• Українська
  • English
Застосування котячих лапок дводомних в народній медицині

Застосування котячих лапок дводомних в народній медицині

Котячі лапки дводомні застосовують у народній і науковій медицині як сильний жовчогінний і кровоспинний засіб. У народній медицині їх вважають рослиною «від сорока недуг».

Настоєм трави або квіток лікують захворювання печінки, запалення печінки і жовчного міхура, жовтяницю. При жовтяниці рекомендують умиватися відваром з трави . Застосування настою котячих лапок дводомних виявилося ефективним при виражених функціональних розладах діяльності жовчного міхура і жовчних проток, особливо таких, що супроводжуються гіпертонічною формою дискінезії, і при хронічному холециститі. Як жовчогінний засіб для лікування гепатитів та холециститів застосовують відвари суцвіть (квіток) рослини. Як жовчогінний засіб у народній медицині застосовують і порошок з квіток котячих лапок дводомних. Рекомендують відвар суцвіть також при захворюваннях верхніх дихальних шляхів та розладах стільця.

Траву застосовують при різних кровотечах (шлункових, кишкових, носових, гемороїдальних, маткових та ін.) як кровоспинний засіб у формі настою. При кровоточивості слизової порожнини рота і носа настій котячих лапок дводомних можна вживати  не тільки внутрішньо, а й місцево у вигляді тампонів і полоскань. При лікуванні геморою з настою роблять примочки й клізми, при маткових кровотечах – тампони , при набряках – компреси.

Котячі лапки в гінекології використовують при порушеннях менструального циклу і від білей, з відварів готують ванни, які рекомендують і які ефективні при гемороїдальних кровотечах. Відвар трави котячих лапок дводомних застосовують  також при кривавій блювоті та туберкульозі легень.

У народній медицині як кровоспинний засіб використовують також порошок з рослини,  вживають в дозі 1-3 г через годину, поки кровотеча не зупиниться .

Кровоспинна дія рослини обумовлена наявністю в ній дубильних речовин і вітаміну K. За кровоспинною дією котячі лапки дводомні сильніші, ніж хлористий кальцій й адреналін.

У народній медицині відвар трави приймають при конвульсіях як заспокійливий засіб, при гіпертонії, порушеному обміні речовин. Відвар рослини застосовують і як  легкий снодійний засіб.

Котячі лапки дводомні широко застосують у народній медицині як протизапальний та спазмолітичний засіб.

Препарати з котячих лапок застосовують при застуді, туберкульозі легень, епілепсії, кишкових розладах, діареї, подагрі, неврозі, невралгії, виразці шлунка і 12-палої кишки, при рясних менструаціях, як пом’якшувальний засіб при кашлі. Листя, стебла рослини використовують для лікування злоякісних пухлин, грижі, маткових захворювань, рясної менструації, кровохаркання. Примочки допомагають при кровотечі з носа та абсцесах. За допомогою компресів можна полегшити стан хворого при збільшенні щитоподібної залози.

     Щодо протипоказань, є інформація, що у них протипоказань немає. Лише не рекомендують їх при вагітності, жінкам у період лактації та для лікування дітей, особливо  молодшого дошкільного віку. З особливою обережністю і попередньо проконсультувавшись з фахівцями слід приймати траву котячих лапок дводомних при тромбофлебітах. Небажано приймати засоби з трави котячих лапок дводомних при підвищеному артеріальному тиску.

 

Інформацію підготувала старший викладач

 кафедри фармації Роксолана БАСАРАБА

 

 

 

 

 

 

 

Корисно знати