• Українська
  • English
Особливості харчування при хронічному панкреатиті

Особливості харчування при хронічному панкреатиті

Хронічний панкреатит, як і будь-яке хронічне захворювання, характеризується періодами загострення та ремісії. Це залежить від способу життя людини і цілого ряду факторів, які на нього впливають. Одним із найважливіших чинників є раціональне харчування, за допомогою якого можна на тривалий час досягти ремісії.

Першочергове завдання лікувального харчування при ХП зводяться до створення функціонального спокою підшлункової залози.

Основні принципи дієтотерапії у хворих на хронічний панкреатит в період загострення:

Голод та нутрітивна підтримка в період виражених клінічних і метаболічних ознак аутолітичного процесу в підшлунковій залозі.

Перехід до повноцінного харчування по можливості в короткі терміни.

Поступове включення продуктів у харчовий раціон при розширенні дієти.

Поступове збільшення об’єму введеної їжі і калорійності раціону при розширенні дієти.

Максимальне механічне і хімічне щадіння підшлункової залози і інших органів проксимального відділу травного тракту.

Дієта в стадії ремісії повинна містити підвищену кількість білків – 120-140 г/д, 60% білка повинно бути тваринного походження. Рекомендується знизити кількість жирів ( 60-80 г/д), розподілені рівномірно на всі прийомі їжі протягом дня. Жири у чистому вигляді із раціону взагалі виключаються. Раціон повинен містити близько 350 г. вуглеводів на добу. Загальна кількість ккал складає – 2500-2800 на добу. Температура гарячих страв не повинна перевищувати t 57 – 62о С, холодних – не нижче t 15-17оС.

Пацієнтам із ХП при порушенні харчування необхідно збільшити кількість білка  (за рахунок тваринних жирів). Для поліпшення  засвоєння білка використовують не жирні та не волокнисті сорти м’яса, птиці, риби, нежирні молочні продукти. Покращення процесів всмоктування та травлення полягає у виключенні продуктів, які тяжко перетравлюються. Кількість жиру рекомендується вживати помірно розподіляючи продукти, які містять жири, на 3-4 прийоми, при достатній замісній терапії повинна підбиратися індивідуально така кількість вживаних жирів , щоб вона не викликала діарею та стеаторею. Для поліпшення засвоєння білка використовують нежирні та неволокнисті сорти м’яса, птиці, риби, нежирні молочні продукти. Творог використовують свіжим, тільки приготованим, роблять творожні запіканки. Невелику кількість м’якого сиру можна з’їсти з медом, варенням. Рекомендують також нежирні молочнокислі продукти, чай з молоком.

Виключаються продукти, які володіють вираженою дією, що стимулює  на шлункову та панкреатичну секрецію, подразнюючою дією на слизові, рецепторний апарат шлунково-кишкового тракту, а також негативно впливають на паренхіму ПЗ і печінки. Забороняються гострі, кислі, солені, пряні, консервовані продукти, м’ясні, рибні бульони, кава, какао, шоколад, бобові, гриби, кислі сорти яблук, лимони, газовані, алкогольні напої, квас, вироби зі здобного  тіста.

При вираженій зовнішньосекреторній недостатності ПЗ, клінікою мальнутріції рекомендується підвищувати калораж їжі.

Для хворих з ожирінням рекомендують також проводити розвантажувальні дні і контрастні дієти: яблучний (1,5 кг яблук по 300 г 5 разів на добу), рисово-компотний, салатний — 1,2—1,5 кг свіжих овочів і фруктів з рослинною олією (по 200—250 г салату без солі 4—5 разів на день), кавуновий або гарбузовий день — 1,5 кг стиглого кавуна або печеного гарбуза по 300 г на 5 прийомів. Розвантажувальні дні призначають замість основної дієти один чи два рази на тиждень (огірковий, «китайський», сирний, фруктовий, овочевий). Потрібно не забувати, що дієта має бути збагаченою вітамінами групи В, С, хромом, карнітином, таурином, ліпоєвою кислотою.
Отже, дотримання правильного харчування відіграє важливу роль у тривалості ремісії при хронічному панкреатиті.

Будьте здорові!!!

Підготувала доцент кафедри внутрішньої медицини, к.мед.н. Ферфецька Катерина.

Корисно знати