• Українська
  • English
Штучний інтелект в біології і медицині

Штучний інтелект в біології і медицині

Штучний інтелект, на сьогодні, – це велика галузь інформатики завданням якої є створення розумних машин, для виконання завдань пов’язаних із використанням людського інтелекту. Метою створення штучного інтелекту було спрощення життя людині і звільнення її від рутинних завдань, і медична сфера у напрямку застосування штучного інтелекту – не виняток. Штучний інтелект застосовують під час досліджень в галузі охорони здоров’я та розробці ліків.

Із інформаційного звіту опублікованого ВООЗ щодо використання штучного інтелекту в медицині було зазначено про великі перспективи для покращення медичної допомоги і розвитку системи охорони здоров’я в усьому світі, проте варто пам’ятати про етичну та правову сторони його застосування. Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус відмітив величезний потенціал штучного інтелекту, як інструменту для покращення здоров’я багатьох мільйонів людей на Землі, однак при зловживанні ним можна заподіювати шкоду.

Ряд розвинених країн світу використовують штучний інтелект для підвищення швидкості й точності в діагностиці багатьох хвороб. Після встановлення діагнозу здійснюється персоналізований підхід до лікування хворого. Так вченими із Ізраїльського університету розроблено нейронну мережу Deep Gestalt, яка здатна виявляти значну кількість рідкісних спадкових хвороб по фото, проводячи аналіз рис обличчя. Як було зазначено дослідниками, нейронна мережа Deep Gestalt визначає хвороби з точністю до 90%.

В ході співпраці британського стартапу Exscientia та японської фармацевтичної компанії Sumitomo Dainippon Pharma було вперше застосовано штучний інтелект при розробці медичних препаратів. Як результат розумна машина «винайшла» молекулу. Нові ліки призначені для пацієнтів, які страждають від обсесивно-компульсивного розладу. Зазвичай від моменту розробки ліків проходить п’ять років, перш ніж нові формули отримають дозвіл на випробування. Для препарату розробленого штучним інтелектом, вистачило менше одного року.

Великих результатів досягнуто в діагностиці захворювань органів зору та рекомендаціях щодо їх лікування, для діагностики захворювань серцево-судинної системи, онкологічних хвороб, багатьох небезпечних інфекцій.

Одним з найважливіших досягнень при застосуванні сучасних технологій в медицині – синтез мови. Штучний інтелект здатний синтезувати до 75% людської мови.

На сьогодні нам до кінця не відомі можливості штучного інтелекту, однак вже зараз він має переваги, які полягають у швидкій обробці великих обсягів  інформації, штучний інтелект не відчуває втоми та має здатність до навчання в будь-якій сфері, але завжди є ймовірність того що він почне вчитися не тим речам, і замість користі може завдати шкоди.

Інформацію підготував доцент кафедри медичної

біології та генетики Володимир ВОЛОШИН

Корисно знати