• Українська
  • English
Сучасні підходи до лікування хворих з діабетичною нефропатією
Сучасні підходи до лікування хворих з діабетичною нефропатією

Сучасні підходи до лікування хворих з діабетичною нефропатією

Діабетична нефропатія – загальна назва для більшості ускладнень діабету на нирки; цим терміном описують діабетичні ураження «структурних елементів» нирок – клубочків і канальців, а також судин, які їх живлять.

 

Діабетична нефропатія – одна з частих причин ранньої смертності та інвалідності пацієнтів. Діабетична нефропатія небезпечна тим, що може призвести до кінцевої (термінальної) стадії ниркової недостатності. В такому випадку, пацієнту знадобиться проводити діаліз або трансплантацію нирки.

Симптоми діабетичної нефропатії

Діабет має руйнівний вплив на нирки, при цьому не викликаючи у хворого ніяких неприємних відчуттів; симптоми діабетичної нефропатії проявляються, коли вже розвинулася ниркова недостатність.

Стадії діабетичної нефропатії. Діагностика

На ранніх стадіях діабетичної нефропатії симптоми відсутні, єдиною ознакою пошкодження нирок може бути невелика кількість білка, що потрапляє в сечу (мікроальбумінурія). За звичай, білок у сечі відсутній, крім періоду тривалої лихоманки, виснажливих фізичних вправ, вагітності або інфекційного захворювання.

У людей з цукровим діабетом 1 типу діабетична нефропатія зазвичай розвивається через 5-10 років після початку захворювання. Люди з цукровим діабетом 2 типу можуть дізнатися, що у них вже є невелика кількість білка в сечі (мікроальбумінурія) в момент постановки діагнозу цукрового діабету, тому що діабет у них може бути присутнім протягом декількох років.

При прогресуванні діабетичної нефропатії, нирки хворого втрачають здатність добре працювати – виводити з організму токсини і ліки; вони (нирки) не можуть підтримувати баланс хімічних речовин у крові пацієнта на належному рівні. При цьому хворий на цукровий діабет може:

втрачати більшу кількість білка з сечею (макроальбумінурія або виражена нефропатія);

мати підвищений артеріальний тиск;

мати підвищені рівні холестерину і тригліцеридів.

При прогресуванні нефропатії можуть з’явитися наступні симптоми:

набряки, спочатку на ступнях і гомілках, а потім по всьому тілу;

поганий апетит;

втрата ваги;

загальна слабкість;

відчуття втоми і змученості;

нудота і блювання;

порушення сну.

Дієта при ускладненнях діабету на нирки

У багатьох випадках при діабетичних проблеми з нирками обмеження споживання солі допомагає знизити артеріальний тиск, зменшити набряки і уповільнити розвиток діабетичної нефропатії. Якщо у Вас артеріальний тиск в нормі, то їжте не більше 5-6 грамів солі на добу, якщо у Вас вже гіпертонія, то обмежте споживання солі до 2-3 г на добу.

Щодо дієтичного харчування, то при діабетичній нефропатії слід знизити споживання білка та використовувати низько-вуглеводну дієту, щоб ефективно знизити цукор у крові.

Лікування діабетичної нефропатії

Головний спосіб профілактики та лікування діабетичної нефропатії – знизити цукор в крові, а потім підтримувати його близько до норм для здорових людей. Вище ви дізналися, як це можливо зробити за допомогою низько-вуглеводної дієти. Якщо рівень глюкози в крові у хворого хронічно підвищений або весь час коливається від високого до гіпоглікемії – від усіх інших заходів буде мало користі.

Діабетична нефропатія лікується за допомогою медикаментів, які знижують артеріальний тиск і захищають нирки. Ці препарати можуть дати «зворотній хід» розвитку ушкодження нирок і повинні починати застосовуватися, як тільки у сечі виявляється білок в будь-якій кількості (мікроальбумінурія). Використання медикаментів цієї групи до появи нефропатії також може запобігти її розвиток у людей з нормальним артеріальним тиском.

Якщо у Вас є високий артеріальний тиск, то може знадобитися прийом двох і більше медикаментів для такого зниження артеріального тиску (виключно під контролем лікаря). Американська асоціація діабету рекомендує значення цільового артеріального тиску на рівні нижче 130/80 мм.рт.ст. (міліметрів ртутного стовпа). Обговоріть зі своїм лікарем Ваш цільовий рівень артеріального тиску.

Якщо Ви приймаєте інші медикаменти, уникайте прийому тих, які можуть негативно впливати на нирки, особливо не стероїдні протизапальні препарати (НПЗП).

Також необхідно стежити за тим, щоб Ваш рівень цукру крові знаходився якомога ближче до нормального. Це запобігає пошкодження дрібних кровоносних судин в нирках.

