• Українська
  • English
25 квітня – День боротьби з малярією
25 квітня - День боротьби з малярією

25 квітня – День боротьби з малярією

Однією з актуальних проблем сучасної медицини

є захворюваність на малярію, яка становить неабияку небезпеку. Перемога медицини у боротьбі з цим захворюванням може врятувати щороку мільйони людських життів.

За даними ВООЗ глобальні показники смертності від малярії за період з 2000 до 2015 року знизились на 45%. Показники розповсюдженості також скоротились. Це означає, що в світі стало значно менше людей, які є носіями симптоматичної або безсимптомної інфекції. Небезпечні (ендемічні) з малярії країни відвідують щороку близько 120 млн. туристів. Багато з них хворіють на малярію під час відвідування цих країн, ще близько 10 тис. – після повернення додому.

Щороку реєструються завізні випадки малярії в Україні.

Малярія – інфекційне захворювання, яке в 80-90% випадків викликають декілька видів протозойних паразитів роду Plasmodium, передається при укусах комарів роду Anopheles. Супроводжується захворювання підвищенням температури тіла хворого, лихоманкою, спленомегалією, гепатомегалією й анемією, характеризується хронічним перебігом з можливістю рецидивів. 85–90% випадків зараження трапляються в Африці південніше пустелі Сахара, переважна захворюваність відбувається в дітей віком до 5 років. Смертність від цього захворювання, за прогнозами, зросте вдвічі протягом наступних 20 років. Хворобу цю можна цілком успішно лікувати, але малярійні паразити поширені переважно саме в країнах Африки та Південної Азії, де медичне обслуговування видається вкрай ускладненим. Англійським дослідникам, які використовували потенціал генетичної модифікації, вдалося створити новий різновид бактерій, що здатні знищувати паразитів малярії. Для людини ці бактерії не шкідливі. Передбачається, що процес зараження переносників малярії (наприклад, комарів) новими бактеріями пройде без шкоди для носіїв, але це дозволить зупинити епідемію малярії в масштабах всієї планети. З’ясувалося, що новим бактеріям вдається нейтралізувати в організмі малярійних паразитів білок плазміноген, який забезпечує паразитові можливість мігрувати з організму господаря (комара) в нові організми (людини). Процес передачі малярії без даного білка неможливий.

Отож, до того часу, доки ще не винайдені дієві методи ліквідації даного захворювання, необхідно бути вкрай обережним, проводити адекватну індивідуальну хіміопрофілактику та дотримуватися і пропагувати заходи в боротьбі з переносником малярії, які слід проводити за трьома основними напрямками:

1) знищення або скорочення місць виплоду комарів;

2) винищення личинок комара у водоймах;

3) винищення дорослих комарів у приміщеннях і в природі.

Знищення існуючих або попередження утворення нових місць виплоду складає зміст протималярійної гідротехніки. Великі санітарно-гідротехнічні заходи можуть спричинити до радикального оздоровлення від малярії.

Індивідуальна хіміо-профілактика розвитку малярії полягає в попередженні захворю­вання у разі перебування здорової людини в небезпечному щодо ма­лярії районі. При плануванні поїздки в тропічні країни необхідно заздалегідь звернутися до лікаря-інфекціоніста за місцем проживання для отримання консультації та порад, щодо запобігання захворювання на малярію. Основні засоби попередження хвороби полягають у вживанні протималярійних препаратів одразу після прибуття на територію ризику або напередодні поїздки та захист від укусів комарів. Найбільш поширеним протималярійним препаратом є делагіл (хлорохін) – спорозоїтоцидний препарат, вживання якого треба починати за тиждень до виїзду. Лікар надасть поради щодо до схем прийому препаратів в період перебування в малярійній місцевості для дітей та дорослих. Якщо спорозоїтоцидних ліків немає, то застосовують засоби, що впливають на прееритроцитарні форми, наприклад хло­ридин. Крім того, використовують гематошизоцидні засоби: хінгамін, мефлохін та ін., що попереджають розвиток нападів лихоман­ки; при лікуванні малярії використовують комбінації протималярійних засобів з різним механізмом дії. Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати!

Інформацію підготувала: к.мед.н., доцент кафедри медичної біології та генетики Ломакіна Юлія В’ячеславівна 

Корисно знати