• Українська
  • English
Вчасна санація ротової порожнини – запорука здорового організму

Вчасна санація ротової порожнини – запорука здорового організму

Досить велика кількість людей прагнуть до підтримки своїх зубів в хорошому стані лише по причині того, що нездорові зуби виглядають не естетично і жувати ними досить проблематично. Звичайно, питання зубного болю також всіх турбує, проте все ж більшість вважає, що хворий зуб – це лише проблема ротової порожнини не розуміючи, що всього один хворий зуб може негативним чином вплинути на здоров’я всього організму.



Коли в ротовій порожнині є хоча б один зуб з нелікованим карієсом, через нього в кров потрапляють небезпечні мікроорганізми, а якщо бути точніше – стафілококи і стрептококи, які кров розносить по всьому організму. Недоліковані зуби можуть спричинити хвороби, насамперед, горла, серця, судин та шлунка.  Хвороботворні мікроорганізми, що розмножуються внаслідок незкротичних процесів у зубах, потрапляють в організм, вражаючи внутрішні органи та кровоносну систему. Зуб, котрий почав гнити, може спровокувати порушення слуху, зору, викликати шкірні хвороби, а також стимулювати більш серйозні недуги, такі як ревматизм, серцеву чи ниркову недостатність, а інколи можуть призвести і до випадіння волосся. Звісно, першим на шляху патогенним мікробам трапиться горло, а саме мигдалини, провокуючи ангіну. Адже інфікування ангіною може відбутися як ззовні, так і зсередини, через постійні інфекційні процеси в організмі (гайморити, риніти, хворі зуби та ясна).

Краса і здоров’я наших ясен і зубів залежить від ефективної гігієни порожнини рота.

Важливість щоденних гігієнічних процедур важко переоцінити, але дуже часто легко недооцінити і заплатити втратою зубів навіть у юному віці. Тому одним з тих, що максимально підходять і в цей же час легких способів по профілактиці захворювань зубів, є регулярна гігієна порожнини рота і зубів у дітей і дорослих. Не варто випускати той важливий момент, що гігієна не повинна закінчуватися лише банальним чищенням зубів.

Гігієна порожнини рота є комплексним заходом, що включає в себе регулярне чищення зубів, і відвідування стоматолога як мінімум один раз на півроку. Все це тому, що для здоров’я зубів і ясен необхідно якісно і своєчасно видаляти зубний камінь, а також наліт на язиці. Харчові залишки і м’який зубний наліт видаляються за допомогою зубної пасти і зубної щітки. А ось видалити зубний камінь може тільки стоматолог при використанні спеціальних інструментів і засобів. Через це комплексний догляд за порожниною рота включає в себе професійну та індивідуальну гігієну.

Матеріал підготували співробітники кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії: Н.Б.Кузняк та С.Ю.Паліс

Корисно знати