• Українська
  • English
Що таке інсульт і як його перемогти
Що таке інсульт і як його перемогти

Що таке інсульт і як його перемогти

Цереброваскулярні захворювання і найбільш важкі їх форми – гострі порушення мозкового кровообігу, до яких належить інсульт – є найважливішою медико-соціальною проблемою, що наносить колосальну втрату здоров’ю нації.

Україна належить до тих країн, де показник частоти розвитку інсульту вище, ніж середній показник в Європі. Щороку вперше хворіють на мозковий інсульт від 100 до 120 тис. жителів країни. Більше третини усіх мозкових інсультів сталися у людей працездатного віку.

Інсульт залишається основною причиною інвалідизації населення країни.

Це захворювання є тягарем для сім’ї хворого, що значно знижує якість життя та працездатний потенціал оточуючих. Тільки 10% хворих повертаються до роботи, 20% потребують сторонньої допомоги, у 30% розвивається порушення пам’яті та уваги. Це проблема, яка має велике соціально-економічне значення. І проте, не дивлячись на сумну статистику, можливе поліпшення ситуації. Так, якщо правильно побудувати систему профілактики, діагностики, етапного лікування і реабілітації хворих, тобто побудувати так, як це повинно бути в цивілізованому суспільстві.

Профілактика ішемічного інсульту, який відноситься до розряду найбільш важких і поширених форм цереброваскулярної патології, дозволяє зменшити захворюваність ним на 45-50%. Йдеться про усунення провідних чинників ризику, таких, наприклад, як артеріальна гіпертонія.

Застосувавши систему лікування артеріальної гіпертонії, можна зменшити число людей, хворих інсультом, майже вдвічі. Адже як сказав Сократ,V ст. до н.е.: «Якщо людина сама не стежить за своїм здоров’ям, то важко знайти лікаря, який  знає кращий  засіб для її здоров’я, ніж вона сама».

Проте існує ще одна проблема – низький рівень знань населення про те, що таке інсульт. Коли у людини раптом виникає інфаркт міокарду, він найчастіше маніфестує різкими болями в грудях. Нестерпимі болі вимушують хворого негайно звернутися за медичною допомогою.

А чим “підступний” інсульт?

Перш за все тим, що на перших етапах його розвитку (а йдеться не лише про хвилини, але і години, добу) жодних больових відчуттів людина, як правило, не переживає. У хворого німіють рука, щока, злегка змінюється мова, інколи з’являється запаморочення. Такі симптоми частенько не роблять його безпорадним. Через стереотипи, що склалися, хворому і в голову не приходить звернутися до лікаря. Він удається до домашніх засобів: зігріває руку, робить розтирання тощо. Упускається дорогоцінний час: “швидку” викликають, коли фахівцям важко активно, а головне ефективно, втрутитися в процес хвороби.

Тому що інсульт розглядається не як подія, а саме як процес, що розвивається в часі та просторі, з еволюцією осередкової церебральної ішемії від незначних функціональних змін до необоротного структурного ураження мозку – некрозу.

Період послідовних клітинних і субклітинних реакцій, що відбуваються протягом перших декількох годин від початку розвитку гострого порушення мозкового кровообігу, є тим самим “вікном терапевтичних можливостей”, коли адекватна терапія може зменшити розміри ураження мозку і поліпшити результат інсульту. Більшість дослідників обмежують рамки “терапевтичного вікна” 4-6 годинами. Тому при першій підозрі на інсульт необхідно доставити хворого в ангіоневрологічне відділення, або реанімаційне де буде надана спеціалізована, кваліфікована медична допомога.

Матеріал підготувала: Інна Кривецька, доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології.

Корисно знати