• Українська
  • English
Як вберегтися від харчового отруєння
Як вберегтися від харчового отруєння

Як вберегтися від харчового отруєння

Здорове харчування починається з моменту придбання харчових продуктів,

з вибору якісних та свіжих виробів. Їжа може приносити людині не тільки задоволення та користь, але і масу неприємностей, а сааме, служить джерелом зараження різними інфекціями. Це пов’язано з тим, що продукти харчування є гарним середовищем для існування та розмноження патогенної мікрофлори і накопичення продуктів їх життєдіяльності.

Кількість харчових отруєнь різного походження різко збільшується в період теплої, спекотної погоди, коли завдяки підвищеній температурі повітря утворюються ідеальні умови для розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій.

Харчові отруєння – це захворювання, які виникають після споживання їжі, в якій відбулося масивне розмноження певних штамів мікроорганізмів та накопичення токсинів мікробного або немікробного походження.

Спекотна погода (підвищення температури) сприяють накопиченню мікроорганізмів у навколишньому середовищі, звідки вони і потрапляють на харчові продукти з не митих рук, з пилом, водою, з брудної тари, їх можуть занести мухи і гризуни.

До продуктів, які швидко інфікуються, псуються і викликають харчові отруєння, в першу чергу, відносяться молочні, м’ясні, рибні, кремові кондитерські вироби.

Найчастіше харчові продукти інфікуються сальмонелами, патогенними штамами кишкової палички, стафілококами, дизентерійними паличками при порушеннях санітарних та технологічних правил при виробництві, зберіганні, транспортуванні, кулінарній обробці на харчових об’єктах та в побуті.

Зараження людей виникає після вживання такої «забрудненої» їжі чи води. Зазвичай через 2-4 дні, а інколи через 6-8 годин з’являються перші ознаки захворювання: слабкість, нудота, інколи блювання, підвищення температури, біль у животі, проноси. Якщо Ви, або Ваші близькі захворіли, негайно їх ізолюйте та викличте лікаря. Ні в якому разі при цьому не починайте займатись самолікуванням (це може призвести до виникнення ускладнень, або переходу захворювання в хронічну форму), а обов’язково зверніться до медичного закладу для отримання висококваліфікованої медичної допомоги.

Для попередження харчових отруєнь необхідно виконувати наступні основні вимоги. Не слід купувати продукти харчування в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб. При купівлі харчових продуктів необхідно обов’язково звертати увагу на термін та умови зберігання і суворо їх дотримуватися. Не варто вживати продукти, які не пройшли достатню термічну обробку, а також продукти з вичерпним терміном придатності. Продукти, які швидко псуються: м’ясні, молочні, рибні, кремові кондитерські та інші необхідно зберігати тільки в холодильнику при температурі не вище +6 градусів. Сирі овочі та фрукти треба ретельно мити під проточною водою, молоко – завжди необхідно кип’ятити. В жарку погоду краще вилучити з меню паштети, кров’янки, салати з майонезом, заливні страви, кондитерські вироби з кремом, тому, що cаме в цих продуктах швидко розмножуються та накопичуються збудники кишкових хвороб. Не варто купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, солену, в’ялену, копчену рибу, які виготовлені в домашніх умовах. Слід користуватись водою тільки з перевірених джерел як для пиття так і для приготування їжі, миття посуду. Рекомендується дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед приготуванням та вживанням страв.

Слід пам’ятати, що запобігти кишковим інфекціям та харчовим отруєнням значно легше, ніж їх лікувати!

Будьте здорові!

Матеріал підготувала: к.м.н., асистент каф. інфекційних хвороб та епідеміології Оксана Голяр.

Корисно знати