• Українська
  • English
Жахливі сновидіння

Жахливі сновидіння

У тривожний час, в якому перебуває наша країна, зазнають порушень різні фізіологічні функції організму. Це стосується, зокрема, і фізіологічно необхідного, важливого для життєдіяльності циркадіанного стану сон/неспання, що негативно позначається на психічному здоров’ї людей.

У процесі еволюції сон виробився як захисний механізм переходу організму від активної діяльності до стану спокою, що необхідно для відновлення енергетичних ресурсів мозку й організму вцілому. Сон настільки важливий, що еволюція зберегла його усім тваринам, сплять навіть плодові мушки й медузи. Сон – це функціональний стан, при якому відсутня активна взаємодія організму з оточуючим середовищем та часткова, або повна відсутність усвідомленої психічної діяльності. Настання сну визначається ослабленням функціональної активності структур активуючої системи мозку (висхідна частина ретикулярної формації) і підвищенням активності структур гіпногенної системи (нижні відділи стовбура, латеральні преталамічні і медіальні таламічні ділянки, хвостате ядро), які пов’язані з лімбічною системою і корою великих півкуль.

  За циклічними змінами в головному мозку біоритмів, які реєструються на електроенцефалограмі (ЕЕГ) людини під час нормального фізіологічного сну, розрізняють два види (фази) сну – повільний сон (ортодоксальний), повільнохвильова фаза сну і швидкий (парадоксальний). З настанням сну на ЕЕГ на зміну швидкому β-ритму, настає сповільнений ритм з високоамплітудними повільними коливаннями. Під час швидкої фази сну відбувається відновлення психічних функцій (пам’ять, здатність до навчання), під час повільнохвильової фази – фізичне відновлення організму. Сон, у якому людина перебуває тритину тривалості життя, створює умови для відпочинку і відновлення енергії в нервовій системі, завдяки чому нормалізується функціонування ЦНС. У дорослої людини фази швидкого сну займають 20-25% від загальної тривалості сну. Середня тривалість кожної фази становить близько 20 хв. Фази швидкого сну переважають при засинанні і пробудженні. Однією із характерних ознак такого швидкохвильового сну є наявність сновидінь. За даними ЕЕГ більшість людей бачать сновидіння кожні 1,0-1,5 год. Саме у цій фазі людина бачить найяскравіші, найфантастичніші, а іноді й найжахливіші сни.

Статистика свідчить, що 15-30% населення Земної кулі страждають порушеннями сну (гіпосомнії). Порушення нічного сну найчастіше зустрічається у неврологічних хворих (90%), у 20 – 30% – при різних соматичних захворюваннях, у 20-40% – у здорових людей працездатного віку, що негативно позначається на здоров’ї людини. Гіпосомнії можуть проявлятися в утрудненому засинанні, ранньому (передчасному) пробудженні, частих прокиданнях серед ночі, або ж повному безсонні. А можуть бути й якісні зміни – порушується фазність фізіологічного сна – переважає/зменшується тривалість швидкохвильових фаз сну.

Одним із проявів розладу здорового сну є нічні жахіття (парасомнії) і пов’язані вони з порушенням функціонування швидкої фази сну. При цьому людина може різко піднятися й більше не заснути,  або ж частково прокинутися, відчуваючи страх, дезорієнтацію і навіть полегшення від того,  що це був лише сон, перш ніж заснути знову. Провокувати такі пробудження можуть  негативні емоції.Після жахливого сну людина  майже завжди чітко пам’ятає неприємну ситуацію, що наснилася.

Нічні жахи – це яскраві реалістичні тривожні сни. У більшості випадків жахливі сни приходять ніби без жодної видимої причини. Але іноді нічні жахіття бувають у хворих при різних гіпоксичних станах, інтоксикаціях, нежиті, бронхиті, ангіні, а також і поза хвороби (коли під час сну лежиш уткнувшись носом у подушку). Є думка, що на характер сновидінь впливає рід занять, профіль хвороби, конституційні особливості тощо.

