• Українська
  • English
Музика здатна лікувати
Музика здатна лікувати

Музика здатна лікувати

Музика може заспокоїти або, навпаки, роздратувати, розвеселити або примусити плакати. Всі ми – хто рідше, хто частіше – користуємося цими її можливостями. Проте мало хто знає, що музику, як таблетку, можна «приймати» від головного болю, зайвої ваги, неврозів або безсоння.

 

Звук являє собою потік енергії, що тече подібно до водного потоку. Звук може змінити середовище, через яку він проходить, і сам змінюється ним.

До речі, серед візуалізованих з допомогою кіматики звукових образів можна знайти приклади практично усіх геометричних орнаментів, які використовуються у традиційній українській вишивці, особливо Буковини та Прикарпаття.

Сьогодні ми заново відкриваємо те, що було відомо з давніх давен – гармонізуючу силу мелодії, пісні, музики, її вплив на організм людини, її здатність лікувати.

Музикотерапія

У коледжах і університетах західних країн давно розроблені програми з підготовки музикотерапевтів. Медицина об’єднується з музикою при лікуванні досить багатьох хвороб. Знеболюючий і розслаблюючий ефект від впливу класичної музики відомий давно, і зараз це взяли на озброєння навіть лікарі-стоматологи та акушери.

Музика піднімає настрій.

На це є фізіологічні причини. Музичні звуки активізують ті частинки мозку, які відповідають за наші емоції.

При перших звуках музики в нашому мозку відбувається ідентифікація: мозок визначає, чи подобається йому ця мелодія. Це відбувається протягом лічених секунд. Якщо мозку подобається музика – відбувається викид допаміну, гормону, який відповідає за наші позитивні емоції.

Використання в комплексно-санаторному лікуванні психотерапії з елементами музики значно покращує самопочуття хворих на неврози, депресії, розлади сну. Після двох-трьох сеансів групового гіпнозу-відпочинку під спеціально підібрану мелодію сон відновлюється у 45 відсотків пацієнтів, до кінця лікування – у 75-80 відсотків.

Учені навіть створили програму, з допомогою якої можна створювати музику на основі власної електроенцефалограми пацієнта, записаної в стані ремісії. Пізніше цю музику можна використовувати для зменшення частоти нападів епілепсії, галюцинацій, зняття тривожності та агресії.

Фахівці відзначають, що музика впливає на вироблення гормонів, які пов’язані з емоційними реакціями, наприклад з відчуттям радості і тривоги, проявом відваги, мужності.

Доречі, у відповідь на грубу, важку, занадто голосну музику з різким ритмом наш організм реагує як на загрозу, негативний стресуючий фактор. При цьому в кров виділяються ендорфіни, які допомогають подолати стрес, як і в інших загрозливих, критичних ситуаціях. Така музика може навіть мобілізувати організм на короткий час, призводячи до зростання артеріального тиску, частоти серцевих скорочень та дихання, підвищення больового порогу, сприяючи виникненню агресивності тощо.

Іноді використання такої музики доцільне, наприклад перед змаганнями у силових видах спорту, для підняття «бойового духу» Така музика використовувалася різними народами у різні часи перед битвами. Вона могла навіть увести воїнів у бойовий транс. Прикладом можуть служити ритуальні пісні та танці воїнів перед боєм. Навіть сьогодні ми можем спостерігати зразки такого ритуального мистецтва на прикладі бойового ритуалу племені маорі – хака, яке демонструють новозеландські спортсмени, військові, навіть гості на весіллі в подарунок молодятам. Надзвичайне видовище, шалена енергетика.

Музика навіює спогади про приємне

При перших звуках незнайомої, але приємної для вашого слуху музики, нервові клітини встановлюють між собою стійкі зв’язки. І коли ви чуєте цю мелодію повторно, мозок миттєво її згадує, а разом із музикою згадує і те, що ви відчували в той момент, коли вона звучала. Цей досить потужний зв’язок можна використовувати: якщо під час приємних і радісних для вас подій звучала певна мелодія, слухайте її тоді, коли вам потрібно підняти собі настрій.

Музика тренує мозок

Вчені стверджують, що прослуховування музики є інтелектуальним досвідом. Науковці це пояснюють так.

