• Українська
  • English
Що таке планування сім’ї
Що таке планування сім’ї

Що таке планування сім’ї

Часто поняття «репродуктивне здоров’я» розуміють у вузькому сенсі – як фізіологічні та фізичні умови, що дають змогу відтворювати здорове потомство. Але репродуктивне здоров’я складається з декількох компонентів: сексуальне здоров’я, планування сім’ї та безпечне материнство і батьківство.

 

Охорона репродуктивного здоров’я – це система заходів, спрямованих на появу здорового потомства і планування сім’ї; захист від хвороб, що передаються статевим шляхом та лікування захворювань репродуктивної системи; запобігання дитячій та материнській смертності.

У нашому суспільстві, на жаль, поширені певні стереотипи щодо стосунків між жінками та чоловіками у питаннях збереження репродуктивного здоров’я та планування сім’ї. Наприклад: «Лише жінка повинна думати про контрацепцію», «Якщо подружжя не має дітей, то це проблема жінки», «Вагітність дівчини – виключно її провина», «Секс з використанням презерватива не приносить чоловікам задоволення», «Чоловік працює – жінка народжує», «Аборт вирішує проблему».

Потрібно знати, що відповідальність за планування сім’ї лягає на обох майбутніх батьків, передбачає оволодіння знаннями про те, з якого віку можна народжувати дітей, скільки мати дітей, яких інтервалів дотримуватись між пологами, а головне – практикувати здорову по відношенню до себе та майбутнього покоління поведінку. Дуже важливо знати методи запобігання небажаної вагітності. Це допоможе уникнути аборту – шкідливої та небезпечної для здоров’я жінки операції.

Всесвітня організація охорони здоров’я приділила особливу увагу підтримці здоров’я молоді, кращій її підготовці до виконання своїх обов’язків. За даними останніх досліджень, особливо гострою за останні десять років стала проблема сексуальної активності підлітків. Третина всіх українських підлітків розпочинають статеве життя у віці 14-15 років, уже в школі мають по декілька сексуальних партнерів, не використовують засобів захисту або користуються презервативами час від часу. Як наслідок такої поведінки спостерігається зростання незапланованих вагітностей і абортів, а також інфекцій, що передаються статевим шляхом та ВІЛ.

Профілактика незапланованої вагітності

Оптимальний вік для народження дітей 18-35 років. Інтервали між пологами мають бути не менше двох років, це дозволяє жінці відновити сили для майбутніх пологів, зберегти своє здоров’я та здоров’я майбутніх дітей. Після настання вагітності необхідно якомога раніше звернутись в жіночу консультацію.

Здоров’я дітей та дитяча смертність так само тісно пов’язані з віком матері та інтервалами між народженням дітей. Смертність серед дітей, народжених із інтервалом між пологами менше одного року, удвічі вища, ніж у народжених з інтервалом у два чи більше років.

Сучасна медицина пропонує різноманітні методи запобігання небажаної вагітності. Види та засоби контрацепції відрізняються один від одного дією на організм, ефективністю та зручністю застосування. Не дивлячись на високу ефективність, жоден з методів сучасної контрацепції не дає стовідсоткової гарантії запобігання вагітності. Це пов’язано, перш за все, з неправильним або недбалим застосуванням того або іншого протизаплідного засобу.

Наразі існують такі методи контрацепції:

традиційні (бар’єрні, хімічні, біологічні, перерваний статевий акт);

сучасні (гормональна контрацепція, внутрішньоматкова контрацепція);

незворотна контрацепція – хірургічна стерилізація (жіноча – перев’язка маткових труб; чоловіча – перев’язка сімявиносних протоків).

Обираючи метод контрацепції, слід враховувати вік жінки, особливості статевого життя, наявність гінекологічних та соматичних захворювань. Попередньо жінці необхідно проконсультуватися з фахівцями, оскільки самостійний підбір контрацептивів найчастіше призводить до їхньої невисокої ефективності.

«Прегравідарна підготовка»

Останнім часом все частіше від лікарів і молодих жінок можна почути слова «прегравідарна підготовка». Слово «прегравідарна» походить від латинського «gravida»- Вагітна, а приставка «пре» означає попереднє чого-небудь. Тобто, по суті, це словосполучення позначає підготовку до вагітності.

Стосовно підготовки майбутніх батьків думку фахівців однозначні – готуватися потрібно і бажано діяти за певним алгоритмом. Прегравідарну підготовку до вагітності слід почати з вивчення стану здоров’я майбутніх батьків. Для цього потрібно: здати аналізи; пройти обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом; консультації гінеколога та суміжних спеціалістів з метою виявлення хронічних, спадкових, ендокринних захво­рювань у подружжя. Адже саме наявність цих захворювань може істотно позначитися на виношуванні вагітності.

Коли всі аналізи здані, і результати досліджень вас задовольняють необхідно підготувати організм до зачаття і вагітності. Перш за все, потрібно почати з відмови від шкідливих звичок. Доведеться забути про міцні алкогольні напої та паління.

Майбутні батьки за три місяці до планованої вагітності повинні розпочати прийом фолієвої кислоти, для профілактики вад розвитку центральної нервової системи у плода.

Матеріал підготувала Ірина Маринчина, асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології

Корисно знати