• Українська
  • English
Жирова хвороба печінки або наслідки надмірної ваги

Жирова хвороба печінки або наслідки надмірної ваги

Печінка – життєво важливий орган, що виконує безліч функцій в організмі. Вона бере участь в усіх видах обміну речовин і відіграє ключову роль у підтриманні гомеостазу.

Функції печінки:

1.     Метаболічна. У печінці активно відбувається метаболізм всіх основних груп макро- та мікромолекул:

–         синтез білків. Альбуміни, глобуліни, фібриноген, протромбін синтезуються тільки в печінці. Являється основним місцем синтезу білків, що забезпечують процес зсідання крові (фібриноген, протромбін). Порушення їх синтезу приводить до геморагічних діатезів. Причиною цього може бути порушення синтезу вітаміну К.

–         синтез важливих ферментів;

–         печінка відіграє роль в обробці та метаболізмі різних гормонів, таких як інсулін, гормони щитовидної залози, статеві гормони та інші;

–         Печінка відіграє ключову роль у обробці вуглеводів, білків та жирів, що надходять з їжею. Вона допомагає підтримувати нормальний рівень глюкози в крові, синтезує жири та холестерин, а також обробляє амінокислоти;

2.     Захисна функція – перетворення шкідливих речовин на безпечні, які виводяться з організму через жовч або сечу;

3.     Травна – утворення жовчі, бере участь у травленні;

4.     Запасаюча. Депонує глюкозу у вигляді глікогену, жиророзчинні вітаміни (А, Д, Е, К), мікроелементи (залізо, мідь, марганець, нікель).

5.     Гемопоез. У ембріона в печінці формуються форменні елементи крові, у дорослих компоненти плазми крові.

6.     Підтримка кислотно-лужної рівноваги.

         В печінці відбувається регуляція холестерину, його синтез, розпад та виведення з організму. Тому саме печінка є вразливою і сильно залежною від харчування та способу життя.

Жирова хвороба печінки або стеатогепатоз – це патологія печінки, яка супроводжується ожирінням її клітин. Захворювання частіше зустрічається у жінок переважно у віці 40-60 років. У 70-100% хворих наявне ожиріння, у 35-75% – цукровий діабет. Жирова хвороба печінки є мультисистемним захворюванням і тісно пов’язана із інсулінорезистентністю і дисліпідеміями. Літературні джерела свідчать, про значне зростання поширеності жирової хвороби печінки і низьку обізнаність населення про дану хворобу. Однак, у 20% хворих з даною патологією розвиваються цироз та ускладнення і на сьогодні дане захворювання є однією з головних причин розвитку гепатоцелюлярної карциноми.

Основні причини виникнення жирової хвороби печінки:

1.     Незбалансований харчовий раціон із великим вмістом жирів, вуглеводів та цукру.

2.     Малорухливий спосіб життя.

3.     Надлишкове відкладання жиру в області живота.

4.     Голодування або швидке зниження ваги тіла або парентеральне харчування.

5.     Вживання лікарських засобів (аміодарон, глюкокортикостероїди, метотрексат, синтетичні естрогени і т.д.)

6.     Захворювання ендокринної системи.

7.     Гепатит С (3 генотип).

8.     Ліподистофія.

9.     Зловживання алкоголем.

10.   Спадковість.

Симптоми стеатогепатозу. Зазвичай хвороба протікає досить повільно і не має явних проявів, що не при вчасному діагностуванню призводить до первинної діагностики вже на стадії розвитку цирозу печінки. У 50-100% пацієнтів клінічні симптоми, які характерні для захворювань печінки, відсутні. Можливі скарги: відчуття тяжкості та/або болю в правій підреберній ділянці, здуття живота, дискомфорт в животі, нудота, гіркота в роті, загальна слабкість, втомлюваність, дратівливість, безсоння. Суб’єктивна симптоматика жирової хвороби печінки обумовлена переважно захворюваннями з якими вона поєднується. Як правило, жировий гепатоз діагностують випадково, під час ультразвукового дослідження органів черевної порожнини. Проте скринінг є важливим, оскільки рання діагностика та лікарська допомога можуть зупинити або сприяти регресу захворювання.

Діагностика жирової хвороби печінки:

1.     Ультразвукове дослідження печінки (запідозрити стеатогепатоз можна при збільшенні розмірів печінки та/або зміні структури органу);

2.     Біохімічний аналіз крові (АЛАТ, АСАТ, лужна фосфатаза, гамаглутамілтранспептидаза, феритин, трансферин, рівень сечової кислоти, загальний білок та білкові фракції, рівень холестерину та тригліцеридів, індекс НОМА, глікозильований гемоглобін);

3.     Загальний аналіз крові;

4.     Загальний аналіз сечі;

5.     Визначення наявності вірусів гепатиту В та С;

6.     Фіброеластометрія – ультразвуковий метод визначення ступеня фіброзу печінки;

7.     Фібротест – лабораторний метод визначення ступеня фіброзу печінки;

8.     Діагноз стеатогепатозу печінки можна підтвердити за допомогою візуалізації, за допомого найбільш точних і чутливих методів, КТ і МРТ з визначенням протонної густини жирової фракції.

Лікування. Перш за все це зміна способу життя – збалансоване харчування та фізична активність. Діагностика та лікування потребує комплексного підходу гастроентеролога. Вчасна діагностика та лікування дозволяє зупинити або повністю усунути проблему.

Матеріал підготувала: Гончарук Людмила Михайлівна, кандидат медичних наук, доцентка закладу вищої освіти кафедри внутрішньої медицини, гастроентеролог

Корисно знати