Вже понад 20 років, починаючи із 2002 року, щорічно 1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету». Спочатку цей день відзначався медичною громадськістю за ініціативи Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) Метою відзначення цього дня в залученні широкої громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому.
Імунітет — це здатність організму чинити опір збудникам інфекційних захворювань шляхом знешкодження вірусів, бактерій або грибків. Імунітет може бути вродженим (неспецифічним) та набутим (специфічним).
Вроджений імунітет у людини формується на етапі внутрішньоутробного розвитку. Формування набутого імунітету починається з перших місяців життя та продовжується до підліткового віку. У людей похилого віку імунна система стає слабкою через природне зменшення кількості імунних клітин в організмі у процесі його старіння. Чим поважніший вік у людини, тим слабший у неї імунітет, у зв’язку з чим зростає ризик зараження багатьма інфекційними та онкологічними захворюваннями. Перший рівень захисту в організмі включає шкіру, слизову оболонку та інші фізичні бар’єри, адаптивний імунітет вже реагує на конкретні патогени.
Фактори, що знижують імунітет:
- тютюнопаління та зловживання алкогольними напоями;
- недотримання правил особистої гігієни;
- незбалансоване харчування (нестача вітамінів і мінералів, низькокалорійні дієти та голодування);
- тривалий прийом лікарських препаратів (протипухлинних, антибактеріальних, гормональних);
- відмова від вакцинації (планової та сезонної);
- порушення сну;
- часті стреси та перевтоми;
- малорухливий спосіб життя;
- нехтування правилами приготування сирого м’яса та риби;
- часта інтоксикація організму шкідливими речовинами (робота з хімічними сполуками, забруднене повітря, неякісна питна вода, підвищений рівень радіації).
- порушення обміну речовин (на фоні ендокринних захворювань, ожиріння, анорексії).
Декілька порад по зміцненню імунітету:
- Правильне харчування:
збалансована дієта, що включає фрукти, овочі, повноцінні білки, здорові жири та вуглеводи, може підтримувати оптимальний рівень поживних речовин. Зокрема, вітамін C (великий вміст в ківі, цитрусових, червоному перці) та вітамін A (у моркві, бататі, шпинаті) є дуже важливими для імунітету.
- Фізична активність:
регулярна фізична активність може покращити циркуляцію крові, сприяти здоров’ю серця та підтримувати імунітет.
- Адекватний сон:
сон грає важливу роль у відновленні та підтримці імунітету.
- Мінімізація стресу:
стрес може негативно впливати на імунну систему. Техніки релаксації та стресовий менеджмент можуть бути корисними.
- Вакцинація:
вакцинація може стимулювати імунну систему для боротьби з конкретними інфекціями.
- Гігієна:
регулярне миття рук та уникання контакту з хворими можуть допомогти запобігти зараженню.
- Питання про прийом вітамінів та мінералів:
деякі вітаміни та мінерали, такі як вітамін C, вітамін D, цинк та інші, можуть грати важливу роль у підтримці імунітету. Однак важливо дотримуватися рекомендацій лікаря, оскільки великі дози деяких речовин можуть бути шкідливими.
Інформацію підготував доцент кафедри
медичної біології та генетики Володимир ВОЛОШИН