Нейрони володіють власною ритмічною активністю, тому ритми музики здатні викликати зміну цієї активності. Під час того, як людина вслухається в музичну композицію, мозок, особливо його прифронтальна кора, починає інтенсивно працювати. А саме прифронтальна кора головного мозку відповідає за нашу здатність вибудовувати логічні ланцюжки і думати. Тому вчені радять прослуховувати якийсь музичний твір перед мозковим штурмом чи складною розумовою роботою.

Але, краще, щоб цей твір був виконаний на класичних інструментах, які відтворюють максимально природне, гармонійне звучання. Краще послухати, наприклад, класичну музику, тому що, чим складніше побудований музичний твір, тим більш високоорганізовані ділянки кори залучатимуться до активності.

Музика зменшує стрес і частоту серцевих скорочень

Тиха музика допомагає організму справитися зі стресом, адже під час її прослуховування зменшується вироблення гормонів стресу – таких, як кортизол і адреналін. Також тиха спокійна мелодія знижує кількість серцевих скорочень, при її прослуховуванні дихання людини стає глибшим і рівнішим. Тиху музику особливо корисно слухати гіпертонікам.

Музика нормалізує метаболізм

Заспокійливі звуки мають тенденцію збільшувати вироблення гормону росту. Цей же гормон відповідає і за нормалізацію обміну речовин, а також може запобігти виникненню небезпечного запалення, адже він так само позитивно впливає і на імунну систему. Існує також теорія щодо нормалізації апетиту та засвоєння їжі – так звана музика здорового харчування.

Музика гамує біль

Всі види музики без винятку (звичайно, ті, які вам приємні на слух) практично миттєво полегшують біль: він здається не таким інтенсивним.

У Франції, в Національному інституті переливання крові під час операцій програється музика, підібрана в суворій відповідності з її фізіологічною дією на організм, індивідуальними особливостями людини і характером захворювання. У Китаї та Японії музикотерапевти допомагають пацієнтам сформувати домашню музичну аптечку, в якій можуть лежати диски «Печінка», «Легкі», «Мігрень», «Травлення» і т.д.

Ефект Моцарта

Сьогодні, напевно, лише вкрай недопитливі не знають про так званий «ефект Моцарта», тобто про те, що найкориснішою для здоров’я та краси нібито є саме музика Моцарта. На думку лікарів, вона не дуже швидка, але й не надто повільна, не гучна, але і не дуже тиха, плавна, але не монотонна. З цим, звичайно, можна посперечатися: досить згадати хоча б перші частини більшості симфоній і увертюри моцартівських опер. Крім того, манера виконання часто залежить від інтерпретатора. Однак, щодо результатів впливу цієї музики контраргументів справді не знайдеться.

Твори Моцарта рекомендуються для зняття стресу, ефективного засвоєння навчального матеріалу, від головного болю, а також під час відновлювального періоду, наприклад після студентської сесії, нічної зміни, екстремальних ситуацій тощо.

У 1993 році Франк Роше, невролог з університету Вісконсіна, виявив незвичайний вплив музики Моцарта на перебіг фізіологічних функцій людини. Прослуховування «Сонати для двох фортепіано до мажор» вдосконалювало розумові здібності студентів – вони краще виконували тести. Інші випробування також показали позитивний вплив на працездатність мозку саме музики Моцарта.

Проте, до цих пір вчені сперечаються, чи є це наслідком просто гарного настрою, яке створює класичне музичний твір, чи це результат більш глибоких фізіологічних процесів, якось пов’язаних з особливостями даної музики. Справді, музика Моцарта настільки гармонійно поєднується із позитивним настроєм, володіє деякою дитячістю, тобто через звуки звертається до нашою «внутрішньої дитини», що будь яка людина переноситься підсвідомо у стан дитинства, коли вона відчувала комфорт і захищеність, була безтурботною та здатною на безпричинну радість. Роше, тим не менше, продовжує повідомляти науці про результати нових досліджень «ефекту Моцарта». Згідно його даних, твори Моцарта позитивно впливали й на здатність тварин виконувати тестові завдання. Учений виявив, що музика вплинула на активність певних генів і вироблення ряду білків, відповідальних за пам’ять і увагу.

Однак, сьогодні з’являються повідомлення, що позитивні ефекти музики далеко не обмежуються Моцартом, що, на нашу думку, є справедливим. Багато інших композиторів написали і продовжують писати надзвичайно корисні для здоров’я музичні твори.

