• Українська
  • English
Волосся людини
Волосся людини

Волосся людини

Волосся — складова частина захисного покриву. Волосяний покрив захищає від ушкодження й охолодження.

 

Якщо говорити про довжину – довге, здорове та блискуче волосся ніколи не втратить своєї популярності. Існує думка, що часта стрижка волосся робить більш здоровими, а також змушує його рости швидше. Стрижка волосся тільки робить його коротшим, ніяк не впливаючи на майбутню довжину. Потенційна довжина і товщина волосся залежить від стану коріння, що більшою мірою закладається генетично і не залежить від втручання ззовні.

Хороший вигляд волосся визначається здоровими волосяними фолікулами, що знаходяться під поверхнею шкіри. Тому саме харчування фолікулів призводить до поліпшення зовнішнього вигляду волосся. Значить, якщо у вас не пошкоджені кінчики волосся, то єдиною причиною стрижки волосся повинно бути ваше бажання виглядати інакше.

Людина кожен день втрачає в основному 90-160 волосинок. Їх число постійно варіюється, так як відбувається природний процес оновлення. Кількість випалих волосинок залежить від індивідуальних особливостей людини. У середньому норма становить 50-150 одиниць волосся за день.

Для процесу оздоровлення волосся немає певної пори року чи часу, його здоровий вигляд та краса залежить від внутрішнього стану організму людини.

Жирне волосся. Як правило, люди з жирною шкірою мають і жирне волосся. Цьому причина — гіперактивність сальних залоз, які виробляють занадто багато змащення, тому волосся виглядає як масне та неохайне. Таке волосся потрібно мити кожного дня м’яким шампунем, призначеним спеціально для жирного волосся.

Сухе волосся. Активність сальних залоз низька і секрету їх не вистачає для змащування. Причиною можуть бути індивідуальні особливості людини, її вік, хімічна завивка, фарбування волосся, тривале перебування на сонці з непокритою головою.

Сухе волосся тонке, ламке, на кінцях посічене. Його не потрібно часто мити, корисним для нього є масаж шкіри голови, регулярне використання бальзамів-ополіскувачів та цілющих масок.

Змішаний тип. Волосся жирне ближче до фолікулів і сухе – на кінчиках. Таке волосся достатньо мити один раз на три-чотири дні шампунем для нормального або сухого волосся і один раз на два тижні шампунем для жирного волосся.

Нормальне волосся. Пружне, еластичне та блискуче волосся – це наслідок збалансованої роботи усього організму та гарного догляду за ним. Таке волосся потрібно регулярно мити при його забрудненні шампунями з корисними добавками. Воно не потребує спеціального догляду.

Матеріал підготувала: асистент кафедри мікробіології та вірусології Валентина Попович.

Корисно знати