• Українська
  • English
Фактори ризику розвитку раку молочної залози
Фактори ризику розвитку раку молочної залози

Фактори ризику розвитку раку молочної залози

На сьогодні, ніхто не знає чому виникає рак молочної залози.

В медицині немає чітких рекомендацій як можна застерегтися від цієї хвороби. Проте, виявлення раку молочної залози на ранній стадії надає більше шансів на успішне лікування та подолання недуги. Постає питання, що ж робити представницям прекрасної статі?

По-перше: дізнайтеся про свій ризик. Для цього з’ясуйте, чи були випадки захворювань на рак молочної залози у Вашій родині, та проконсультуйтеся з лікарем щодо особистого ризику захворіти на цю недугу. У більшості випадків причини виникнення раку молочної залози залишаються незрозумілими. Проте в результаті численних досліджень було встановлено основні причини розвитку захворювань молочної залози (у т. ч. раку молочної залози).

Безперервне підвищення захворюваності підтверджує необхідність регулярного відвідування лікаря-мамолога та проведення обстежень молочних залоз.

Фактори ризику виникнення раку молочної залози

  1. Індивідуальні

Стать і вік є основними факторами ризику: ймовірність захворювання молочної залози у жінок різко зростає після 40 років і стає максимальною до 64 років. Існує пряма залежність між віком і підвищенням ризику захворювання рак молочної залози. Але ймовірність захворювання на рак грудей існує в будь-якому віці. Раніше перенесений рак молочної залози або рак яєчників. Встановлено, що в осіб, які лікувалися з приводу раку молочної залози або раку яєчників, ризик рецидиву або розвитку раку у другій залозі досить високий, і підвищується на 0,5-1% з кожним наступним роком життя. Дана обставина вказує на необхідність спостереження та регулярного обстеження таких жінок протягом усього подальшого життя. Попередні (передпухлинні) захворювання молочної залози. Термін «фіброзно-кістозна мастопатія» об’єднує широкий спектр доброякісної патології молочної залози, але лише окремі морфологічні варіанти підвищують онкологічний ризик.

  1. Родинні (спадкові)

Сімейний анамнез – один з найбільш важливих факторів ризику при оцінці ступеня ймовірності виникнення раку молочної залози. При наявності такого фактору як сімейний рак молочної залози, вірогідність захворювання зростає на кількість родичів 1-го ступеня споріднення (мати, рідна сестра, дочка), що хворіли на рак грудей до 40 років або накопичення випадків захворювання раком грудей у сім’ї (більше одного) ризик підвищується в 8-10 разів.

  1. Гормональні фактори.

Вплив ендогенних гормональних чинників

Переконливо доведена першорядна роль гормонів яєчників у виникненні раку грудей і тривалості їх впливу на епітелій молочних залоз. Естрогени (гормони, що виробляються яєчниками) сприяють зростанню і проліферації (збільшенні) проток і, ймовірно, можуть підвищувати ризик захворювання в результаті стимуляції зростання кількості знову утворених клітин. Раннє настання менструації (менархе) – до 12 років – підвищує ризик виникнення раку грудей. Пізніше настання менопаузи (після 55 років) підвищує ризик виникнення раку молочних залоз в 2 рази у порівнянні з випадками раннього її настання – до 45 років. Ранній клімакс має захисну дію на тканину молочної залози у жінок. Відсутність пологів і (або) післяпологової лактації підвищує ризик у жінок, які не народжували, в 1,5 рази. Ступінь ризику підвищується в міру збільшення віку під час перших пологів: у жінок, які народили першу дитину після 30 років, ризик в 2-5 разів вище в порівнянні з жінками, які мали першу дитину до 19 років. Ряд фахівців зазначають, що переривання вагітності збільшує ризик у 1,5 рази; ще небезпечніше аборт до 18 або після 30 років.

Вплив екзогенних гормональних чинників

Екзогенний вплив гормонів пов’язаний переважно із замісною гормональною терапією (ЗГТ) у період пери-та постменопаузи, а також із застосуванням оральних контрацептивів. Замісна гормональна терапія естрогенами або комбінованими препаратами, що застосовуються для пом’якшення ускладнень вікової втрати естрогенної функції яєчників в останнє десятиліття досить широко поширилася. При цьому призначення даних препаратів вимагає сурового обгрунтування і врахування онкологічної настороженості. Поки що утримуються азначати ЗГТ особам, які перенесли лікування з приводу раку молочної залози. Широко поширені комбіновані оральні контрацептиви (КОК) містять синтетичні естрогени, прогестерон та похідні від нього. Є дані про підвищення ризику при тривалому прийомі препаратів (більше 4 років до перших пологів) або при дуже тривалому їх використанні (більше 10-15 років).

  1. Фактори способу життя.

