, С та Д, також мінерали, такі як цинк.

  • Кольорові овочі та фруктибагаті на антиоксиданти, речовини, що захищають організм від дії шкідливих речовин.
  • Клітковина, що міститься в овочах, фруктах, зернових, горіхах і насінні, є запорукою здорового кишківника та життєздатності «дружньої» мікрофлори всередині нього. Можна придбати клітковину, наприклад, із кунжуту чи льону.
  • Пийте ягідні та трав’яні чаї. Шипшиновий чай, багатий на вітамін С, буде особливо корисний.
  • Споживайте сухофрукти, наприклад, курагу чи сушені яблука.
  • Правильно замороженні ягоди– чудове джерело корисних речовин для укріплення імунітету восени та взимку.
  • Риба– джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот – також є важливим компонентом здорового харчування. Практикуйте принаймні двічі на тиждень «рибні дні». Рослинне джерело деяких омега-3 поліненасичених жирних кислот – це олія льону.
  • Темно-зелені овочі – кейл, мангольд, шпинат, руккола, брюссельська капуста, брокколі. Вони містять безліч корисних фітонутрієнтів, клітковину, вітамін А, магній, фолієву кислота і багато іншого.
  • Яйця — такий універсальний і корисний продукт, який потрібно мати під рукою для швидкого приготування їжі і перекусу. Вони є джерелом вітаміну В12. Також в них є трохи вітаміну В і А і білок, а деякі збагачені жирними кислотами омега-3, важливими для збалансованої імунної функції.
  • Здавна-давен наші бабусі й дідусі вживали часник і цибулю, щоб не захворіти. Така дієта має сенс, оскільки до складу цих продуктів входять фітонциди, що допомагають боротися з патогенами. У східній кухні з цією ж метою використовували куркуму, імбир.

Вітаміни, що підвищують імунітет

  • вітамін С;
  • вітамін А;
  • вітамін Д;
  • вітамін Е;
  • вітаміни групи В, зокрема, В6 та фолієву кислоту;
  • варто, щоби до складу вітамінно-мінерального комплексу входили цинк, селен, залізо, мідь;

Бережіть себе і дбайте про своє здоров’я та імунітет!

Матеріал підготувала асистент кафедри інфекційних хвороб

та епідеміології, доктор філософії Тетяна КОЛОТИЛО.

Корисно знати