• Українська
  • English
Живи танцюючи
Живи танцюючи

Живи танцюючи

Міжнародний день танцю

відзначається з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера, реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як «батько сучасного балету».

Сьогодні, як і продовж всієї історії людства, танець є невід’ємною частиною життя більшості людей. Так чи інакше, раніше чи пізніше, усі ми маємо нагоду здобути цей неповторний досвід. А для декого танець стає захопленням всього життя, а то й самим життям. Що ж це за диво таке, яке не залишає байдужим нікого?

Отже, спочатку коротко про основні ефекти танцю.

Спосіб розслаблення

При регулярних заняттях танцями тіло наповнюється щастям, позбуваючись від гормону стресу кортизолу. Танці допомагають розслабитися. Важливу роль грає музика, під яку ви рухаєтеся. Ідеальна музика – спокійні повільні ритми. Коли такт музики збігається з тактом ударів нашого серця, організм підлаштовується під цей ритм, а душа й тіло заспокоюються.

Пружна шкіра

Танцювальні рухи діють подібно масажу. Завдяки їм шкіра краще насичується киснем, стає більш пружною, а колір шкіри – свіжішим й рожевішим.

Захист серця

Ритмічні рухи прискорюють кровопостачання органів і зміцнюють серце.

Зміцнення дихальної системи

Заняття танцями чудово розвивають дихальну систему людини, відбувається неодмінне тренування дихання, що дозволяє уникнути бронхолегеневих захворюваннь. Люди, що страждають на астму, значно легше переносять це важке захворювання.

Робота для мозку

Для того щоб дотримуватися правильної послідовності рухів, необхідно сконцентруватися. Це змушує працювати обидві мозкові півкулі й покращує пам’ять.

Зміцнення організму

Танець зміцнює імунну систему, що запобігає виникненню різних захворювань. Щоб зміцнити імунітет, потрібно танцювати тричі в день по півгодини.

Формування тіла

Година танцю спалює 350-500 ккал. Це відмінний фітнес для всього тіла. Коли ми танцюємо, наші м’язи працюють, а жири – спалюються.

Покращення стосунків

Парні танці сприяють зростанню довіри до партнера, покращенню стосунків у парі. Це зумовлене відчуттям комфорту, заспокоєння, яке поєднується з необхідністю концентрації уваги на партнері для скоординованих спільних рухів, та приємним фізичним контактом з іншою людиною. При цьому в кров виділяється велика кількість окситоцину, який викликає бажання продовжувати контакт з партнером, навіть може викликати почуття закоханості. Сімейним парам з великим стажем подружнього життя танець може повернути гостроту і свіжість почуттів.

Користь танців безсумнівна й очевидна. Вони піднімають настрій до абсолютного максимуму. Природна пластика, якою наділена практично кожна людина, дає щасливу можливість самовираження. Єдина найголовніша порада від провідних фахівців – ніколи не починати заняття танцями під сумну музику, інакше вам забезпечений песимістичний настрій на найближчий період. Навіть при наявності значних життєвих труднощів, все одно танцюйте і отримуйте всю користь від танцювальних рухів. Життєрадісні мелодії Вам допоможуть. У момент звучання оптимістичної музики Ваша підсвідомість записує на підкірку мозку виключно позитивні емоції, які будуть супроводжувати Вас протягом тривалого часу.

Серед кваліфікованих фахівців, які викладають танці, є надзвичайно життєствердний вираз “витанцюйте ваші проблеми”. Надзвичайно широко поширена спеціальна система – танцетерапія, що має винятково ефективний вплив для людей, що знаходяться у важких стресових ситуаціях, що говорить про користь танців. Під веселу музику відбувається інтенсивний викид у простір найбільш негативних емоцій, накопичених образ, душевної порожнечі, нездійснених бажань, невиправданих надій. Навіть якщо ви починали виконувати танцювальні рухи з абсолютно негативним настроєм, то через певний період часу ви обов’язково зрозумієте всі позитивні якості танців.

Ще неповторна Айседора Дункан задовго перед тим, як з’явився термін психофізика, говорила, що душевні стани людини пов’язані безпосередньо з рухами її тіла. Іншими словами, якщо рухатися певним чином, можна легко вплинути на стан своєї душі. «Люди, притисніть руки до сердець і прислухайтеся до своїх душ – тоді ви зрозумієте, як потрібно танцювати», – говорила вона, щиро вірячи, що навіть найбільші печалі, страхи і негативні думки покидають людини під час танцю.

Ви здивуєтеся, наскільки динамічні рухи тіла здатні приводити в форму, змушувати посміхатися і любити життя.

Танці – це ефективне вираження свого світогляду, про це людство знало ще на зорі розвитку світу. Заняття танцями мало магічний і понині не вивчений вплив на організм людини. У багатьох релігіях і традиційних культурах танець має ритуальне, молитовне, медитативне значення. Це і незвичні молитви танцюючих дервішів, танцювальні молитовні посвяти індуїстським богам, обряди ініціації в африканських племенах, бойові танці- бразильська капоейра, європейські та кавказькі танці зі зброєю. А наш гуцульський аркан – це магічне коло для концентрації енергії!

