• Українська
  • English
Правильне харчування вагітної – запорука здоров’я дитини
Правильне харчування вагітної – запорука здоров'я дитини

Правильне харчування вагітної – запорука здоров’я дитини

Проблема здорового харчування вагітної жінки залишається актуальною не тільки для акушерів-гінекологів. Іноді тітоньки і бабусі радять «їсти за двох», але робити цього не варто: просто вибирайте більш якісну, свіжу їжу.

 

Повноцінне харчування майбутніх батьків за умов помірних фізичних навантажень та відмови від шкідливих звичок створює позитивне метаболічне тло для овуляції, запліднення та імплантації, фізіологічного перебігу вагітності та народження здорової дитини. Щоденне забезпечення жіночого організму адекватною кількістю макронутрієнтів (білки, жири та вуглеводи – 1:1:3) та мікронутрієнтів (вітаміни, мінерали, фітонутрієнти) дозволяє ефективно функціонувати не тільки репродуктивній системі, а й забезпечує енергією, вітамінами та мікроелементами інші системи, що є необхідною умовою для повноцінного розвитку плода.

Раціональне харчування – одна з найважливіших умов сприятливого перебігу вагітності, пологів, розвитку плоду, грає важливу роль в профілактиці анемії, затримки розвитку плода, порушень пологової діяльності.

Раціон харчування не повинен бути одноманітним або складатися з незвичних продуктів, оскільки це може призвести до втрати апетиту, який істотно впливає на засвоєння їжі. З цієї причини важливо, щоб блюдо було смачним. Якщо в організмі матері концентрація мінеральних речовин, вітамінів та інших елементів недостатня, то плід буде відчувати їх дефіцит.

За період вагітності загальна прибавка маси тіла жінки складає 8 -12 кг. Для кожної вагітної ці показники індивідуальні, але стежити за своєю вагою важливо. Надмірна або недостатня вага жінки може привести до відхилень у розвитку плода. В другій половині вагітності збільшення маси тіла жінки не повинна перевищувати 250 -300 гза тиждень. Підвищення маси тіла вагітної відбувається за рахунок росту плода (3,5 кг), плаценти (650 г) збільшення маси матки (970 г), навколоплідних вод (800 г), молочних залоз (400-700 г), наростання об’єму циркулюючої крові (1450 мл), позаклітинної рідини (1480 г), жирової тканини (2360 г).

Перша половина вагітності: особливості харчування

У першій половині вагітності харчування жінки не повинно значно відрізнятися від її харчування до вагітності. У перші 12 тижнів вагітності важливим є достатнє надходження в організм вагітної повноцінних білків, вітамінів, мінеральних речовин.

Починаючи з ранніх термінів і протягом першої половини вагітності калорійність добового раціону (в залежності від росту і маси тіла жінки) повинна відповідати 2000 – 3000 ккал. Добовий раціон I триместру вагітності повинен включати:110 гбілка,75 гжиру і350 гвуглеводів, при загальній калорійності – 2500-2700 ккал.

Основне джерело білка – варене м’ясо. Багаті джерела білка також птиця, риба, яйця, бобові, горіхи, насіння. Кожен день потрібно вживати в їжу сир, сметану, сир, молоко. 50% загальної кількості білків має припадати на білки тваринного походження. Білки використовуються майже виключно на формування тканин плоду. З кожних трьох грамів білка, що з’їдається вагітною, один грам йде на побудову тканин плода.

Жири також служать джерелом енергії, беруть участь в утворенні простагландинів – речовин, які впливають на роботу серцево-судинної, травної системи, родову діяльність. Найбільше жирів міститься в рослинних оліях. У раціоні вагітної має бути 40% жирів рослинного походження. З тваринних жирів рекомендується коров’яче масло.

Вуглеводи – основне джерело енергії в організмі, використовуваної в обміні речовин. При нестачі вуглеводів як джерело енергії починають використовуватися білки. Отже, їх менше надходить до плоду, погіршується його розвиток, знижується опірність організму, погіршується робота нервової системи. Вуглеводи отримують з продуктів, багатих на клітковину: хліб, фрукти, овочі. Кількість цукру в раціоні має становити 40-50 гна добу.

В даний період найбільш раціональний режим чотириразового харчування.

Зразок меню вагітної жінки в І половину вагітності:

Перший сніданок (900- 30% добового раціону): молочна каша з маслом або варене яйце (яєчня), хліб з маслом і сиром, чай або кава з молоком.

Другий сніданок (1200- 20% добового раціону): сир зі сметаною, фрукти, чай.

