• Українська
  • English
День без мобільного телефону

День без мобільного телефону

6 лютого, відзначається Всесвітній день без мобільного телефону. Мета свята – спробувати якнайменше використовувати гаджети.

Всесвітній день без мобільного телефону відзначається з 2001 року. Ідею акції запропонував письменник із Франції Філ Марсо. Існує залежність від мобільного телефону – хвороба, яка називається номофобія.

Згідно з дослідженням, проведеним у Великій Британії за участю понад 2 тисяч користувачів мобільних телефонів, 53% людей починають нервувати при втраті телефону, його розрядженні, зникненні сигналу або відсутності грошей на рахунку. І найчастіше страх у таких ситуаціях відчувають чоловіки (58%), ніж жінки (48%). В основному номофобія зустрічається серед підлітків та людей 18-24 років (77%).

Проблема впливу мобільного зв’язку на здоров’я людини багатоаспектна і досить актуальна. В даний час кожна людина піддається електромагнітному випромінюванню. Багато людей настільки інтенсивно користуються своїм мобільним телефоном, що доза одержуваного випромінювання порівнянна з тією, яку отримують люди, які працюють з радіолокаційним обладнанням.

На сьогоднішній день, усі виробники телефлнів підпорядковуються стандартам, щодо рівня випромінювання. З інтернет джерел відомо, що не існує універсальних рекомендацій, щодо безпечного рівня мобільного випромінювання, але відомо, що в Німеччині діє урядова організація Der Blaue Engel, яка встановлює екологічні стандарти у яких показник SAR  (Specific Absorption Rate) не перевищує 0,60 ват на кг.

Отож, давайте переглянемо кілька порад від фізиків та медиків, щодо безпечного користування мобільним телефоном, щоб максимально захиститися від їхнього негативного впливу:

  • Скоротіть кількість часу, яку ви проводите, спілкуючись за допомогою телефону.
  • Користуйтесь динаміком телефону або гарнітурою – таким чином ви зможете тримати телефон на відстані від голови.
  • Мінімізуйте час використання мобільного телефону, якщо доводиться розмовляти багато,користуйтесь гарнітурою (навушники, динамік). Це частково зменшить вплив надпотужного випромінювання.
  • Обирайте апарати з низьким показником SAR.
  • Обираючи оператора зв’язку, віддайте перевагу тому, який має найрозгалуженішу мережу ретрансляторів. Бо чим більше телефон напружується в пошуках базової станції (щоб здійснити зв’язок), то більшою стає випромінювана ним доза електромагнітних хвиль.
  • Не розмовляйте по телефону у маршрутних таксі та в машинах, щоб розважитися в дорозі. Випромінювання мобільника, відбиваються від металевого корпусу машини, збільшуючи потужність у кілька разів. До речі, окуляри в металевій оправі з цих само міркувань також краще знімати під час розмови.
  • Набравши потрібний номер, не притискайте відразу телефон до вуха — саме під час з’єднання відбувається найпотужніше випромінювання. Тому стежте за процесом виклику, дивлячись на екран мобільника, і лише після того, як з’єднання відбулося, підносьте його до вуха.
  •  Тримайте телефон не ближче 2 м від ліжка, щоб віддалити себе від випромінюваного ним поля.
  • Якщо на екрані вашого мобільника кількість «антенок» зменшилася, це означає що ви потрапили в зону слабкої дії сигналу. Таке трапляється в приміщеннях вокзалів, аеропортів, метро, в підвалах. Намагайтеся уникати користування мобільним телефоном у таких умовах, бо інтенсивність його електромагнітного випромінювання збільшується в кілька разів.
  • Намагайтеся не розмовляти довше трьох хвилин. Між розмовами робіть перерви не менш як на 15 хвилин. Стежте, щоб загальна кількість розмов за добу не перевищувала однієї години.

Матеріал підготувала асистент кафедри мікробіології та вірусології Попович Валентина Богданівна

Корисно знати