Велика користь танцювальних рухів у формуванні внутрішньої свободи людини та її фізичному розвитку. Якщо Ви слабко розвинені фізично, танці не вимагатимуть від Вас дива з першого заняття, спочатку вони тільки адаптують організм до незначних навантажень, привчать м’язи до регулярної роботи, прискорять обмін речовин, допоможуть виробити схему дихання. Після адаптації організм готовий до великих навантажень та витривалості, Ви не будете відчувати ту втому, якою закінчувалися перші заняття. Поступово танці приводять Ваш організм до виключного тілесного і духовного вдосконалення, і в цьому полягає основна користь танців.

Ви коли-небудь бачили незграбного танцюриста? Навряд чи. Людина, яка навіть недовго займалася танцями, відмінно лавірує в натовпі, не збиває перехожих на вулиці і не наступає на лапи домашнім тваринам.

Турботливим батькам слід звернути увагу на те, що заняття танцями відмінно підходять неповоротким діткам, особливо тим, які мають надлишкову вагу. На заняттях дитина поступово позбавиться від незграбності, зайвих кілограмів, навчиться красиво ходити і не соромитися свого тіла. Дівчата, які займаються цим мистецтвом, у підлітковому віці не страждають на комплекс «гидкого каченяти». Крім того, в майбутньому Ваше чадо інстинктивно стане шукати в танцях розради у важкі періоди життя, а отже, ймовірність того, що дитя захопиться спиртним чи наркотиками буде значно меншою.

Займатися танцями, отримувати всю користь від них можна людям абсолютно будь-якого віку, включаючи, природно, найповжніший вік. Заняття танцями не вимагають надзвичайно форсованих навантажень. Переходи від інтенсивних танцювальних рухів до більш повільних при виконанні ліричних танців сприяють тренуванню серцевого м’язу. Давно відомо, що заняття танцями значно продовжують життя, сприяють підтримці загального тонусу, дозволяють до похилого віку залишатися працездатним. Люди, що займаються танцями, живуть виключно довго. Згадайте неперевершених танцюристів, які показували чудеса танцювального мистецтва, краси, здоров’я і грації в ду-у-у-же поважному віці: Григорій Чапкіс (24.02.1930) – всесвітньо відомий український танцюрист і хореограф минулого року відсвяткував свій 85-річний ювілей, показавши на сцені неймовірний танцювальний майстер-клас; Володимир Зельдін – неперевершений актор, який захоплюється танцем навіть у свої 100 поважних літ; Галина Уланова (1910-1998) – видатна балерина, яка до останніх днів зберегла елегантність і грацію; Махмуд Есамбаєв (1924-2000) – унікальний танцюрист балету й естради, танцював до останніх днів, до останніх днів обсяг його талії не перевершував 50 см.

Доведено, що танець знижує ризик ішемічної хвороби серця, приводить в норму обмін речовин та імунітет, зміцнює кістки, знижує ризик розвитку остеопорозу і переломів.

Пам’ятайте: ніколи не пізно почати танцювати. До танців практично немає протипоказань – потрібно просто підібрати той танець, який підійде саме вам. Якщо ж у вас є які-небудь хронічні захворювання, то перед початком занять потрібно обов’язково отримати консультацію лікаря.

Однак, навіть такі люди, яким важка хвороба, здається, назавжди закрила дорогу до танців, можуть подолати цю стіну. Так, унікальним прикладом такого «танцювального» героїзму є незвичайна пара танцюристів з Нетішина, невеличкого містечка під Хмельницьким. Надія та Іван Сівак , які в 2013 році втретє завоювали залоті медалі на Чемпіонаті світу з танців в Токіо. Причому вперше одна і та ж пара перемогла відразу в двох програмах – латино-американській і європейській. Здавалося б, нічого дивного – в світі безліч танцюючих пар і чемпіонів. Однак Надія та Іван – інваліди-візочники.

Надія та Іван народились здоровими. Коли Наді було 19 років, на неї впали металеві ворота, був травмований спинний мозок. Схожа трагедія трапилася і з Іваном. Він у 2002 році випав з вікна шостого поверху. Познайомились вони в Євпаторійському санаторії, де проходили реабілітацію. Виникли почуття. Надя з Макіївки переїхала до Івана. Дізнавшись, що він займається танцями, і сама вирішила спробувати себе на паркеті. Так створився сімейний дует, який швидко завоював всі нагороди в Україні і почав перемагати на європейських і світових першостях.

“Хочу, щоб люди повірили в себе і не опускали руки. Навіть в інвалідному візку життя триває! Не засмучуйтеся й у вас все вийде”, – каже Надія.

Це дуже просто – бути щасливим і здоровим. Головне – вибрати підходящий для себе танець. Якщо він буде вам до душі, то ніякі хвороби Вам не завадять.

Танцюйте на здоров’я!

Матеріал підготували: співробітники кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата доцент Ясінська Олена Вікторівна, асистент Повар Мирослава Анатоліївна, асистент Дудка Євгенія Анатоліївна.

Корисно знати