Звісно, у кожного з нас свої страхи, переживання і спогади. Але є поширені ситуації, що трапляються у сновидіннях як то: падіння з висоти в яму, безодню, прірву, жахи землетрусу, виверження вулкану тощо. Крім того,  в таких снах можуть бути переслідування, вбивства, небезпека, загроза. У різних людей зміст жахіть різниться, але всі вони супроводжуються відчуттям страху, раптовим пробудженням, вегетативними реакціями –  почастішанням серцебиття, пітливістю, запамороченням, задухою. Людина у ві сні може кричати, плакати, кидатися в ліжку. Такі сни характеризуються дивовижною жвавістю, насиченістю і дуже добре зберігаються в пам’яті.

Якщо людина переживає ситуацію, яка її травмує, вона може бачити сни, пов’язані з цією подією. Нерідко розлади сну мають посттравматичний характер і бути наслідком стресу, психотравми. Під час стресу ми бачимо більше жахливих снів. Нічні жахіття можуть спостерігатися і при вираженій втомі і перевтомі,  на тлі тривалої стресової ситуації, знаходженні в задушливому приміщенні. Зміст сновидінь відповідає емоційному стану людини – при тривозі, зниженому настрої, страху, очікуванні якоїсь важливої події нічні жахіття спостерігаються частіше. Іноді підсвідомо (несвідомо) жахливі сновидіння виявляють існуючі тривожні переживання насправді важливої для людини ситуації, або події. Після пробудження вранці, людину не тільки мучить неприємний осад після жахливого сновидіння, але й відчуття втоми, сонливості, тобто відчуття, що не виспався. Надалі, якщо такі сни повторюються, людина починає відчувати страх перед тим, як лягати спати.

Одностайності у припущеннях, що саме викликає у людини нічний жах немає. У кожного можуть бути різні причини. Буває, що подібне відбувається й після того, як людина перед сном занадто перевантажила шлунок їжею. Нічні жахи можуть виникати і після вживання певних препаратів, або речовин, що впливають на біохімічні процеси у мозку– антидепресанти, наркотичні засоби, алкоголь, «синдром відміни» після тривалого застосування снодійних лікарських засобів тощо.

      Нічні жахи можуть свідчити про певні психологічні проблеми у людини: стресовий розлад, підвищена тривожність, депресія. Статистичні дані свідчать, що у жінок жахливі сновидіння трапляються частіше, ніж у чоловіків. Ще частіше жахливі сновидіння турбують дітей, особливо до того, як їм виповниться дванадцять років.У дітей причинами жахливих сновидінь можуть бути внутрішні переживання щодо змін у житті, стрес, тривожні події або ситуації. Не останню роль у їх виникненні має перегляд фільмів жахів, комп’ютерні ігри («Момо», «Fatal Frame 2: Crimson Butterfly», «Resident Evil HD Remaster» та ін.), або читання книги відповідного змісту перед сном.

    На сьогодні  найпоширенішою причиною жахливих сновидінь є війна і події, пов’язані з нею. Такий посттравматичний стресовий розлад є певним нагадуванням людині про пережиті події минулого. Якщо сни повторюються і сюжет жахливих снів залишається незмінним, людина не висипається, не може зосередити свою увагу і отримувати задоволення від життя, падає працездатність, це є підставою звертатися до лікаря. Саме він віддиференціює нічний кошмар (Nigtmares) від жахливих сновидінь (Sleepterrors) і, по можливості, з’ясує причини їх виникнення. Зволікання з медичною допомогою може призвести до виникнення нервового виснаження і посилення негативних емоцій, які погіршують загальний стан людини.

І насамкінець. Хоч і здається, що людське тіло вивчено вздовж і поперек, але все ще таїть у собі сотні нерозкритих загадок. І найбільше їх пов’язано з роботою мозку. До цього часу ще остаточно невідомі механізми розвитку фізіологічного сну, поки що до кінця не ясно, чому ми спимо і як ми це робимо. Як мозок перемикається зі швидкого сну на повільний сон тощо. А тому науці ще належить розібратися в цих тонкощах нашого мозку.

Матеріал підготував:

доцент кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата  В.В.Гордієнко

 

 

 

 

Корисно знати