• Українська
  • English
Як святкують 26 січня в Індії – День Республіки Індії
Як святкують 26 січня в Індії – День Республіки Індії

Як святкують 26 січня в Індії – День Республіки Індії

День Республіки Індії – це національне свято Індії, яке знаменує прийняття Конституції та перехід країни від статусу британського домініону до республіки 26 січня 1950 року. Усі жителі країни відзначають цю дату.

 

Свято розпочинається з Центрального проспекту Радж Патх (від англ. Rajpath – «Царська дорога») в центрі Нью-Делі,

проспект простягається від Раштрапаті-Бхаван (Президентський Палац) через площу Віджай-Човк і Ворота Індії до Національного стадіону Дхіан Чанд. По обидва боки проспекту розташовані ряди високих дерев, гарні паркові зони та ставки. На Радж Патх прибуває президент і прем’єр-міністр країни, далі проходить військовий парад військ столичного гарнізону. Військовослужбовці різних військ проходять маршем. Над площею пролітають гелікоптери, розсипаючи пелюстки квітів. Свою майстерність демонструють льотчики бойових літаків. Як правило, бойова техніка також демонструється на урочистому параді. В цей день відбувається традиційне та урочисте вручення медалей за відвагу, за особливі досягнення в науці та мистецтві.

Обов’язковим атрибутом свята є хода процесій по Делі, а також в столицях всіх штатів.

У Делі парад проходить по Центральному проспекту Радж Патх від Президентського палацу до Воріт Індії. Процесію за звичай утворюють яскраво оформлені платформи, що представляють різні штати країни багатотисячним глядачам. У параді беруть участь колони школярів, скаутів, народні танцюристи, оркестри тощо. До свята приурочені різноманітні фестивалі народного танцю та музики, театральні вистави, різнопланові виставки  та інші культурні заходи. Наприклад, в Делі на Національному стадіоні влаштовується дводенний фестиваль народного танцю, в якому беруть участь представники практично всіх штатів Індії. У всіх штатах Індії організовується культурно-розважальна програма. Наприкінці свята в небо пускають безліч повітряних кульок розфарбованих у кольори прапора Індії: помаранчевий, білий та зелений.

На другий день після свята відбувається ще одна знаменна подія – церемонія, яку називають «Сигнал відбою». Церемонія відбувається на площі Віджай-Чоук, в ній беруть участь гвардійці президентської охорони. Усі гвардійці одягнені в старовинні мундири. Дана церемонія своїм корінням сягає в середньовіччя, коли війська припиняли бойові операції та їм сурмили відбій. Традиційно все завершується незабутнім феєрверком.

Від імені співробітників ректорату та деканату медичного факультету №3, всього викладацького складу та студентства Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» щиро вітаємо студентів-громадян Індії із 69-ою річницею Республіки Індія. Зичимо вам здоров’я, натхнення, успіхів на життєвому шляху, гармонії в душі, незабутніх вражень від навчання у нашому університеті та перебування в Україні в цілому. Бажаємо вашим родинам благополуччя та сонячних днів, а вашій батьківщині – подальшого процвітання та прогресу. Миру і злагоди в суспільстві! Зі святом шановні громадяни Республіки Індія!

Інформацію підготувала асистент кафедри патологічної анатомії, головний куратор медичного факультету №3 Гарвасюк Олександра

Корисно знати