Обід (1500- 40% добового раціону): салат або вінегрет, суп вермішелевий на курячому бульйоні, відварна курка з рисом та тушкованою морквою, компот зі свіжих або сухих фруктів.

Вечеря (1900- 10% добового раціону): відварна або смажена риба з картопляним пюре, салат з буряка з чорносливом, чай з печивом або вафлями.

На ніч: стакан кефіру, кислого молока, ряжанки або йогурт.

Між прийомами їжі – свіжі овочі і фрукти, легкі молочні десерти, кефір, йогурт.

Харчування у ІІ та ІІІ триместрі вагітності

У II і III триместрах вагітності добовий раціон повинен складати приблизно 2800-3000 ккал на добу і включати:120 гбілка,85 гжиру,400 гвуглеводів. У цей час не можна допускати переїдання, потрібно стежити за кількістю їжі, що з’їдається. Приймати їжу необхідно 5 – 6 разів на день. Продукти, багаті білками, викликають підвищення обміну речовин, тривалий час затримуються в шлунку, підвищують тонус нервової системи. У зв’язку з цим м’ясо, риба, крупи повинні входити в меню сніданку і обіду.

На вечерю рекомендується вживати молочно-рослинні продукти. Частка молока і молочнокислих продуктів повинна становити 0,8 -1 л. Ця кількість здатна забезпечити організм вагітної фосфором і кальцієм. Рекомендується заміняти масло сметаною.

Білок міститься в продуктах тваринного і рослинного походження. Слід включати в раціон 60% білка тваринного походження (риба, м’ясо – 30%, молочних продуктів – 25%, яєць – 5%) і 40% – рослинного походження (хліб, крупи, овочі, фрукти). Страви з м’яса і риби краще вживати в поєднанні з кисло-солодкими соусами. Кількість нежирного м’яса в день має становити приблизно – 120 -200 г, риби – 150 -260 г(до2 гбілка і1,5 гжиру на1 кгмаси тіла, а кальцію до2 гна добу). Тваринні білки краще вживати в першій половині дня, а молочні продукти – у другій. Молоко, кефір, творог, негострий сир, відварене нежирне м’ясо, риба містять повноцінні легкозасвоювані білки, незамінні амінокислоти, які знаходяться в оптимальних співвідношеннях.

Смажити нічого не потрібно: м’ясо та риба краще засвоюються в перетертому вигляді (тефтелі, фрикадельки, паштети, суфле). Яйця містять у собі збалансовані амінокислоти, холестерин, лецитин. Ці речовини необхідні для нормальної роботи клітин, засвоєння жиророзчинних вітамінів A, D, E, K, профілактики порушень роботи печінки так нервової системи.

Вживання рослинних жирів (соняшникова, оливкова, кукурудзяна олії), що містять ненасичені жирні кислоти і вітамін Е, рекомендується до 40% (25-30 г) їх загальної кількості. Має бути присутня профілактична доза жирних кислот омега-3 (1-2 гв день – льняне масло, морська риба, волоські горіхи), які відповідають за нормальне формування мозку дитини, мають протизапальні властивості. З тваринних жирів більш переважно вершкове масло, сметана. Тугоплавкі бараняче і яловиче сало, а також деякі інші види тваринних жирів і маргарин з раціону виключають

Жири захищають клітини від вірусів і бактерій, запалень і мутацій, допомагають засвоювати вітаміни A, D, E, кальцій і магній. У своєму складі вони містять фосфоліпіди і лецитин, що відповідають за правильне формування нервової системи дитини.

Потреба у вуглеводах (350-450 г) задовольняється за рахунок продуктів, багатих на клітковину, вітаміни, мінеральні солі, мікроелементи (хліб грубого помелу, овочі, фрукти, ягоди, мед, крупи).

Під час вагітності у 80% жінок відзначається виникнення закрепів, проноси. Основні причини погіршення травлення під час вагітності – це дисбактеріоз, стиснення органів черевної порожнини за рахунок збільшення розмірів вагітної матки та дія гормону вагітності – прогестерону. При виникненні закрепів не можна застосовувати проносні засоби. Ця проблема повинна вирішуватися тільки за допомогою дієти. Жінкам рекомендується на ніч пити кисле молоко (200 мл), вранці натщесерце вживати фрукти та сирі (тушені, печені) овочі (морква, чорнослив, яблука), соки з них, а снідати через 20 – 30 хвилин. Щоденне вживання30 грамів(2 чайні ложки) висівок допоможе кишківнику позбавлятися від усього зайвого. Нормальному стільцю також сприяє прийом натщесерце однієї склянки кип’яченої води.

