• Українська
  • English
Побічні ефекти полівітамінів
Побічні ефекти полівітамінів

Побічні ефекти полівітамінів

Вітаміни не випадково є найціннішим скарбом медицини і, разом з тим, однією з загадок природи.

Адже досі неясно, чому частина з них утворюється в організмі самостійно, а інші виключно потрапляють в організм з їжею. В одному з іноземних керівництв по безпечному використанню ліків розділ про полівітаміни названий так: “Полівітаміни – ліки, що стимулюють зростання фармацевтичної промисловості”. Це твердження має під собою конкретне економічне обгрунтування. Дійсно, полівітамінні препарати відносять до розряду найбільш популярних серед безрецептурних лікарських засобів. Безумовно, цьому неабиякою мірою сприяє агресивна рекламна політика компаній-виробників цих препаратів.

Однак практика показує, що вкрай рідко виникають ситуації, коли організм потребує введення додаткових кількостей всіх відомих вітамінів, не кажучи вже про мікроелементи, якими найчастіше доповнені полівітамінні препарати.

Тим не менш, іноді використання цієї групи лікарських засобів все ж виправдано. Наприклад, у період інтенсивного росту в підлітків, особливо тих, що активно займаються спортом, у вагітних жінок і матерів-годувальниць (зокрема при непереносимості харчових продуктів, що є основними джерелами вітамінів) і в деяких інших ситуаціях. Антистресову та імуностимулюючу дію полівітамінів відносять, скоріше, до розряду бажаних, ніж реальних. Необхідно пам’ятати, що основним джерелом вітамінів є повноцінне, збалансоване харчування, оскільки “природні” вітаміни містяться в самих простих продуктах, що складають основу раціону переважної більшості людей.

Необхідно врахувати ще один чинник використання полівітамінів. Справа в тому, що будь-яка лікарська речовина, в тому числі і вітаміни, може стати причиною появи алергічних реакцій. А якщо уявити собі кількість різних речовин, що входять до складу полівітамінних препаратів (безпосередньо вітаміни, наповнювачі, ароматизатори, смакові добавки, барвники), то стає очевидним, що вирогідність побічної дії таких ліків зростає багаторазово в порівнянні з однокомпонентними препаратами. За нашими даними, серед ліків, що викликають алергічні реакції, вітаміни  – «в лідерах», після антибіотиків та знеболюючих препаратів.

Отже, завжди необхідно пам’ятати про можливі небажані ефекти штучної «вітамінізації». Кожен із штучних вітамінів при передозуванні здатен так чи інакше зашкодити нашому здоров’ю. Тому у прийомі вітамінів слід дотримуватись золотої середини. «Надмірне використання одного або декількох вітамінів може викликати відносну нестачу інших важливих поживних речовин, а великі дози всіх мінеральних речовин, жиророзчинних вітамінів та деяких водорозчинних вітамінів є токсичними», – дійшла висновку Американська медична асоціація.

Наприклад, великі дози жиророзчинного вітаміну А можуть викликати втрату апетиту, свербіж, ураження шкіри, втрату ваги, збільшення печінки та селезінки, слабкість і хворобливу припухлість в області кісток і суглобів. Дію цього вітаміну перевіряли на вагітних тваринах. Він викликав аномалії розвитку плода.

Аскорбінова кислота рекомендується людям із послабленим імунітетом, працівникам інтелектуальної сфери, курцям та дітям. Лікарі часто призначають вітаміни за принципом “якщо не допоможе, то не зашкодить”. Батьки купують аскорбінову кислоту і без рекомендацій лікаря для профілактики. Проте, при нормальному харчуванні необхідна доза вітаміну С і так поступає до організму. Однак, більше одного граму вітаміну С на день може викликати пронос, оскільки у деяких пацієнтів може подразнювати кишечник.

Також існує припущення, що передозування вітаміном С може призвести до незапланованої вагітності через здатність підвищувати вміст етинілестрадіолу в крові. Якщо жінки, що користуються оральними контрацептивами з етинілестрадіолом, раптово припинять приймати вітамін С, контрацепція може виявитися неефективною. Окрім того значні дози аскорбінової кислоти сприяють утворенню каменів у нирках. Передозування препаратом може погіршити самопочуття людей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи. Хворі на діабет повинні знати, що великі дози вітаміну C підвищують вміст цукру в сечі і крові.

Надмірні дози вітаміну D підвищують рівень кальцію в крові, що викликає слабкість, сонливість, нудоту, болі в животі, спрагу, запор, втрату апетиту, відкладення кальцію в різних тканинах і органах, ураження нирок і відкладення каменів у нирках. Про вітамін Е Американська медична асоціація говорить, що у деяких пацієнтів він викликає нудоту, м’язову слабкість, стомлюваність, головний біль і нечіткість зору.

Ще один із прикладів: надмірне споживання полівітамінів пов’язане з підвищеним ризиком розвитку агресивних форм раку передміхурової залози, а також смерті від цього захворювання. До таких висновків приходять американські учені з Національного інституту по дослідженню раку.

Вчені з Данії афішували сенсаційні дані. Вони стверджують, що всі штучні вітамінні добавки вкорочують людське життя. До таких результатів вони прийшли після того, як комплексно проаналізували підсумки 68 досліджень, в яких загалом брало участь близько 250 тисяч чоловік. Результати даного аналізу показали, що вживання в якості вітамінної добавки бета-каротину і вітамінів С, А, Е дуже шкідливо для людини. Всі ці вітаміни є антиоксидантами. Масовий прийом цих вітамінних добавок веде до збільшення смертності серед населення. Так за останні роки вона збільшилася на сім відсотків серед тих людей, хто регулярно брав бета-каротин, на шістнадцять серед тих, хто приймав вітамін А, і на чотири відсотки серед тих людей, які пили вітамін Е.

Наскільки небезпека надмірного вживання полівітамінів актуальна в Україні? Інформацію про те, скільки вітамінів українці купують щороку, ніхто не збирає. Немає і достовірних даних про побічні реакції на препарати, у тому числі на полівітаміни. За весь минулий рік «Державний експертний центр» нарахував лише шість скарг на непередбачені інструкцією реакції після прийому вітамінів.

Відповідно, наше Міністерство охорони здоров’я з цього приводу не дає жодних рекомендацій. “Штучні вітаміни без потреби вживати не потрібно, – говорить головний позаштатний імунолог головного управління охорони здоров’я у Львівській області Леся Білянська. – Вони засмічують організм і можуть викликати алергію. Адже здорова людина потрібну кількість вітамінів отримує із їжі. Їх надлишок призводить до гіпервітамінозу. А це так само негативно діє на організм, як і авітаміноз.”

Отже, вітаміни все ж варто вживати згідно з рецептом, вони можуть принести і користь, і шкоду, головне тут – проконсультуватися з фахівцем, не приймати прострочені препарати і не перебільшувати з дозуванням. Тепер, реально оцінивши користь і шкоду вітамінів, обирайте, що краще: аптечне зілля або правильно збалансований раціон. Перше – швидше і дешевше, друге – надійніше.

Матеріал підготувала: Каспрук Н.М., доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології.

Корисно знати