Показники захворюваності та смертності від раку молочної залози (РМЗ) в усьому світі характеризуються широкими географічними відмінностями. Смертність від РМЗ в Україні зростає, так само як і в інших країнах. Спочатку подібні відмінності пов’язували з генетичною схильністю до захворю­вання. Однак, як показали обстеження мігрантів з Японії в США, по мірі адаптації до західного стилю життя захворюваність даного контингенту досягла рівня корінного населення. Основна відмінность між Японією і Заходом -характер харчування. Жителі Азії споживають багато рису і риби, а для західноєвропейських країн характерно вживання великої кількості м’яса і жирів. Висококалорійне харчування з великим вмістом жирів зазвичай призводить до надлишкової маси тіла та ожиріння. Погіршення екології, особливо у великих мегаполісах. Жінки, що мешкають у великих містах, індустріально розвинених регіонів хворіють на рак грудей частіше, ніж жительки сільської місцевості. Це пов’язано з порушенням екології, нездоровим раціоном харчування – підвищеним споживанням жирів, синтетичних вітамінів, сурогатної їжі. Фізична активність пов’язана з меншим ризиком розвитку РМЗ, що, можливо, також пов’язане з впливом на гормональний метаболізм. Фізична активність дозволяє покращити стан опорно-рухового апарату, контролювати масу тіла і є профілактикою депресивних станів. Алкоголь. Прямий і статистично достовірний зв’язок між вживанням спиртних напоїв і розвитком РМЗ підтверджена численними дослідженнями. Куріння. Встановлено, що тютюнопаління є основною причиною виникнення багатьох форм злоякісних пухлин і причиною п’ятої частини випадків смерті від раку. Радіація. Іонізуюча радіація – відомий канцероген – при певних обставинах здатна підвищувати ризик розвитку РМЗ, що неодноразово доведено епідеміологічними дослідженнями різних груп населення.

  1. Жіноча самотність

Відсутність або раннє припинення статевого життя.

  1. Наявність додаткових захворювань та факторів, що провокують хворобу

Гінекологічні захворювання (міома, ендометріоз, аденоміоз і т. п.). Молочна залоза, так само як і матка, є органом-мішенню для статевих стероїдних гормонів. Тому наявність змін в одному з органів-мішеней вимагає обов’язкового системного обстеження. Запальні процеси в молочних залозах (мастити), а також діабет, захворювання щитовидної залози, захворювання печінки.

Фактори, що сприяють розвитку раку грудей:

Стрес відіграє вкрай негативну роль у розвитку раку грудей. Досвід показує, що на тлі важких емоційних переживань, тривалих та постійних психологічних перевантажень патологічні процеси в молочних залозах різко загострюються, формуються різного роду вузлові утворення. Статистика свідчить, що професії, пов’язані з адміністративною роботою, найбільш небезпечні щодо можливого розвитку онкологічного захворювання молочних залоз. Неправильний підбір білизни. Тугий бюстгальтер на металевих кісточках часто надмірно стягує і деформує молочні залози. Травми молочних залоз нерідко є провокуючим фактором для розвитку онкологічної патології, особливо в тих випадках, коли мають ускладнений перебіг. Негативні наслідки часто виявляються через багато років, коли сам факт травми забувається. Перелік факторів ризику можна доповнити зловживанням кави, смаженими м’ясними стравами, вживанням наркотиків.

Цілком очевидно, що питома вага перерахованих факторів у ризику розвитку раку не тільки різна, але й певною мірою відносна. Тому фактори ризику можна розділити на кілька груп: підтверджені, можливі і малоймовірні.

До підтверджених факторів належать: спадковий рак по жіночій лінії, наявність раку МЗ в анамнезі, фіброзно-кістозна хвороба з проліферацією і атипією, внутрішньопротокові папіломи, внутрішньо-кістозні папілярні розростання.

До можливих факторів належать відсутність пологів, пізні перші пологи, рання менархе, пізня менопауза, травми, мастити, тривала замісна гормонотерапія.

До малоймовірних – контрацептиви, кава, нікотин, наркотики, алкоголь та ін.

Наявність одного з перелічених чинників ризику захворювання не означає, що жінка обов’язково захворіє на рак грудей. Вірогідність розвитку онкологічної патології підвищується при наявності декількох факторів ризику, особливо якщо вони відносяться до категорії підтверджених. З іншого боку, рак грудей може виявитися і у жінок, які не мають очевидного відношення до перелічених груп ризику.

Жінка може мати багато з вищенаведених факторів ризику, проте ніколи не хворіти на рак молочної залози. Тому варто визначити фактори ризику для себе і намагатися контролювати їх, а саме: вести правильний спосіб життя, відмовитися від шкідливих звичок, притримуватися раціонального режиму харчування, слідкувати за змінами у своєму організмі та при необхідності не відкладати візиту до лікаря. По-друге: проходити скрінінгові обстеження. Для цього проконсультуйтеся із лікарем, яке обстеження буде найкраще Вам підходити. По-третє: дізнайтеся, що є нормою для Вас. Слідкуйте за своїм здоров’ям. Оглядайте свої груди перед дзеркалом. Зверніться до лікаря, якщо Ви помітили будь-які з наведених нижче змін у молочній залозі:

– припухлість, твердий вузол, ущільнення

– набряк, локальне підвищення температури, почервоніння або потемніння шкіри

– зміна розміру або форми молочних залоз

– заглиблення або зморщеність шкіри

– свербіж, виразки або висипання на сосках

– западання соска або іншої частини грудей

– раптові незвичні виділення із сосків

– поява постійного болю в одній ділянці.

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Маринчина Ірина.

Корисно знати