Обмеження кількості споживаної солі може допомогти запобігти підвищенню у Вас артеріального тиску. Більшість лікарів-дієтологів рекомендує, щоб білка у Вашій дієті становило не більше 10% денного кало ражу; зверніться до дієтолога, якщо Ви потребуєте допомоги у створенні збалансованої дієти для себе.

Люди з цукровим діабетом мають в 2-4 рази більшу ймовірність померти від захворювань серця і кровоносних судин. Застосування кардіопротекторів і дотримання дієти з низьким вмістом жирів можуть допомогти запобігти розвитку серцевого нападу, інсульту і захворювань інших великих кровоносних судин.

Як проблеми з нирками впливають на лікування діабету

Якщо у хворого виявляється діабетична нефропатія, то методи лікування діабету значно змінюються. Тому що багато ліків потрібно скасовувати або зменшувати їх дозування. Якщо швидкість клубочкової фільтрації знижується, то слід зменшувати дозування інсуліну, тому що слабкі нирки виводять його набагато повільніше. Якщо функція нирок у хворого знижена, то підвищується ризик лактат-ацидозу – дуже небезпечного ускладнення.

Якщо у хворого аналізи показали анемію, то її треба лікувати, і це дозволить уповільнити розвиток діабетичної нефропатії. Пацієнту призначають засоби, що стимулюють еритропоез (вироблення еритроцитів у кістковому мозку), це не тільки знижує ризик ниркової недостатності, але і зазвичай підвищує якість життя в цілому. Якщо діабетик ще не знаходиться на діалізі, то йому можуть прописати також препарати заліза.

Профілактика діабетичної нефропатії

Профілактика є найкращим способом уникнути пошкодження нирок внаслідок діабетичної нефропатії.

Також необхідно стежити за тим, щоб Ваш рівень цукру крові знаходився якомога ближче до нормального. Управляйте рівнем свого цукру крові, харчуючись збалансованій дієті, приймаючи свої медикаменти (інсулін або таблетовані препарати) і регулярно займаючись фізичними навантаженнями. Американська асоціація цукрового діабету рекомендує підтримувати Ваш цукор крові на рівні:

70-130 мг/дл (3,8-7,2 ммоль/л) натщесерце і 110-150 мг/дл (6,1-8,3 ммоль/л) перед сном.

менше 180 мг/дл (10 ммоль/л) через 1-2 години після їжі.

Регулярно перевіряйте наявність білка у Вашій сечі:

якщо у Вас цукровий діабет 1 типу, почніть складати щорічні тести сечі на білок через 5 років після початку хвороби.

діти з цукровим діабетом 1 типу повинні починати щорічно здавати аналіз сечі на білок з досягненням пубертатного віку.

якщо у Вас цукровий діабет 2 типу, почніть скринінгові обстеження з моменту постановки діагнозу.

Не паліть і не використовуйте інші продукти, що містять тютюн. Підтримуйте артеріальний тиск на рівні нижче 130/80 мм.рт.ст. за допомогою медикаментів, дієти і фізичних вправ. Навчіться виміряти свій артеріальний тиск в домашніх умовах; підтримуйте здорову вагу, це допоможе, Вам, запобігти розвитку інших захворювань, в першу чергу серцево-судинної системи.

Якщо у Вас вже є діабетична нефропатія, Ви зможете уповільнити прогресування пошкодження нирок, якщо будете:

уникати зневоднення шляхом швидкого лікування таких станів, як діарея, блювання або лихоманка; будьте особливо обережні в жарку погоду або під час виконання фізичних вправ;

знижувати ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи: зміни способу життя, харчування продуктами з низьким вмістом жирів, припинення куріння і регулярне, «дозоване» виконання фізичних вправ;

 для чоловіків – лікувати стани, які можуть блокувати нормальний струм сечі з нирок: сечокам’яна хвороба, збільшена простата або проблеми з сечовим міхуром;

уникати прийому медикаментів, які можуть нашкодити Вашим ниркам, особливо НПЗП; переконайтеся, що Ваш лікар знає про всі медикаменти, які Ви приймаєте;

уникати необґрунтованих рентгенологічних обстежень, які проводяться із застосуванням контрастної речовини (внутрішньовенне введення контрасту може призвести до подальшого пошкодження нирок). Якщо Ви дійсно потребуєте в проведенні цих тестів, переконайтеся, що Ваш лікар знає, що у Вас діабетична нефропатія;

уникати ситуацій, де присутній ризик великої втрати крові, не ставайте донором крові або плазми;

знижувати свій артеріальний тиск, тому що високий артеріальний тиск може посилити пошкодження нирок.

обмежувати споживання алкоголю (сприяє зниженню артеріального тиску і ризику ушкодження нирок).

Матеріал підготували: професор Лілія Зуб, доцент Тетяна Безрук, кафедра внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати