• Українська
  • English
Шануємо літніх людей
Шануємо літніх людей

Шануємо літніх людей

День геронтолога відзначається щорічно 1 жовтня.

 

Геронтологія – це наука, що вивчає біологічні, психологічні та соціальні аспекти старіння людини, його причини та способи боротьби зі старінням, методи можливого омолодження організму.

Виник даний напрямок у науці близько століття тому. Пріоритетні напрями в фундаментальних дослідженнях старіння в сучасній геронтології дозволяють впевнено рухатися вперед на цьому шляху, постійно удосконалюючи методи боротьби зі старінням.

За останні десятиліття спостерігається зростання середньої тривалості життя в економічно розвинених країнах, де демографічне старіння характеризується зростанням кількості людей літнього віку. У цих країнах частина людей, старших 60 років, перевищує 12 %, на жаль, це не скажеш про Україну.

І можливо, відкриття нинішніми Нобелівськими лауреатами гена, який контролює нормальний щоденний біологічний ритм, дасть можливість продовжити тривалість життя на землі. Джеффрі Хол, Майкл Розбаш та Майкл Янг показали, що цей ген кодує білок, який накопичується в клітині протягом ночі, і потім втрачається протягом дня. Вони визначили і додаткові білкові компоненти цього механізму, викриваючи механізм регулювання самостійного годинника в клітині. Вченими встановлено, що біологічні годинники функціонують за одними і тими ж принципами в клітинах інших багатоклітинних організмів.

За дослідження і «відкриття молекулярних механізмів, які контролюють циркадні ритми» вчені у 2017 році отримали Нобелівську премію з фізіології та медицини. Зазначене явище має важливе біологічне, медичне і соціально-економічне значення. З біологічного погляду, старіння – універсальний і закономірний процес, якому властива поступовість, неухильне прогресування, що призводить до зниження адаптаційних можливостей та життєздатності індивідуума.

Важливе для науки значення має спостереження за довгожиттєвими популяціями. Встановлено, що в цих популяціях уповільнені темпи соматичного і статевого дозрівання, у них менш виражена вікова еволюція скелета, основний обмін у зрілому віці нижчий. Придається значення і конституції людей, генетичним механізмам. На тривалість життя істотно впливає іонізуюча радіація, хімічні мутагени й інші ушкоджуючі фактори. Значна роль стресу у швидкому настанні старості. На даний час запропоновано більше 200 гіпотез, що пояснюють причини і механізми старіння, серед них – теорія маргінотомії, вільнорадикальна теорія старіння, обмеження калорійності їжі, термодинамічна теорія старіння, імунологічна теорія старіння, елеваційна теорія старіння, роль шишкоподібного тіла в механізмах старіння тощо. У цілому їх можна звести до концепцій.

Ставлення до людей літнього віку завжди було мірилом справедливості суспільства.

Це ставлення змінювалося з плином історії, і що приємно – на краще. Якщо в часи середньовіччя наприклад японці відводили немічних батьків на схили гори Фудзіяма, де залишали помирати, то нині у цій країні вони оточені таким піклуванням, якому можна позаздрити. Недарма в Країні Східного Сонця середня тривалість життя складає 82 роки. Передбачається, що максимальна тривалість життя людини має досягати 130 років.

Вікова мудрість вчить, «що посієш, то і пожнеш». І тому, наше сьогоднішнє ставлення до старшого покоління готує нашу старість. Якщо ми шануємо старість, наші діти будуть шанувати нас. І не треба потім на когось нарікати, бо тільки шанування народжує шану і повагу.

Шанування старості передбачає повагу та уважність до людини, її потреб, слід пам’ятати, що завдячуючи їй – ми маємо наше сьогодення. Шанування до людини народжується в родині, плекається в школі та знаходить свою реалізацію в суспільних відносинах.

Інформацію підготували завідувач кафедри медичної біології та генетики, професор Роман Булик та доцент кафедри Мар’яна Кривчанська

Корисно знати