З 32-го тижня вагітності фізична активність жінки знижується, і калорійність їжі необхідно зменшити, але не за рахунок білка. Зниження калорійності харчування за рахунок білка призводить до астенізації жінки, гіпотрофії плода і затримки внутрішньоутробного розвитку плода.

Слід виключити страви, що містять екстрактивні речовини (бульйони, прянощі, копченості), солону і гостру їжу (перець, гірчицю, оцет, хрін). Прийом кухарської солі обмежують до6 гна добу.

Прийом рідини (вода, супи, компоти, чай) не обмежують. На кожен кілограм маси тіла має припадати 40 мл рідини на день. Це не означає, що кожного дня потрібно випивати 2,5–3 л води у чистому вигляді. Половину цього об’єму рідини ми отримуємо з їжею, овочами, фруктами, які на 80–95% складаються якраз із води.  Рекомендуються соки (яблучний, сливовий, томатний), компоти із сухофруктів і кисіль із свіжозаморожених ягід. Кількість цукру не повинна перевищувати 40-50 гна день. Його можна замінити бджолиним медом (з розрахунку1,25 гмеду замість1 гцукру).

Близько 50% захворювань розвивається через брак води в організмі, зокрема це запалення суглобів, камені у нирках, лущення шкіри та інші. Недоотримання рідини сприяє передчасним пологам, тому потрібно забезпечити достатнє її надходження з їжею і питтям води. Про нестачу рідини свідчить виражений запах ранішньої сечі, нестерпний запах поту, відчуття втоми, роздратованість, втрата працездатності, головний біль і м’язові спазми.

Особливі обмеження

У другій половині вагітності особливо важливо максимально обмежити солодощі, продукти, що містять тартразин (пофарбовані газовані та солодкі напої, копченості, пофарбовані креми, жувальні гумки і жувальні цукерки, карамель), гострі соуси, прянощі і приправи, хрін, перець, гірчицю, консерви, оцет, міцний чорний чай і міцну каву. Категорично забороняється вживання алкогольних напоїв, пива, оцту, паління у зв’язку з їх швидким проникненням через плаценту і негативним впливом на формування плода. Кожна цигарка вкладає свій “внесок” у розвиток гіпотрофії плода. Чим більше цигарок, тим сильніше гіпотрофія.

Вживання міцної кави та чаю може негативно позначитися на здоров’ї плода, викликає у нього стрес, а кофеїн викликає суттєві зміни в його функціонуванні, розвиток пристрасті. Виявлено також взаємозв’язок між вживанням кави і низькою вагою при народженні і випадками викидня. Припиняти пити каву або міцний чай потрібно поступово, не різко. Різке припинення надходження даних речовин викликає негативні наслідки, спричиняє виникнення стресового стану. Крім цього, чай і кава мають сечогінний ефект, тому між склянкою води і склянкою чаю знак «дорівнює» поставити не можна. Вживання не міцно завареного чаю цілком допустимо. Пити потрібно звичайну чисту або профільтровану воду.

Вітаміни є незамінними харчовими речовинами.

Молекули вітамінів грають однакову роль у всіх формах життя. Слід мати на увазі, що нікотинова кислота, вітамін D, біотин, вітамін К, фолієва кислота синтезуються в недостатній кількості і людина повинна отримувати їх з їжею.

Вітаміни мають винятково високу біологічну активність і потрібні організму в дуже невеликих кількостях (від декількох мікрограмів до десятків міліграмів). На відміну від інших незамінних харчових речовин (незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти) вітаміни не є будівельним матеріалом або джерелом енергії і беруть участь в обміні речовин в основному як біокаталізатори і регулятори.

Потреба у вітамінах у вагітних зростає в 2 рази і задовольняється за рахунок продуктів рослинного і тваринного походження (хліб грубого помелу, крупи, овочі, бобові, ягоди, фрукти, м’ясо, молочні продукти).

М’ясо та м’ясні продукти є важливим джерелом вітаміну В1, В2, В6, В12; молоко і молочні продукти постачають в організм вітаміни: А (до 50% добової потреби), вітаміну В2, рослинні масла (вітамін Е), тваринні жири (вітаміни А, D).

Продукти багаті вітаміном А – яйця, печінка яловичини і печінки тріски, а каротину – червоні, жовті, оранжеві, зелені овочі та фрукти.

Свіжі овочі, фрукти, натуральні соки служать джерелом вітамінів С, К, каротиноїдів, фолієвої кислоти. Крім того біологічна доступність різних вітамінів з різних продуктів коливається від 5 до 80% від їх загального вмісту. Причиною гіповітамінозу є високе споживання рафінованих, але бідних вітамінами харчових продуктів (білий хліб, макаронні та кондитерські вироби, цукор), нераціональне харчування (національні особливості, релігійні заборони, вегетаріанство, дієти, одноманітність у виборі продуктів).

