• Українська
  • English
Як правильно вибрати зубну щітку
Як правильно вибрати зубну щітку

Як правильно вибрати зубну щітку

КОНСУЛЬТУЄ СТОМАТОЛОГ. Неправильно обраною зубною щіткою можна завдати істотної шкоди порожнині рота. Для правильного вибору необхідно враховувати клінічну ситуацію (порожнина рота в нормі, наявність захворювань ясен, зубного нальоту, малих або більших міжзубних просторів, викривленість, наявність ортопедичних, ортодонтичних конструкцій) і основні характеристики сучасних зубних щіток.

Використання неправильно обраної зубної щітки може привести до мікротравм ясен, ушкодження емалі, розвитку стоматиту.

Якою ж повинна бути “правильна зубна щітка”?

Голівка зубної щітки

Голівка повинна бути невеликою. Це забезпечить легкий доступ у важкодоступні куточки порожнини рота, такі, як корінні зуби. Розмір головки зубної щітки залежить від того, для кого вона призначена. Для маленьких дітей краще всього підійде щітка з 23 пучками щетини. Підліткам слід купувати щітки з 39 пучками, а для дорослих найоптимальнішим є стандартний варіант – 47-55 пучків.

За розміром головки зубні щітки розрізняються від 18 до35 мм. Для дітей найоптимальнішим розміром є 18 -25 мм, для дорослих – у середньому30 мм. Головка зубної щітки повинна перекривати не більше 3-х зубів. Найкращою є голівка, яка має округлу форму, вона вбереже ясна від пошкоджень.

По твердості виділяють зубні щітки дуже м’які (сенситив – для дітей, а також для дорослих із захворюваннями пародонта й травматичною поразкою твердих тканин зубів), м’які (софт), середньої твердості (медіум – найбільш популярні), тверді (хард) і дуже тверді ( екстра-хард – призначені для людей з підвищеною схильністю до утвору зубного нальоту й відкладань). У сучасних зубних щітках часто сполучаються щетинки різної твердості.

Щетинки зубної щітки

Щетина в основному представлена синтетичними  волокнами (в основному з нейлону), діаметром 0,15-0,2 мміз закругленими кінцями.

Щетинки зібрані в пучки, а пучки вибудувані в ряди. По характеру розташування пучків виділяють одно -, двох -, трьох – і багаторівневі щітки. Виходячи з форми й розташування пучків (щіткове ложе) виділяють гігієнічні, лікувально-профілактичні й спеціальні.

Гігієнічні щітки мають рівне щіткове поле, низьку ефективність й використовуються порівняно мало.

Лікувально-профілактичні щітки мають багаторівневе (найчастіше дворівневе) щіткове поле. Прямі й високі пучки видаляють наліт з міжзубних проміжків, короткі – з жувальних поверхонь зубів, косі – із при шийкової області. На передньому кінці часто є великий похилий пучок (силовий виступ), який очищає “сімки” і “вісімки” та забезпечує глибоке проникнення в міжзубні проміжки.

Щіткове поле

Щіткове поле може містити додаткові елементи: гумові вставки різних видів (для полірування поверхонь зубів, м’якого масажу ясен), подушечки для чищення язика (зі зворотної сторони щіткового поля; видаляють наліт з язика й роблять його масаж), індикатор кольору ( входить до складу щетини і його зміна вказує на необхідність заміни зубної щітки).

Спеціальні щітки створені для чищення зубів навколо ортопедичних конструкцій, нерівних зубів, для догляду за порожниною рота з ортодонтичними конструкціями, імплантатами.

Ручка зубної щітки

Ручка сучасної щітки має гумові вставки (перешкоджають ковзанню в руці) і особливий вигин зі стоншенням (для зменшення тиску на ясна).

Електричні щітки

Їх рекомендується використовувати не частіше, ніж 1-2 рази в тиждень. В електричних щітках відбуваються коливання голівки й щетинок зі звуковою (250-500 Гц) або надзвуковою (1,6 Мгц; т.зв. ультразвукові щітки) частотою. Ефективність дії, що очищає, електричних щіток пов’язана з виникненням мікроциркуляції рідини, за рахунок чого ефективно віддаляється зубний наліт. Методика чищення зубів електричними щітками має специфіку: голівка встановлюється строго перпендикулярно поверхні зуба, голівку переміщають повільно по лінії прилягаючих ясен ( від зуба до зуба), кожний зуб очищають із щічної, жувальної і язичної поверхні.

Правильний вибір зубної щітки для дітей

Однак (сенситив, софт) вибирають залежно від віку. Для дітей до 2-х років щітка повинна мати прогумовану ручку (розраховану на батьківську руку), маленьку голівку округлої форми з багаторівневим щітковим полем і бути яскравою й ошатною (щоб зосередити увагу дитини на гігієнічному процесі).

Для дітей 2-5 років щітка повинна бути маленькою (адаптованої для дитячої руки) з багаторівневим щітковим полем, маленькою голівкою (допускається силовий виступ). Щітки повинні забезпечувати очищення слизуватих оболонок і масаж ясен, особливо під час прорізування перших тимчасових зубів і зміни зубів.

Є спеціальні зубні щітки типу “напальчник” для дітей від 3-х місяців до 2-х років (з м’якими щетинками, які надагаються на палець батьків).

Як доглядати за зубною щіткою

Міняти зубну щітку, насадки на електричні щітки потрібно 1 раз в 3 місяця. Обов’язкова заміна – після перенесених інфекційних захворювань (щоб уникнути повторного інфікування й запалень порожнини рота). Зубна щітка легко забруднюється, тому її потрібно тримати в абсолютній чистоті. Після чищення зубів щітку промити ретельно в проточній воді з милом. Зберігати потрібно в склянці щетиною вгору.

Матеріал підготувала: Оксана Годованець, доцент кафедри хірургічної та дитячої стоматології

Корисно знати