• Українська
  • English
Міносвіти пропонує врегулювати питання студентської мобільності
Міносвіти пропонує врегулювати питання студентської мобільності

Міносвіти пропонує врегулювати питання студентської мобільності

Профільне міністерство запрошує громадськість до обговорення проекту положення про академічну мобільність українських студентів. Фахівцями Міністерства освіти розроблено проект примірного положення, що має врегулювати діяльність вищих навчальних закладів щодо організації академічної мобільності студентів, а також встановити загальний порядок організації різних програм академічної мобільності студентів на території України і за кордоном.

Передбачається, що академічна мобільність студентів реалізуватиметься на основі партнерських відносин між іноземними та вітчизняними вищими навчальними закладами. Метою академічної мобільності студентів є підвищення якості вищої освіти, ефективності наукових досліджень, конкурентоздатності випускників на українському та міжнародному ринках тощо.

Проектом документа передбачено, що переважним способом здійснення академічної мобільності студентів є спрямування їх у партнерські вищі навчальні заклади для навчання в рамках спільних програм отримання двох дипломів закладів-партнерів, а також навчання в рамках співробітництва без отримання другого диплома, проходження стажування або практики. Відбір студентів для участі в програмах академічної мобільності буде здійснюватися конкурсною комісією вищого навчального закладу з урахуванням рейтингу успішності, участі у науковій роботі і знання іноземної мови.

Передбачається, що навчальні заклади зможуть визнавати еквівалентними та зараховувати кредити, здобуті під час навчання студента у вищому навчальному закладі-партнері. Визнання результатів навчання в рамках академічного співробітництва із європейськими вищими навчальними закладами-партнерами буде проводитися з використанням європейської системи трансферу та накопичення кредитів ECTS, а з закладами-партнерами інших країн з використанням системи оцінювання знань, прийнятих у цих країнах.

Фінансування академічної мобільності здійснюватиметься за рахунок бюджетних коштів, коштів вищих навчальних закладів, фондів підтримки і розвитку вищої освіти, грандів, коштів приймаючої сторони або особистих коштів учасників академічної мобільності. У Міністерстві освіти повідомили, що пропозиції до проекту положення можна надсилати до 25 січня за адресою: 01135, м. Київ, просп. Перемоги, 10, департамент вищої освіти, а в електронному вигляді – за адресою: s_didusenko@mon.gov.ua”>s_didusenko@mon.gov.ua. З проектом Положення можна ознайомитися за наступним посиланням.

Джерело: http://osvita.ua/abroad/news/33171/

Корисно знати