Додатковий прийом 400 мкг фолієвої кислоти (фолатів) вагітними жінками знижує частоту недоношених дітей на 50%, до мінімуму виникнення дефектів невральної трубки, частоту виникнення аномалій серця і судин в 2 рази, сечовивідної системи, кінцівок і стравоходу в 4-5 разів. Максимальна її кількість міститься в бобах, квасолі, горосі, сочевиці, але щоб ці продукти добре засвоїлися, їх потрібно попередньо замочити, добре проварити і споживати в перетертому вигляді.

Заліза під час вагітності потрібно 120-150 мг в день. Харчові джерела заліза – м’ясо та печінка. Але якщо гемоглобін менше 100 г/л, необхідно приймати препарати заліза.

Дефіцит йоду призводить до порушення утворення гормонів щитоподібної залози і викликає порушення її формування у плода, а зниження її функції згодом призводить до недоумства. Тому необхідний додатковий прийом полівітамінів, мікроелементів і мінеральних речовин.

Кальцій відповідає за формування скелета дитини, стан його кісток і зубів. Вагітна отримує його з молока, кисломолочних продуктів і риби. Добова потреба в кальції – 1200 мг.

Полівітамінні препарати необхідно приймати протягом всієї вагітності, а починати їх приймати обом подружжям за кілька місяців до планованого зачаття дитини.

Правильно підібраний раціон допоможе вам виносити і народити здорову і міцну дитину. Незбалансоване харчування асоціюється з дефектами в системі клітинного імунітету (недостатність фагоцитуючих клітин і Т-лімфоцитів), з низьким рівнем утворених антитіл до вірусів, а гіповітаміноз веде до порушення диференціювання лімфоцитів, пригнічення синтезу ДНК та білків у лімфоїдному апараті дитини, і в подальшому сприяє прояву у дитини імунодефіцитних станів.

Раціональне харчування годуючої мами

Раціональне харчування важливе для годуючої мами, так як дитина з материнським молоком отримує необхідні для свого розвитку речовини. Перший сніданок у них повинен бути ситним, другий – легким, обід – рясним, вечеря – не дуже обтяжливою. Енергетична цінність раціону повинна складати 3500 – 4000 ккал, білка -130 г, жирів -130 г, вуглеводів -500 гв день. Цю потребу можна задовольнити за допомогою щоденного прийому50 гсиру, 180 -200 гм’яса,50 гмасла,20 гсиру, 3 склянок молока, 1 яйця,500 гхліба,800 гсирих овочів (фрукти, зелень, ягоди з метою вітамінізації організму), 25 -30 грослинного масла.

Вживання рідини повинно бути не більше двох літрів на добу, включаючи молоко, чай, супи. Для посилення секреції молока рекомендують за 30 хвилин до годування вжити невелику кількість легкозасвоюваних вуглеводів – фруктів, ягід, солодкого чаю з медом.

Зразок добового меню вагітної у ІІ половині вагітності, при грудному вигодовуванні:

Перший сніданок (700- 30% добового раціону): омлет, салат зі свіжої капусти з зеленню, чай зелений з лимоном і ложечкою бджолиного меду.

Другий сніданок (1100– 15% добового раціону): кава з цукром з молоком, шматочок цільнозернового хліба, нежирний сир з волоськими горіхами і насінням льону, ягоди.

Обід (1400- 40% добового раціону): суп з різними овочами, парові курячі котлети, гречка, зелений овочевий салат з оливковою олією, фрукти або ягоди.

Полуденок (5% добового раціону): сирна запіканка зі сметаною, фруктовий сік.

Вечеря (1900- 10% добового раціону): риба відварна, пюре з відварених овочів з зеленню.

За 2-3 години до сну (5% добового раціону) можна випити склянку кефіру.

Між прийомами їжі – свіжі овочі і фрукти, легкі молочні десерти, кефір, йогурт.

Корисно вживати продукти, що містять інулін, який покращує склад кишкової мікрофлори і зміцнює імунітет: топінамбур, цикорій (листя, коріння, кавовий напій), часник, цибуля (у невеликих кількостях).

Коли говорять про поповнення в родині, то в голові виринають думки про народження нащадків з міцним здоров’ям, що наштовхує на певну асоціацію: для того, щоб збудувати міцний будинок, вибирають тільки якісні будівельні матеріли. Наші будматеріали – це наше харчування, саме від нього залежить міцність нашого здоров’я та здоров’я наших дітей.

Матеріал підготував: Ігор Ніцович, доцент кафедри акушерства та гінекології.

Корисно знати