• Українська
  • English
Як зміцнити імунітет дитини
Як зміцнити імунітет дитини

Як зміцнити імунітет дитини

Імунітет – це здатність організму захищати себе.

Це особливо важливо для дітей, адже організм дитини активно розвивається, а будь-які захворювання перешкоджають нормальному розвитку.

Щоб організм малюка міг захищати себе, потрібно зміцнювати його імунітет

На процес формування імунітету дитини впливає безліч факторів: здоров’я мами і тата, перебіг вагітності та пологів, ранній післяпологовий період, а також спосіб життя малюка. Тому варто з усією відповідальністю поставитися до названих факторів, а не сподіватися на існування чудо-таблетки, яка здатна за два тижні підвищити імунітет дитині.

Оскільки основи міцного імунітету закладаються ще до народження малюка, майбутнім батькам важливо підготуватися до цієї відповідальної події, подбати, насамперед, про власне здоров’я та спосіб життя. Майбутній мамі необхідно берегти себе і уникати переохолоджень та контакту з інфекційними хворими у період вагітності. Найважливішим етапом, що впливає як на здоров’я малюка в цілому, так і на розвиток його імунної системи зокрема, є пологи і ранній післяпологовий період. Оптимально, якщо пологи будуть природними, без медикаментозного втручання. Не потрібно змивати з дитини первородну змазку, вона захищає ніжну шкіру новонародженого, досить обсушити малюка пелюшкою. Відразу після пологів необхідно забезпечити матері і дитині контакт шкіра до шкіри і перше прикладання до грудей, щоб шкіра малюка і його кишечник заселилися нормальною мікрофлорою від матері, і новонароджений отримав імуноглобуліни з молозива. Після пологів мама і малюк повинні бути разом. Спільне перебування матері та новонародженої дитини в спільній палаті є одним з елементів профілактики внутрішньолікарняних інфекцій, оскільки нормальна мікрофлора і антитіла, отримані від матері, захищають новонародженого від патогенної мікрофлори. Крім того, результати досліджень деяких вчених свідчать про те, що у приматів раннє розлучення з матір’ю викликало серйозні наслідки для імунної системи – знижувалась активність лімфоцитів і організм ставав вразливим для хвороб. Дотики і носіння дитини на руках, навпаки, позитивно впливають на імунну систему, оскільки, чим більше до дитини торкаються, тим більше антитіл у неї виробляється. Грудне вигодовування також відіграє величезну роль у розвитку здорового імунітету дитини. Материнське молоко містить імунні фактори, які відсутні навіть в самій збалансованій суміші. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує виключно грудне вигодовування немовляти до досягнення нею 6 місячного віку, і подальше продовження грудного вигодовування до одного року.

Інший важливий фактор, що впливає на формування імунітету – це спосіб життя. А саме – достатня рухова активність дитини, збалансоване і помірне харчування (не можна змушувати дитину їсти, перегодовування шкідливе для імунітету). Те, що дитина їсть, чинить величезний вплив на її імунітет. Тому в раціоні малюка обов’язково повинні бути страви, багаті різноманітніми вітамінами, мікро- і макроелементами, клітковиною, тощо. У дитячому меню обов’язково повинні бути: м’ясо, риба, яйця, зернові, овочі, фрукти, зелень, горіхи. Зайва кількість вуглеводів і жирів для здоров’я зовсім не корисна (швидше, шкідлива) – відомо, що діти з надмірною вагою набагато частіше хворіють, а їхній імунітет набагато слабкіший. Важливо, щоб в меню дитини були присутні продукти, що містять молочнокислі бактерії. Вживання живих бактерій активує мікрофлору кишечника, підсилює синтез біологічно активних речовин (у тому числі і формують імунітет), що допомагає справлятися з застудами. Харчуватися дитина повинна згідно режиму харчування.

Свіже повітря здавна вважається запорукою міцного здоров’я, і тому прогулянки на свіжому повітрі в будь-яку погоду (крім, можливо, дуже сильного дощу або снігопаду) повинні стати звичкою і потребою. Навіть коротка прогулянка на свіжому повітрі покращує апетит і сон, а дитина стає більш витривалою. Корисно, якщо на свіжому повітрі малюк буде проводити хоча б дві години на день, особливо, якщо на вулиці тепло і світить сонечко.

Дитині старшого віку можна купити велосипед, ролики, скейт або будь-яку іншу іграшку для руху.

Правильний відпочинок і хороший сон – це запорука гарного самопочуття не тільки для дитини, але й для дорослого. Вчені довели, що фізіологічне зміцнення імунітету під час сну відбувається незрівнянно швидше. Тому не варто відмовлятися від денного сну. Але дуже важливо, щоб дитина спала саме стільки, скільки їй треба – брак сну, звичайно, дуже шкідливий, але не корисний і його надлишок.

Зміцнити імунітет малюка можна за допомогою простого загартовування. А починати краще зі звичайних повітряних ванн відразу після народження.

Матеріал підготували: зав. кафедрою педіатрії, неонатології та перинатальної медицини, д.мед.н., проф. Ю.М. Нечитайло, аспірант кафедри Т.М. Міхєєва.

Корисно знати