• Українська
  • English
«Магічне число – сім плюс мінус два» або «гаманець» Дж. Міллера
«Магічне число – сім плюс мінус два» або «гаманець» Дж. Міллера

«Магічне число – сім плюс мінус два» або «гаманець» Дж. Міллера

(З нагоди дня народження видатного американського психолога когнітивного напрямку Джорджа Міллера – 3 лютого 1920р.)

«Скрізь мене переслідує один знак. Протягом семи років це число буквально слідує за мною по п’ятах, я неперервно стикаюся з ним в своїх приватних справах, воно встає переді мною зі сторінок найрозповсюджених наших журналів. Це число приймає безліч облич, іноді воно дещо більше, а іноді дещо менше, ніж зазвичай, але ніколи не змінюється на стільки, щоб його не можливо було впізнати. Така наполегливість, з якою це число переслідує мене, пояснюється чимось більшим, аніж простим збігом. Тут відчувається якась навмисність, все це підпорядковується певній закономірності. Або в цьому числі дійсно є щось незвичайне, або я страждаю манією переслідування» – так описував «магію» визначеного числа видатний американський психолог Джордж А. Міллер в своїй найбільш відомій праці «The Magical Number Seven, Plus or Minus Two: Some Limits on our Capacity for Processing Information».

Джодж Міллер народився 3 лютого 1920 р. В 1946 році захистив докторську дисертацію з психології в Гарвардському Університеті. В 1969 році стає президентом Американської психологічної асоціації. Член Національної Академії Наук. До кінця свого життя у 2012 році, працював професором в Пристанському Університеті. Основними напрямками його наукових досліджень були когнітивна психологія, психологія мови та психолінгвістика.

Правило «7 ± 2» було відкрито Дж. Міллером ще в 1956 році, та не втратило своєї актуальності в наш час.

Воно використовується тоді, коли ми говоримо про короткочасну пам’ять чи увагу людини. Ця закономірність була винайдена автором в процесі проведення певних експериментів, метою яких було вивчення параметрів пам’яті операторів. В результаті було визначено, що короткочасна пам’ять людини здатна утримувати в середньому: дев’ять бінарних чисел, вісім десяткових чисел, сім літер алфавіту, п’ять односкладових слів.

Отже, короткочасна пам’ять людини – це «гаманець», який може містити одночасно сім «монет». При чому, важливо, що пам’ять не намагається аналізувати зміст інформації, важливими є лише зовнішні, загальні характеристики. Іншими словами, не важливо, які «монети» знаходяться в «гаманці», головне, що їх – сім. А якщо кількість елементів більше семи (в крайньому варіанті – дев’яти), то мозок розподіляє інформацію на підгрупи так, щоб їх кількість була від п’яти до дев’яти. 

Все це свідчить про те, що звичайна доросла людина здатна одночасно запам’ятовувати та утримувати в своїй увазі  7 ± 2 елемента, не більше 9 елементів, і не менше 5 елементів.

Матеріал підготувала: Любов Любіна – кандидат психологічних наук, викладач кафедри психології та філософії

Корисно знати