Ось, наприклад, музика Людвіга ван Бетховена, як стверджують психологи, допомагає впоратися з душевними стражданнями: депресіями, страхами, тугою, відчаєм, підвищеноюзбудливістю, агресією і тому подібними проблемами. Досліди показали, що музика великого Бетховена, якому, напевно, були знайомі і відчай, і страх, і туга (а що ще може відчувати чоловік, який втратив кохану, і музикант, який втратив слух?), допомагає розібратися у власних почуттях.

Психологічні дослідження показали, що швидкі частини всім відомого музичного циклу “Пори року” Антоніо Вівальді стимулюють швидкість мислення, пам’ять і увагу. Фахівці з Нортумбрійського університету (Великобританія) попросили 14 студентів-добровольців виконати тест на розумову концентрацію і швидкість реакції. Волонтерам потрібно було натискати на клавішу, коли на моніторі з’являвся зелений квадрат. Якщо він не того кольори, або якщо це був не квадрат, а, скажімо, овал, то його слід було ігнорувати. Одночасно за допомогою ЕЕГ фіксувалася електрична активність мозку. Як можна здогадатися, перед виконанням тесту людям давали послухати запис концерту Антоніо Вівальді. З’ясувалося, що прослуховування швидких частин з концерту “Весна” прискорює реакцію мозку – з 408,1 мс до 393,8 мс. Контрольна група виконувала той же тест в абсолютній тиші. Якщо людина слухала більш повільну і стриману музику з осінньої частини циклу концертів, реакція мозку сповільнювалася до 413,3 мс. Тональність на ефект не впливала: і “Весна”, і “Осінь” написані в мажорі.

Згідно з численними дослідженнями, творці класичної музики не дарма визнані геніями. Їх музика не тільки доставляє естетичну насолоду, а й лікує, втішає, заспокоює. Хоча, не треба забувати, що напрям лікувального впливу музики залежить не тільки від її характеру, але і від музичного інструменту, на якому її виконують.

Музика та краса об’єднуються ще до нашого народження

Як вважають психологи, реагувати на музику дитина починає ще в утробі матері. Деякі навіть вважають, що класичні твори здатні чинити позитивний вплив не тільки на здоров’я та розумові здібності, а й на зовнішність дитини. Гармонія звуків сприяє формуванню естетичного смаку, розвиває інтелект, посидючість і навіть риси лідера. Крім того, музика дуже істотно впливає на розвиток образної пам’яті.

Встановлено, що при музичному стимулювання в мозку збільшується кількість гормонів, які сприяють розвитку нейронів.

Малюки, які пройшли внутрішньоутробне музичне «навчання», зазвичай характеризуються підвищеними адаптаційними здібностями і випередженням стандартних темпів фізичного та мовного розвитку. У ході дослідження було виявлено, що плід заспокоюється при звуках музики Вівальді та Моцарта, а при програванні творів Бетховена або Брамса починає енергійно штовхатися.

Дуже корисним для вагітних виявився спів. Переходи співаючого маминого голосу від високих звуків до низьких і навпаки активізують розвиток тих органів і систем дитини, які налаштовані на певні звукові частоти. Орган слуху малюка отримує необхідне йому тренування,  стимулюється розвиток мозку. Новонароджена дитина впізнає пісні, які чула від мами до народження, краще заспокоюється саме під них. Кілька десятиліть тому знаменитий французький акушер Мішель Оден організовував у своїй клініці хори а-cappella з майбутніх мам. Спеціально для них були розроблені нескладні вокальні вправи. У результаті на світ з’являлися більш життєздатні, спокійні і міцні малюки.

Музика бадьорості і спокійного настрою

Деякі дослідники стверджують, що музика періоду бароко стимулює альфа-хвилі – ритм головного мозку, пов’язаний з неспанням в стані спокою. Найвідомішими композиторами періоду бароко вважаються Бах, Боккеріні, Телеман, Вівальді і Гендель.

Джаз, блюз, соул, каліпсо і трохи реггі піднімають настрій і рятують від депресії. Головне правило: музика не повинна бути занадто швидкою, гучною і дисонансною, у протилежному випадку в організмі відбувається викид адреналіну, який далеко не всім корисний. До речі, мало хто з відомих рок-музикантів дожив до 50 років.

Матеріал підготували: співробітники кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата – професор Світлана Ткачук,  доцент Олена Ясінська, асистент Мирослава Повар

Корисно знати